MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Emigrant tegen oude en nieuwe cultuur

20 januari 2010 | in Maatschappij | Reageer

“Wij komen uit een land waar de overheid heel anders omgaat met haar mensen. Dus het was voor mij een hele hoge drempel om mijn ouders ervan te overtuigen dat Nederland anders is, dat we leven in een democratie, dat de politie hier echt voor de mensen is en niet tegen de mensen.”

Mustapha Rahali is politieagent in Amsterdam. Geboren in Marokko, door zijn ouders op jonge leeftijd meegenomen naar Nederland. Nu steekt als zogenoemde ‘buurtregisseur’ zijn energie in het oplossen van problemen in Overtoomse Veld in Amsterdam Slotervaart, een buurt met heel veel migranten.

“Ik ben niet contactschuw en soms wel heel brutaal. Ik bel gewoon bij mensen aan en mensen doen de deur open. En ik zeg ‘ik ben de nieuwe buurtregisseur. Ik kom me voorstellen.’ De mensen weten dat je een verlengstuk bent van de overheid. Dat zien ze: je draagt een uniform. Maar aan de andere kant zien ze ook dat je wel de moeite neemt om hen aan te spreken in hun eigen taal. En dat waarderen ze heel erg. Pas dan krijg je het vertrouwen.”

Eind jaren negentig was er veel mis in Overtoomse Veld, een overwegend ‘Marokkaanse’ wijk. Criminele jeugd, geweldadige overvallen en af en toe zelfs rellen. Het wantrouwen tegen de politie was groot. En de politie kon er maar moeilijk grip op krijgen omdat er zo weinig agenten waren die Arabisch spraken of de Marokkaanse cultuur kenden.

Maar de situatie is daar sterk verbeterd de afgelopen zes jaar dankzij de buurtregisseurs

Het gehele artikel is hier verder te lezen.

Plaats je reactie