MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

‘Ramadan net kerst onder moslims’

17 augustus 2009 | in Geloof | 7 Reacties

Het is weer bijna ramadan. Komende zaterdag begint de vastenmaand waarin moslims bij zonsopgang eten en drinken laten staan, geen seks hebben en niet roken, tot de zon weer onder is. ,,Het is een verfrissingsmoment.”

Uit de jongste cijfers van het CBS-rapport Religie aan het begin van de 21ste eeuw blijkt dat de islam – die vooral jongeren trekt – het sterkst ontkerkelijkt. Steeds minder moslims bezoeken regelmatig een moskee. Wat zegt dat over de vastenmaand, verliest die aan religieuze betekenis?

Voorzitter van de stichting en website Maroc.nl, Mohamed El aissati, denkt van wel. Volgens hem is de ramadan voor veel moslimjongeren eerder een sociale happening dan een bezinningsmaand. El aissati baseert zich op een onderzoek dat Maroc.nl uitvoerde onder ruim 1500 moslimjongeren over hun geloofsbeleving. ,,Van de ondervraagden zegt 72 procent niet of nauwelijks naar de moskee te gaan. Wel blijkt 92 procent van plan te zijn om mee te doen aan de ramadan.” El aissati denkt dat het komt omdat veel jongeren sociaal-vasten, bijvoorbeeld als familieritueel. Zo schrijft het Brabants Dagblad.

,,De vastenmaand is bovendien doordrenkt met symboliek: je denkt en schenkt aan de armen, brengt tijd door met familie en dan is er feest. Ik denk dat niemand verstek laat gaan bij het Suikerfeest.” Volgens El aissati heeft de ramadan wel iets weg van kerst, alhoewel intensiever. Hij verwacht niet dat het moskeebezoek tijdens de ramadan toeneemt.

Khalil Aitblal , woordvoerder van de Unie van Marokkaanse Moskeeën (UMMAO), ziet juist een andere ontwikkeling. ,,Het moskeebezoek verdriedubbelt tijdens de ramadan. De moskeeën puilen uit tijdens het avondgebed. Vooral met jongeren.” Dat de ontkerkelijking in Nederland binnen de islam het sterkst is, betwijfelt hij dan ook volgens het dagblad. ,,Jongeren gaan niet minder naar de moskee, maar zijn wel kritischer, waardoor ze vaker wisselen. We zien zelfs dat jongeren vaker in overleg met hun werkgever een regeling treffen zodat ze naar het vrijdagmiddaggebed kunnen.”

Er zijn 7 reacties

 1. SMD
  17 augustus 2009 om 04:30 uur.

  a.u.b tijdens de ramadan zijn de moskeen overvol vooral tijdens de avondgebed.
  zo vol dat mensen in de moskee tot aan de straat gaan staan bidden..
  de rest kan niet meer binnen. zo gaat het bij ons in belgie eh..
  maar in NL kan het toch niet zo’n groot verschil zijn toch?
  wij zijn tenslotte de zelfde marokkanen die naastelkaar wonen in marokko of niet..?

 2. profeet
  17 augustus 2009 om 04:49 uur.

  zolang niet elk geloof niet praat over jesus,de zoon van god is, er geen zelfde feest als kertmis,immers de dag van geboorte van jesus en daarbij was jesus al zo.n kleine 600 jaar bekend alvorens mohamed profeet werd,dus neen geen zelfde feest.overgens zijn er duizenden profeeten maar ach dat schuiven de meeste weg als niet belangrijk.

 3. Henk el Makhloufi
  18 augustus 2009 om 01:15 uur.

  Profeten uit het oude testament:

  Jesaja-Jereinfa-Ezechiel-Daniel-Hoséa-Joel-Amos-Obadja-Jona-Micha-Nahum-Habakuk-Zefanja-Haggai-Zacharía en Maleachi.

  Wegens reorganistie in de Christeijke geloofgemeenschappen voortijdig afgevloeid,de Christenen deden toen al aan moderne berdijfsvoering

 4. amazigh
  19 augustus 2009 om 03:04 uur.

  islam heeft alles gestolen van ander culturen en geloven dus is het zelfde kerst of ramadan

 5. trots moslim
  20 augustus 2009 om 11:55 uur.

  wat ben jij voor amazigh een jood ofso hoe kan je so praten wat hebben wij gestolen vriend ! ? moslims hebben hun eigen feestviering als het gaat over vasten, suikerfeest slachtfeest wat hebben wij van anderen ? Er is maar 1 koran jongen en we geloven allemaal in een god SWT alle gelovigen moslims doen hetzelfde.
  en niet zoals de anderen ( kafiroen ) die testamenten hebben, of dat ze hun feesten op hun eigen manier vieren etc wij moslims hebben onze eigen feesten en combineeren die met onze eigen cultuur van eigen land qua eten alleen de rest blijft hetzelfde want we zijn moslims en we zijn allemaal gelijk voor god allah SWT. dus hebben we dezelfde plichten !

 6. profeet
  22 augustus 2009 om 09:10 uur.

  ja we zijn zeker allemaal gelijk ,maar de overheden die bepaalen vaak wel wat wij moeten doen,en das zo verkeerd ,vandaar we nog steeds mekaar de kop in slaan als het over het geloogf gaat,ik vind dat sommige landen totaal stil staan het lijkt de middel eeuwen wel,en anno 2009 nog steeds onderdruking zie iran bvb het is daar zeker de overheid die alles uit het geloof doet en mensen op pakt als men anders denkt,laat staan als je in jesus geloof dus ik zeg neen kerstmis is niet het zelfde als moslim feest,sorry hoor als je dan ook nog voor een varken word uitgemaakt, omdat wij vrij mogen leven.

 7. Bilal
  26 augustus 2009 om 02:42 uur.

  Het zijn beiden mooie feestdagen waarin familie en geloof samen worden gevierd.Alleen vind ik Ramadan veeeel beter want ik ben moslim.Zal je een christen over kerstmis ook horen zeggen. Het verschil is wel dat wij tijdens de Ramadan door onze Profeet worden aangeraden ons geloofsbelijdenis te versterken en meer vergiffenis te vragen voor onze zonden. We geloven dat we in deze maand al onze zonden van de vorige maanden kunnen vergeven krijgen als we ons best doen en als Allah wilt. Zover mijn kennis reikt gaat kerstmis over het vieren van Jezus geboorte. Terwijl wij onze Profeet’s geboorte niet moge vieren . Wij moslims erkennen maar twee feestdagen gegeven door Allah en dat zijn het suikerfeest en schapenfeest. Maar in werkelijkheid noemen ze de kleine Eid en de grote Eid. Ik krijg tranen van vreugde als ik zoveel mensen samen in vrede en liefde als 1 familie de Ramadan of Kerstmis zie vieren .

Plaats je reactie