MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Nederlandse les aan universiteit Hassan II

21 oktober 2009 | in Maatschappij | 11 Reacties

Marokko is het eerste Arabische land waar je aan de universiteit Nederlands kunt studeren. De Universiteit Hassan II van Casablanca geeft sinds begin van dit jaar het keuzevak Nederlands.

Gisteren was de officiële opening van de studie; de colleges zijn vorige week al begonnen. De Vlaamse Rebekka van der Borght geeft de lessen Nederlands. Zo meldt het NOS.

Marokkaanse studenten willen Nederlands leren om hun cv te vergroten. De werkloosheid onder jongeren is enorm, zegt Van der Borght. Vooral voor hoger opgeleiden is het lastig om een baan te vinden, laat staan een goedbetaalde baan. Met het leren van een extra taal hopen ze hun kansen te vergroten.

Of kennis van de Nederlandse taal handig is voor de Marokkaanse arbeidsmarkt is nog niet duidelijk. “Er zijn wel een aantal callcentra waar ze terecht kunnen. Verder hopen ze misschien in de toeristische sector aan de slag te kunnen. Dat zal de tijd nog moeten uitwijzen.”

Er is veel belangstelling voor de studie. Dit studiejaar zijn er honderd studenten Nederlands: zeventig beginners en dertig tweedejaars die meededen aan de proefcursus vorig semester. Zo schrijft het NOS.

Er zijn 11 reacties

 1. ZVA
  21 oktober 2009 om 08:31 uur.

  1 vraag : WAAROM?

  wat heeft NL taal als toegevoegde waarde op wereld nivo!

 2. naf
  21 oktober 2009 om 12:12 uur.

  Goh komen ze er nu pas achter het verhaal klopt voor geen meter. In oujda geven ze zeker 10 jaar geleden op de universiteit nederlands. Mijn eigen neef heeft mij toendertijd briven in het nederlands gestuurd die ik vervolgens moest verbeteren voor hem. Dus dit is oude koek en het verhaal klopt niet!!

 3. naf
  22 oktober 2009 om 10:11 uur.

  Nederlands heeft idd geen toegevoegde waarde op wereld niveau. Nergens spreekt men nederlands alleen in nederland en in belgie een gedeelte de vlamingen verder ook nergens op de wereld.

 4. fouad
  22 oktober 2009 om 10:53 uur.

  NOG STERKERS VERTELLEN IK HEB NEDERLANDS IN MAROKKO GELEERD OM PRECIES TE ZIJN IN OUJDA.

 5. mo
  22 oktober 2009 om 10:29 uur.

  dat geloof ik graag! meneer fouad

 6. karim
  23 oktober 2009 om 08:30 uur.

  En wat voor zin heeft dit allemaal…Nederlandse taal kan je weggooien als je Antwerpen voorbij rijdt..Als je nederlands in het buitenland spreekt denkt men dat je chinees spreekt
  Tijdverspilling voor die studenten zou ik zeggen..heel EU heeft geen toekomst meer, laat staan NL..

 7. naf
  23 oktober 2009 om 09:34 uur.

  Zie je nou wel in Oujda bestaat het al heel lang komen ze nu pas met verhalen aan die niet eens kloppen. FOUAD heeft ook nederlands geleerd in oujda

 8. dre
  26 oktober 2009 om 12:29 uur.

  Wat voegt marokkaans toe op wereldnivo.
  Als je marokkaans brabbelt in engeland denken ze dat je uit mongolie komt.
  Geen wonder dat je hie nergens aan de bak komt.
  Nederland staat in de top 10 van wereldhandelslanden,waar staat marokko?

 9. Nabiloe
  26 oktober 2009 om 05:30 uur.

  FOUAD EN NAF, ik hoop dat het niveau in Casa wat hoger zal zijn dan in Oujda. 😉

 10. naf
  28 oktober 2009 om 12:46 uur.

  @DRE

  Marokkaans is het niet het is Araisch even voor de dommen onder ons. Met het arabische taal kan je heel wat meer dan Nederlands. Waar wordt er in godsmaan nederlands gesproken verder dan de vlaamse gedeelte kom je niet met de Nederlandse naam. Aabisch kan je gebruiken in geheel het middenoosten en dan tel ik meer landen dan waar je Nederlands voor kan gebruiken . Dus bazel niet als je het niet weet domme mensen toch!!!

 11. Henk el Makhloufi
  28 oktober 2009 om 01:39 uur.

  En als Dre in de winkel staat denkt men dat ze uit de kliniek ontsnapt is!!!!!

Plaats je reactie