MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Winkeliers terughoudend met Suikerfeest

17 september 2009 | in Economie | 5 Reacties

Het bedrijfsleven laat miljoenen aan omzet liggen rond het Suikerfeest. Winkeliers pakken op zeer kleine schaal uit met lekkernijen, kleding en cadeau-artikelen. Allochtone handelaren zien hun omzet in de dagen rond het moslimsfeest ter afsluiting van de vastenmaand ramadan, dat aanstaande zondag (of maandag) wordt gevierd, wel fors stijgen.

”Allochtone winkeliers verdriedubbelen hun omzet in de periode rond het Suikerfeest. Maar de traditionele detailhandel durft het nog altijd niet aan om islamitische feestartikelen prominent in de schappen te leggen, uit vrees daarmee het autochtone publiek af te stoten”, zegt Nathan Rozema van onderzoeksbureau Labyrinth in dagblad Het Parool.

Dat bureau concludeerde vorig jaar na onderzoek dat de commercie kansen laat liggen rond het Suikerfeest. Ook dit jaar zijn acties en promoties zeldzaam, stelt Rozema. En dat terwijl naar schatting zo’n 1,2 miljoen moslims het Suikerfeest vieren.

Toch zijn er ook winkeliers die wel rekening houden met de ramadan. Na winkelketen C&A, dat rond het Suikerfeest al sinds enkele jaren feestelijke blouses voor mannen en jongens uit het kerstassortiment wat eerder in de schappen hangt, komt nu ook de HEMA met producten speciaal voor Suikerfeestvierders. Met onder meer servies met een Oosters motiefje en lekkernijen als Turks fruit en baklava. Zo meldt het dagblad.

Er zijn 5 reacties

 1. Orion
  17 september 2009 om 09:15 uur.

  Traditionele hollandse winkels zijn bang voor allochtoonse bevolking dat die wegblijven. Jeetje terwijl die allochtoonse bevolking wel gebruik maakt van Islamtische uitvindingen. Cijfers, Wiskunde,meetkunde, Buikdanse, Rente, Koffie en die zielige hollandse vrouwen die van yoga houden dat is boedistische sport etc.

  Dit geeft aan hoe hypocriet Nederlanders zijn..zij denken multicultureel is alleen verschillende eten..als ze eens wisten de dagelijkse dingen die zij doen en of tegenkomen in hun leven helemaal geen westerse oorsprong heeft dan schrikken ze wel!

 2. dre
  18 september 2009 om 10:13 uur.

  Nee hoor oriontje,we weten heus wel dat yoga een hindoeistische vinding(niet boedhistisch)is,we weten evengoed dat koffie uit indie komt.
  Wiskunde uit het oude griekenland en dat alcohol uitgevonden is door de arabieren.
  Wisten we wel orion evengoed dat ramadan afgekeken is van het vasten uit de katholieke traditie dat weer ouder is dan de islam wat tenslotte de jongste godsdienst is en nog stevig blijft vasthouden aan oude tradities en bijgeloof.

 3. kritiKus
  18 september 2009 om 12:00 uur.

  Orion, je bedoelt autochtonen. (Rente???? zeker een vergissing)

  ja, zo ken ik nog een aantal voorbeelden: shoarma waar ze hun vingers bij aflikken, kroepoek, loempia’s, kruiden die ze uit Indonesia haalden tijdens de bezetting en ga zo maar door……………..

 4. Henk el Makhloufi
  18 september 2009 om 01:39 uur.

  In Delfshaven hebben we het voordeel dat we er bijna geen autochtone winkeliers meer hebben en dus hebben ze ook geen omzetverlies.
  Wiens schuld het is dat ze zijn verdwenen?
  Niet de allochtone winkels,maar gewoon de supers van de Boer/AH/Bas en ga zo maar door.
  Dus met z’n allen gezellig naar de Kashba winkel!!!

 5. Orion
  18 september 2009 om 06:44 uur.

  Dre

  Ga buiten spelen met koffie uit indie..komt uit Etophie..wiskunde komt niet uit oude griekenland..de grieken waren net als romeinen kopieermachines en dieven..wiskunde is door Soemeries,Assiers (waarvan arabieren,joden etc )afstammen..en kan zo doorgaan..dus denk nou niet dat je wat weet

  Kritikus..de tempelridders hebben in de middelleeuwen rente ingevoerd in Europe zodat de europese koningshuizen geld bij hun konden lenen en de tempelridders meer geld konden verdienen.iedereen die de ware geschiedenis kent en weet dat de tempelridders veel dingen van moslims,joden en andere volkeren in het Midden-oosten over hebben genomen.Uiteraard ken jij alleen de geschiedenis van de christelijke fundamentalistische monikken die we nu iin Nederlandse geschiedenisboeken terugvinden

Plaats je reactie