MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

De ‘Marokkaanse Balkenende’ Chohabi

26 maart 2010 | in Carriere | 2 Reacties

“Onderwijs is het machtigste wapen om de wereld te veranderen”, zei Mohamed Chohabi tijdens zijn presentatie op de ECHO-kandidatuur. De zelf benoemde ‘Marokkaanse Balkenende’ noemt “samenbrengen en verbinden” het motto van zijn werk in buurt, universiteit, moskee en werk.

Mohamed Chohabi is het soort jonge allochtoon die ieders verwachtingspatroon – van ingezetenen en migranten – per definitie niet als vanzelfsprekend beschouwt. Als hij wil studeren, gaat hij naar een keurig, ‘wit’ gymnasium, als hij wil discussieren over zijn geloof en cultuur begint hij zelf een jongerenraad, als hij als jurist wil werken, start hij een bureau voor reintegratie van jongeren uit de gevangenis. en als hij dan toch ging studeren, dan maar twee masters tegelijk, aan de UvA en in Leiden.

Chohabi werd 22 jaar geleden geboren uit Marokkaanse ouders die geen hoger onderwijs hadden genoten. Dat weerhield hen er niet van hun zoon ten volle te stimuleren zo ver mogelijk te komen. De basisschool doorliep Chohabi tussen uitsluitend allochtone kinderen. Hij merkte dat hij zijn taalvaardigheid flink moest opkrikken, wilde hij enige kans maken in de Nederlandse maatschappij, en meldde zich aan bij het katholieke, ‘witte’ St.-Maartenscollege, in Voorburg op drie kwartier fietsen van de Schilderswijk in hartje Den Haag.

Zijn klasgenoten op het gymnasium waren wel slim, maar ze wisten maar weinig over de Marokkaanse cultuur en de islam, terwijl ze daar wel in geïnteresseerd waren. Hij vertelde hen er dus over. Voorts zette hij de Jongerenraad Schilderswijk op. Jongeren konden via de raad meepraten over en invloed uitoefenen op de wijk.

De onrust op school na de moord op Theo van Gogh was aanleiding voor het organiseren, in samenwerking met het bestuur van zijn moskee, van een debat tussen de school en allochtone jongeren

Meer is hier verder te lezen.

Zie ook het juryrapport.

Er zijn 2 reacties

 1. PG Kroeger
  26 maart 2010 om 01:44 uur.

  Veel dank, dat jullie ons artikel hebben overgenomen! Wij krijgen er veel doorkliks open dat laat zien dat ook de bezoekers van Maghrebmagazine veel belangstelling hebben vor dit mooie nieuws. Mohamed Chohabiverdient dat beslist!

  PG Kroeger, hoofdredacteur ScienceGuide

 2. moena
  04 april 2010 om 04:38 uur.

  macha allah 3liek Chohabi alah ihfedkoem degene die met hem samenwerken.

Plaats je reactie