MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Berbercultuur verdwijnt snel in Marokkko

15 augustus 2009 | in Marokko | 8 Reacties

BerbersDe eeuwenoude Berbercultuur verdwijnt snel in Marokko. Grote boosdoener is de satellietontvanger, die wel eens de genadeklap voor het culturele erfgoed van de Marokkaanse Berbers kan betekenen.

Berbers zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika. Ze zijn nog met zo’n 30 tot 40 miljoen, voornamelijk in Algerije en Marokko. Maar hun oude tradities worden door de populaire tv-imams als heidens of zelfs satanisch gezien.

Eerder dit jaar vaardigde de Marokkaanse regering een verbod uit op Berbernamen voor pasgeboren baby’s, om de islamitische identiteit van het land in de verf te zetten. De Berbers hebben zich sinds de komst van de Islam in de zevende eeuw altijd hevig verzet tegen de pogingen om ze te arabiseren, maar nu komt de grootste dreiging vanuit hun eigen gemeenschap.

In Tarama, een klein geïsoleerd dorp in het zuiden van Marokko, wordt het stiller met de dag. “Mensen spelen thuis geen muziek meer”, zegt Abdelftah Aït Argane, een jonge Berber uit het dorp. “De verandering gaat erg snel. De bruiloften zijn met de helft gedaald, en de oude tradities verdwijnen.”

Argane vindt het maar goed zo. “Het is een goede, verantwoorde evolutie”, zegt hij. “Nu volgen we de islamitische voorschriften beter dan vroeger. De mensen beseffen dat we tot voor enkele jaren een zondig leven leidden vol heidense rituelen. Nu is het beter: mensen dansen niet meer, omdat mannen en vrouwen zich niet met elkaar moeten mengen. Het is een stap vooruit.”

Eén van die tradities is de tatoeage op het voorhoofd van vrouwen. Tien jaar geleden was dat nog de geldende norm, nu is het vrijwel volledig verdwenen. In steden als Marrakesh kiezen jonge mensen niet meer voor een traditionele bruiloft. De Arabische kledij, de Salafi, wordt de norm.

“Er is nog nooit zo’n snelle en grondige verandering geweest”, zegt Simohammed Zerrouni, die al sinds zijn geboorte in Marrakesh woont. “Jonge mensen kiezen in steeds grotere getale voor strenge principes van de islam. Dat is goed ook.”

Zowel Zerrouni als Argane zijn ervan overtuigd dat de verandering versneld is door satelliet-tv…

Het gehele artikel is hier verder te lezen.

Er zijn 8 reacties

 1. amazigh
  17 augustus 2009 om 10:52 uur.

  ja islam is de schuld of beter gezegd boosdoener

 2. Niels
  18 augustus 2009 om 02:29 uur.

  Het lijkt wel of de geschiedenis zich herhaald, maar in plaats van de Christenen/katholieken is het nu de Islam die inquisitie en heksenjacht pleegt.
  Wat jammer om te zien dat zo’n mooi geloof zo gewelddadig kan zijn.
  En andere geloofsovertuigingen bestraft en veroordeeld.

  Ik denk Amazigh, dat de Islam geen schuld heeft of boosdoener is, maar de mensen die geloven in de Islam en die de Berbers veroordelen, mogen zij hun inzichten in de Berbers en anders gelovigen verruimen, de Koran niet als enige houvast in het Islam geloof en houvast hebben en meerdere gezichtspunten en inzichten verkrijgen in het leven en in het leven van de ander.

  Ik vind het jammer dat gelovigen zich vaak beperken tot alleen maar teksten en zich daar zo aan vast klampen (of aan woorden van leider of geestelijk leider) en het daarbij laten en geen ruimte laten voor anders gelovenden en denkenden. Dat maakt het leven beperkt en vechtlustig.

  Laten we ophouden met beschuldigen en iemand of een hele gemeenschap zien als een boosdoener. En laten we elkaar helpen deze iemand of gemeenschap hun blikken te verruimen en inzicht te geven in zichzelf en zelfconfrontatie, zodat ze minder oordelen over de anders denkenden en gelovenden.

  In vrede,

  Niels.

 3. amazigh
  19 augustus 2009 om 02:45 uur.

  islam is de schuld en boosdoener islam heet perziesche cultuur eygiptische cultuur en taal vernitgde en nu berbers cultuur en taal aan de buurt

 4. Hassan
  19 augustus 2009 om 10:19 uur.

  Een prima ontwikkeling! Ik vind de titel overigens wel verkeerd gekozen. Niet alleen de berbercultuur maar alle andere culturen in Marokko verdwijnen grotendeels. Alles wat heeft te maken met waarden en normen die niet stroken met de islam komen in het gedrang en zijn niet meer interessant voor de mensen. Alleen het praktiseren van de Islam kan redding brengen in marokko. Als je tegenwoordig kijkt wat er allemaal gebeurt in Marokko. Het losbandige leven, de onverschilligheid. Dat is absoluut niet goed voor de ontwikkeling van het land, laat staan voor de bevolking. De drijfveer is geld, geld en nog eens geld. Men moet terugkeren naar de bron, de Islam. De Islam uniformeert en brengt mensen terug bij elkaar, ongeacht welke cultuur iemand uitdraagt of welke achtergrond iemand heeft. De Islam zorgt er als enige voor dat Marokko niet verder afdaald naar een heidens land zoals bij vele andere landen momenteel het geval is. Moge Allah de oprechte moslims steunen.

 5. REAL AMAZIGH
  20 augustus 2009 om 11:59 uur.

  jij de gene die zich AMAZIGH noemt je bent geen echte AMAZIGH DAT WEET IK 100 % EEN ECHTE AMAZIGH IS EEN MOSLIM EN KENT WAAREN EN NORMEN EN EER EN ZELFRESPECT HET GELOOF ISLAM IS ZEER BELANGERIJK BIJ ONS ECHTE AMAZIGHEN DAAROM WEET IK DAT JE GEWOON EEN FLIKKER BENT DIE ZICH ACHTER DE PC SCHUILT OM DE NAAM AMAZIGH TE VERVUILEN. JE BENT NIET WIE JE WIL ZIJN DUS GA EEN ECHTE LEVEN ZOEKEN EN NIET ZOMAAR ONZIN PRATEN EN JE EIGEN AMAZIGH NOEMEN AA HOND.

 6. NadorAmazigh
  22 augustus 2009 om 06:53 uur.

  Heey Gozerrsss
  als je in marokko kijkt zijn de Imezighen Betere Moslims Dan die arabieren daar.
  RaarrLS

 7. Reiziger
  24 augustus 2009 om 11:38 uur.

  ! in 1 woord Mohamed ben Abdelkarim Elkatabbi.

  De Riffijnse Amjahed die opkwam voor heel Marokko maar wel een Riffijn was en wilde blijven.

 8. Azidan
  26 augustus 2009 om 11:23 uur.

  Broeder Jurist,

  In de Koran staan verschillende verwijzingen waar Allah oproept om onderdrukking te bestrijden maar wel op een correcte manier zonder bloedvergieten zoals sommige Barbaarse Arabieren hebben gedaan in de loop der eeuwen,

  In de Koran staat ook dat Allah de mensen geschapen heeft in volkeren en stammen om elkaar te leren kennen. Dit is dus een bevestiging van de diversiteit van de mensen.

  Namelijk zwarten, gelen, blanken, bruinen, en je hebt tal van nationaliteiten, je kan gerust een eenheid vormen met verschillende volkeren maar wel met respect voor de diversiteit die er is in de Islamitische Wereld, veel mensen hebben een verdraaide kijk, op eenheid, Marokko is een divers land je hebt bij ons Igharbiyen ( Of Harobiyeen), je hebt Riyafa, je hebt Souassa, je hebt Atlas-Imazighen, en je hebt Sahrawa, je hebt Fessi’s en Jbala, en ook Sharkiyeen zoals Oujda enzo, het is zoals Maleisie waar verschillende volkeren leven, maar wel met respect voor elkaar, hetgeen ik zie bij Marokkaanse Arabieren is de totale desinteresse en ook hoe ze het vertikken om het Thmazight te onderwijzen, soms heb je ook het gevoel dat Arabieren liever hebben dat Berbers geen Berbers spreken maar Arabisch,

  Dus hoe kan je eenheid vormen met zulke mensen, ??? Hoe je het ook keert of draait je kan jezelf pas een echte Noord-Afrikaan noemen of een echte Moslim als je respect toont voor je medemens namelijk de Berbers, en als je ook daadwerkelijk jouw attitude tegenover de Berbers en de Berberse taal gaat wijzigen,

  Eenheid mag en zal niet ten koste gaan van een ander volk of andere volkeren, ten tijde van de Profeet vzmh waren vele sahaba’s die zelfs de talen van hun slaven konden spreken, en NU?? Het berbers is een zeer oude en vloeiende taal die de Marrokkaanse Arabieren van Noord-Afrika ( waarvan twijfels zijn of het pure Arabieren zijn) vertikken om te leren, te onderwijzen, laat staan om het te respecteren overeenkomstig de Koran en de Soennah

  Hetgeen ik niet begrijp de meeste Arabieren van Marokko die zichzelf Arabier noemen zijn gekomen uit een Berberse balzak of teelbal, of ze komen uit het zaad van een Berberse man sorry om het zo cru en vies te zeggen maar het is om jullie op de feiten te drukken, dus in de meeste zogezegde Arabische families in Tanger, Berkane, Oujda, Tetuan, CasaBlanca had je vroeger Berberse mannen die daar gingen werken, die dan een plaatselijke vrouw huwden of die hun eigen vrouw meebrachten en die zo dan Berberse kindjes op de wereld zetten, dan gaan deze kinderen naar het school en daar leren ze dan Arabisch na verloop van tijd gaan deze kinderen zich ook als Arabieren beschouwen door de omgeving waarin zij opgegroeid zijn, dus hetgeen ik ziekelijk en onbegrijpelijk vind hoe komt het dat een persoon waarvan de ouders of de grootouders Berbers zijn zo ziekelijk kan zijn om tegen zijn eigen ras de Berbers te zijn?????

  Wat betreft de taal die men gaat spreken met Monkar en Nakir dat is geen Arabisch ik zweer bij Allah dat het geen Arabisch is, want er bestaat een hadit daarvan maar die hadith is door al de geleerden als “gefabriceerd en zwak” geklasseerd dus broeder Jurist ga maar jouw propaganda ergens anders spuien

  En nog iets bekeerlingen die het Arabisch leren die doen dat om de Islam beter te begrijpen, ik zeg het opnieuw ik heb ook het Arabisch geleerd, moet ik dan m’n moedertaal verlaten? God behoede

  Je moet Arabisch leren het is zelfs Soennah, maar je moet ook jouw eigen afkomst beschermen, er is ook een hadit sahih die zegt “eender wie liegt over zijn afkomst zal het paradijs niet binnentreden”

Plaats je reactie