MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

De vele fatwa’s uit Marokko

20 mei 2010 | in Geloof | 3 Reacties

Mag een man zijn vrouw slaan, niet bont en blauw, maar een tikje? Mag een vader zijn dochter opsluiten als ze haar maagdelijkheid riskeert? Dat zijn zo wat kwesties waarover islamitische geleerden in Marokko de afgelopen tijd fatwa’s hebben doen uitgaan. En het antwoord was in beide gevallen: ja, het mag.

Voor Ahmed Toufiq, de Marokkaanse minister van Islamitische Zaken, is de maat vol. Marokkanen krijgen dagelijks nieuwe fatwa’s voor de kiezen die elkaar soms ook nog tegenspreken. Het is een ‘chaos’, zegt Toufiq in de krant Al Massae. ‘Belachelijk dat iedereen tegenwoordig maar wat roept zonder kennis van zaken.’

Afgelopen zaterdag riep hij de Hoge Raad van Oulema bijeen, in Marokko het hoogste orgaan van islamitische schriftgeleerden, om de wildgroei van fatwa’s te bespreken. Het standpunt van Toufiq: alleen de fatwa’s van de Hoge Raad van Oulema moeten worden nagevolgd, met alle andere moet iedereen zelf maar weten wat hij doet.

Fatwa’s zijn even niet meer weg te denken uit de discussies in Marokko. Officieel zijn fatwa’s niet meer dan religieuze adviezen, maar plotseling lijkt het of ze de zwaarte van wetten hebben gekregen. Dat komt doordat er volgens liberale moslims vooral bizarre fatwa’s worden afgescheiden en ze volgen elkaar bovendien in een steeds hoger tempo op.

De stroom van omstreden fatwa’s begon eind 2008

Het gehele artikel is hier verder te lezen.

Er zijn 3 reacties

 1. rachid
  20 mei 2010 om 09:57 uur.

  salaamwalikom.

  En De Hoge Raad van Oelama staat onder verantwoordelijkheid het ministerie van Islamitische zaken. Met ander woorden De Hoge Raad kan nooit zeggen wat niet overeenkomt met de mening van het ministerie. Het ministerie heeft natuurlijk geen kennis wat betreft religieuse zaken.

  Dus een geleerde, iemand met kennis van de Koran en de Sunnah die wel in staat is om een fatwa uit te spreken mag dat niet.

  Marokko wil de richting van Turkije en Tunesie volgen, wil een seculiere staat worden. Allaho almosta3aan

 2. maghrebie
  21 mei 2010 om 02:00 uur.

  Ik moet zeggen dat ik me hierin wel kan vinden. Kijk alleen maar naar het aantal moefti’s op de satelliet zenders. Het is een grote commercie aan het worden waarvan iedere moefti ook van mening is de waarheid zelf te vertegenwoordigen. Dan hebben we het nog niet over de dorps imam, met het dorp als referentiekader, die ook niet kan achterblijven in het uitspreken van fatwa’s.

  Dit hele probleem ligt hem met name aan het feit dat men niet georganiseerd is met als gevolg chaos. De minister doet er naar mijn mening goed aan om hier orde en structuur in te brengen.

 3. TITWANI
  23 mei 2010 om 03:06 uur.

  Ik ben het eens met Rachid,

  Heeft iemand zich wel afgevraagd wie de voorzitter van die raad is? De koning himself. In zijn naam worden allerlei fatwa uitgevaardigd. Het meest gevaarlijke: De marokkaanse wetgeving verandert meer en meer in een Europese grondwet, en dat onder het mom van gematigde islaam. De staat heeft deze wildgroei veroorzaakt. Zij hebben de hele maatschappij ontwricht van haar geloof en het volk vervreemd van de Islaam, door allerlei acties. man zoekt dus zekerheid en natuurlijk ontstaat er dan een wildgroei op de fatwa’s.

  De minister is hier dus eigenlijk schijnheilig aan het doen is. De propaganda-machines van de staat maken de onafhankelijke imaams zwart door bewust hun uitspraken te verdraaien of ze eenvoudig te intimideren. Dat is al heel vaak gebeurd en dat gebeurt nu nog steeds.

  De raad van islamitische geleerden waar de minister naar verwijst, is slechts spreekbuis van de koning, meer niet. Ze kunnen niet onafhankelijk opereren. Hoe moet ik hun fatwa’s serieus nemen? Wallahu A3lam.

Plaats je reactie