MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Meer dan maand vasten voor moslim

18 september 2009 | in Geloof | 1 Reactie

De ramadan zit er bijna op en dan begint het suikerfeest. Maar voor Rachid Bouidra, een man met een baard en een lang gewaad uit de Marokkaanse stad Kenitra, is het niet lang feest. Na één dag zoetigheid eten gaat hij verder met vasten. ‘Ik wil dichter bij God komen’, zegt hij.

Hij breidt de ramadan uit met zes dagen, zoals volgens hem steeds meer gelovigen in de Arabische wereld doen.

Het zijn de tv-predikers op de Arabische zenders die hiertoe oproepen en zij wijzen op het voorbeeld van de profeet Mohammed. Die zou volgens de overlevering ook af en toe langer vasten dan de maand die in de Koran wordt voorgeschreven.

‘Hij deed het niet altijd, het ene jaar wel, het andere niet’, zegt Bouidra. ‘Daarmee wilde hij laten zien dat die zes extra dagen geen verplichting zijn.’ Buiten de ramadan vastte de profeet geregeld op maandag en donderdag, en ook dat doet Bouidra hem met steeds meer moslims na. ‘Als je honger hebt, denk je meer aan God.’

Wat Bouidra doet, staat symbool voor het toenemend fanatisme in de islam.

In Marokko is te zien dat niet alleen mannen met baarden en vrouwen met hoofddoeken meer gaan vasten, het gebeurt ook onder mensen die niet met hun uiterlijk hun geloof uitdrukken

Het gehele artikel is hier verder te lezen.

Er is 1 reactie

 1. Henk el Makloufhi
  18 september 2009 om 06:03 uur.

  AFP Ads door Google
  Nieuwe Influenza A
  Informatie over Nieuwe Influenza A (H1N1) van de rijksoverheid.
  http://www.grieppandemie.nl
  18 sep 2009, 15:15 ‘Moslims niet zoenen na ramadan’
  AMSTERDAM – Moslims mogen na afloop van de ramadan elkaar niet zoenen of omhelsen. Gezondheidsexperts adiviseren dit om een verdere verspreiding van de Mexicaanse griep te voorkomen.
  ”Vermijd omarmingen en zoenen maar schud elkaar de hand”, zo citeert de krant Gulf Daily News uit Bahrein vrijdag een woordvoerster van het ministerie van Gezondheid in Manama.

  Fatwa

  In Jordanië, waar nu 274 gevallen van de Mexicaanse griep zijn vastgesteld, vaardigden de autoriteiten een “fatwa” uit over kussen op de wang tijdens deze feestperiode.

Plaats je reactie