MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

‘Fatwa’s zijn on-islamitisch’

18 mei 2010 | in Geloof | Reageer

De korangeleerde Abdullahi Ahmed An-Na’im stelt dat ‘Het idee van fatwa’s niet islamitisch is’. De moslimomroep NIO interviewde deze Soedanese geleerde in de tv-serie ‘Islam in de spiegel van…’

Abdullahi Ahmed An-Na’im is een Soedanese geleerde die vanwege ideeën als bovenstaand zijn geboorteland moest ontvluchten. Hij is volgeling van Mahmoud Mohamed Taha die vond dat de koranverzen, totstandgekomen in de tijd dat de profeet in Mekka vertoefde, als leidend genomen zou moeten worden. Deze verzen sluiten daarenboven meer aan op de universele mensenrechten dan de ‘Medina-verzen’. Deze verzen zijn ontstaan onder een situatie waarin moslims hun geloof moesten bevechten en zijn daardoor ook rigider van toon. Taha werd in 1985 geëxecuteerd vanwege deze denkbeelden. In datzelfde jaar vluchtte An-Na’im naar de Verenigde Staten, waar hij nu rechten doceert aan een universiteit.

Onlangs verscheen An-Na’ims boek ‘Islam and the secular state’ bij de Harvard University Press. In dit boek probeert hij de islam met de seculiere staat te verzoenen. An-Na’im is grote voorstander van een seculiere staat omdat die vanwege haar neutraliteit de religieuze vrijheid zal waarborgen voor elke religieuze denominatie

Het gehele artikel is hier verder te lezen.

Plaats je reactie