MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Europeanen massaal naar Marrakesh

17 april 2010 | in Toerisme | 3 Reacties

Elk jaar gaan twee miljoen toeristen naar de sprookjesachtige zuid-Marokkaanse stad Marrakesh. Een groeiend aantal buitenlanders, vooral Franstalig, komt er ook wonen. ‘De Europeanen nemen onze stad over’, zeggen Marokkanen die uitwijken naar de buitenwijken.

Marrakesh, dat is de sprookjesachtige stad met de kleine steegjes, de roodbruine huizen en in het midden van dat alles het plein Jamaâ El Fna. Toeristen brengen daar een bezoek aan de slangenbezweerders, trommelaars en zalfjesverkopers.

Maar de stad verandert in hoog tempo van karakter. De afgelopen jaren hebben zich tussen de miljoen inwoners van Marrakesh zo’n achtduizend buitenlanders gevestigd die hun aanwezigheid overal laten voelen.

‘Twee jaar geleden nog hadden we alleen Marokkanen om ons heen’, zegt parfumverkoper Youssef Ouinkhir die met zijn familie in de oude medina woont. ‘Nu zijn wij de enige Marokkanen tussen Europeanen. Onze buren zijn Duitsers.’

Voor het huis van de Ouinkhirs, 160 vierkante meter, is onlangs 190 duizend euro geboden, voor Marokkaanse begrippen een behoorlijk bedrag. ‘Maar dat gaan we nooit doen. Waar moeten we naar toe? Naar een flat in een buitenwijk? Ik moet er niet aan denken’, zegt hij.

Maar zijn familie is een uitzondering. De meeste Marokkanen die zo’n bedrag kunnen krijgen, verkopen hun huis. Zo ontstaat in Marrakesh een nieuwe indeling: de Europeanen betrekken de oude wijken in het centrum, want daar staan de traditionele huizen die zij mooi vinden. De Marokkanen gaan naar de randen van de stad, waar overal nieuwe appartementen worden gebouwd

Het gehele artikle is hier verder te lezen.

Er zijn 3 reacties

 1. bullbox
  20 april 2010 om 06:00 uur.

  Veel te heet!

 2. ravinder
  21 april 2010 om 02:31 uur.

  pff, wat een intolerant gedoe! waar hebben we het over: blijkbaar 8000 mensen op een miljoen, dat is zwaar te verwaarlozen!

 3. hihihi
  21 april 2010 om 11:46 uur.

  maar verreweg de mooiste stad van marokko,

  veelste heet ?? in de zomer mischien ,

  maar april, mei is het prachtig daar,

  die toeristen komen er niet zomaar

Plaats je reactie