MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Bestraft om wens republiek Marokko

04 juni 2010 | in Marokko | 40 Reacties

De Marokkaanse koning Mohammed VIHet Marokkaanse Commissariaat voor de Media heeft de nationale radiozender Mars donderdag bestraft met het stilleggen van de uitzendingen gedurende 24 uur en een geldboete van 57.000 Marokkaanse dirham (ruim 5000 euro). Dat meldt het Algemeen Dagblad.

In een programma van Mars heeft de Marokkaanse cineast Hicham Ayouch op de vraag wat zijn wens in het leven is, geantwoord dat hij president van de republiek Marokko wil worden.

Deze uitspraak is de autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten. Het commissariaat spreekt van ,,een onverantwoorde uitlating die de heiligdommen van het Koninkrijk Marokko niet respecteert”. Het bestuur van Mars heeft alle banden met de cineast verbroken, omdat hij ,,zijn morele verplichtingen niet is nagekomen”.

Er zijn 40 reacties

 1. ithran
  05 juni 2010 om 12:15 uur.

  Hahahahhaa

  Heiligdommen van het koninkrijk hahahahahhaha.
  Die arme man voorspelt gewoon wat er gaat gebeuren insha allah zijn we binnen geruime tijd af van dat koninkrijk wat gesticht is in 1956 door de Fransozen.

  Hahahahhaha, heiligdommen

 2. nam
  05 juni 2010 om 10:45 uur.

  het reigme heeft mond vol van vrijheid en mensenrechten bla bla…
  weerderom het bewijs dat allemaal gebakken lucht is…

 3. TITWANI
  05 juni 2010 om 11:32 uur.

  Wordt steeds debieler in ons schitterende land….

 4. hassan
  05 juni 2010 om 06:32 uur.

  Het zal insallah nooit gebeuren, dat marokko een republiek wordt.
  Maar mocht het ooit gebeuren dan word het echt een groot puinhoop.
  Kijk maar naar Algerije,Egypte of Libie.
  Marokaanen(vooral berbers) die dit willen, zijn niet echt goed snik.

 5. berkane
  06 juni 2010 om 09:51 uur.

  Inschallah zal diet niet gebeuren.
  anders wordt het miss een burgeroorlog puinhoop rwina.
  kijk maar irak algerije egypte ect en nog van die afrikkaanselanden allemaal

 6. 3robimadness
  06 juni 2010 om 04:54 uur.

  Meneer Hassan – die beweerd dat het vooral Berbers zijn die een republiek willen – was Ben Barka ( de grootste anti monarchist id Marokkaanse geschiedenis, die openlijk een socialistische republiek wou in Marokko én een grote aanhang had in de “Arabische steden”) een Berber?

  Was Ben Jelloun een Berber? Was de Lenenist Ali Yata ( die een republiek wou in Marokko) een Berber?

  Was Moumen Diouri (die met zijn beweging ook een republiek wou in Marokko en openlijk Anti Monarchist was, ook een Berber?

  Zijn alle grote leiders van de radicale communistische en ex-socialistische Anti Monarchie-bewegingen Berbers? Zijn de leiders van alle Radicale Islamitische groeperingen ook allemaal Berbers? Zijn al die “moderne” Arabische (3robi, fassi..) auteurs van boeken en tijdschriften zoals Souffles etc die een monarchie ouderwets vinden allemaal Berbers?

  Zijn de leiders van bewegingen als Annajah Democrati en andere extreem linkse groeperingen tegenwoordig ook allemaal Berbers?

  NEE, NEE & nogmaals NEE!! Dit zijn voornamelijk Arabieren, of zichzelf als Arabier-profilerende Marokkanen!

  Het lijstje van Arabische Anti-Monarchisten in Marokko is véél te lang om op te noemen. Ipv vooroordelen te hebben tegen Berbers zou je eerder maar eens snel wat geschiedenisboeken gaan lezen voor je zulke domme uitspraken maakt.

 7. 3robimadness
  06 juni 2010 om 04:59 uur.

  Ohja, Ali Yata buiten beschouwing gelaten natuurlijk. Want deze is nl: een Marokkaanse Jood. Maar dan nog hij had een groot aantal volgelingen vooral in de “Arabische steden.

  Om nog maar te zwijgen over de POLISARIO: oftewel de zelfbenoemde Arabische Sahrawis: Die een ARABISCHE Democratische republiek willen stichten in de Marokkaanse Sahara. Zijn dit ook weer Berbers die een eigen staat willen? Zo kunnen we wel uren doorgaan…

  Welke Berber heeft na de onafhankelijkheid ooit een Onafhankelijke Berber Republiek willen stichten op Marokkaanse grondgebied? De coups & revoluties tegen Hassan II waren toch allen gepleegd vanuit Nasseristisch-Baathistische (Arabische) invloed. En door individuen die hun als voorbeeld zien.

 8. moena
  07 juni 2010 om 09:56 uur.

  3robimadness ma3endi mensel fik TEHIA o safie, ik probeer ook die onterechte haat ook eruit te discuseren maar lehmier jeb9oo lehmier ze blijven hun domme kop stoten tegen zelfde steen en ze veranderen niet eens van steen laatstaan, zo dom en maar een ander de schuld geven terwijl alle 10 vingers naar hun wijzen tfoe JAL 7ajawhaan, hassan sier tchem silicio misschien wanneer je stoont bent dan ben je pas normaal bij mensen als jij moet alles tegenovergesteld zijn, 123 berber dit berber dat, ALLAH JEN3EL LIE RABA FIEKOEM HED LKERH (haat) TEGEN JULLIE EIGEN BROEDERS. DEZE DRUPEL AMAZIGH BLOED LIE FIA TNEKEZ LIEKOEM L3IENIN, JULLIE OGEN ERUIT STEKEN .

 9. TITWANI
  07 juni 2010 om 11:08 uur.

  Nee, al 7amullilah gaat het lekker in ons koninkrijk, Yah stelletje naivelingen op deze site.

  Miss. een burgeroorlog? Nee, alsjeblieft geen rep. zodat we geen burgeroorlog. Ya fantasie, de burgeroorlogen zijn genoeg voorgekomen in ons koninkrijk

 10. Samia sheikh arabi
  08 juni 2010 om 10:31 uur.

  @Mouna

  Waar maak jij je nou weer zo druk over. Je moet niet vergeten dat het feiten zijn dat wij arabieren de haat jegens ons hebben geproeft van jullie berbers volk. Elke keer ta3rabt dit en ta3rabt dat, dat is continu wat ik hoor. En ik hekel jullie gedrag en geouwehoer en geroddel over onze arabische volk! Zo interresant zijn we eenmaal dat er continu over ons gepraat wordt. Tippen moet jullie kunnen tippen aan een arabische geleerde volk! Dat achterlijk gedoe van jullie is allang niet meer van deze tijd zo tegenstijdig in jullie doen en laten zo schijnheilig als maar kan. En als ik wat hekel zijn het wel mensen met 2 gezichten. Tot nu toe zie ik niks anders dan achterbakse gedoe van jullie. Achter gestelde volk. Met achterlijke mentaliteit zo bekrompen als maar kan! Vertel mij eens welk volk met jullie om kan gaan. Geen 1!! Iedereen loopt weg van jullie manieren!

 11. LamiaRiffia
  08 juni 2010 om 11:53 uur.

  Samia 1 woord: Therapie!

  Zieke geest!

 12. LamiaRiffia
  08 juni 2010 om 11:57 uur.

  En doe wat aan je Nederlands, buiten gefrustreerd komt je ook nog ongeletterd over. En jij hoort tot een “geleerde volk, vol beschaving” Yeah Right.

  Je bent zo Berbers als een Berberaapje, deal with it! Of doneer al je bloed en laat je inspuiten met pure zuivere Saudische bloed (als dat zou bestaan..). Want zolang je dat niet doet ben je, als je Noord Afrikaanse bent niets meer dan een ver-arabiseerde Berggeitje. Taal wist geen bloed a Berberse Sheikhje.

  Groetjes lieverd!
  😉

 13. gast
  08 juni 2010 om 06:14 uur.

  mooi gezegd 🙂

 14. kano
  08 juni 2010 om 08:10 uur.

  Ik hoop dat Marokko nooit Republiek wordt, kijk maar naar de andere arabische landen, elk staatshoofd wil dat zijn zoon hem opvolgt (na zijn dood natuurlijk want die dictators blijven op de sloel plakken tot ze deze wereld verlaten) dus het is erger dan een koningrijk kijk bijv. naar Libie, Syrie, Egypte en nu Algerije Boutaflika heeft geen kinderen (omdat hij een Homo is) wil dat zijn broer dzg, Said Boutefilika hem opvolgt als Algerijnse staatshoofd, het is geen Koningrijk maar presidentenrijk, ik heb liever een koning en om elk vier jaar verkiezingen worden gehouden, en geen presidentenrijk met veel corruptie en Maffias die de staatsgeld in hun zakken stoppen kijk maar naar die Tunesie en Algerije en alle andere landen, kijk maar bijv. naar Algerije die rijk is aan gronstoffen (aardolie en gas) en een binnenlands product van 120 miljard per jaar heeft en het volk sterft van allende, ze vluchten massal naar Europa en ze wonen nog steeds in krotte wijken, onze koning doet tenminste wat hij is goed bezig met die grote projecten die over vijf jaar meer werkgelegenheid gaan opleveren.
  Als een staatsgreep in Marokko komt dan komt zeker een burgeroolog tussen de bevolkingsgroepen (de stammen) iedereen wil aan de Macht komen en wat gaan ze bereiken niets ze zijn allemaal corrupt zoals alle andere arabische landen, Ik zeg altijd onze koning is een soort vader van ons hij houd Marokko verenigd zonder hem gaat Marokko in stukken en bestaat Marokko niet meer.

 15. moena
  08 juni 2010 om 08:20 uur.

  Sier a vieze charmota,samia als ze het over je hebben, hebben ze gelijk je zeg het zelf toch dat je denkt dat je wat bent,even voor de duidelijkheid dat ta3rabt dit of dat bedoelen ze ghraba mee,dat werd vroeger ook tegen mij gezegd maar ik vind het niet erg, laat we eerlijk wezen ghraba bezitten niks vergelijken met imazighieen, maar toch zie je dat wij ghraba zo uit de hoogte doen chikkie oe joe3, bv rifia komt 3arbia/gharbia op de markt tegen die ze kennen, wat zegt die gharbia O ik kom hier bloemen kopen weet jullie waar het te koop is, terwijl ze gewoon een jurk van de markt van 5 euro aan heeft en slipers van 2 euro wie nemen ze in de maling je ziet ze graaien in 1 euro bak maar het is nooit voor hun meis3ou meirdou, toevallig meest gharbiaat die een mooie tekchita op een feest aan heeft is van een rifia geleend,ga weg met je geleerd fetahramiaat el moenafi9ia.

 16. kano
  08 juni 2010 om 08:33 uur.

  3robimadness

  Ik ben zelf een berber maar ik ben tegen onafhankelijkheid van berbersgebid en een staat te stichten en te besturen, weet jij waarom? omdat de meeste van ons geen hersens hebben maar erwtensoep (tamaraght)in hun hoofd hebben
  hier in mijn woonplaats zitten ze dagelijks te ruzien en te zuren in de Moske, je hoort ze zeggen hij is ibni ourjeghli hij is ibni is3id hij is ibni werch hij is aghr3i enz enz. ze zitten elkaar te discrimineren en iedereen wil de voorzitter van de moskeraad worden terwijl ze geen verstand van hebben, en kijk wat de berberse jeugt hier in Nedrland heeft bereikt niets alleen maar criminelen en je hoort altijd de negatieve nieuws over die gasten, ik den dat die mensen geen land kunnen regeren en besturen, want ze zijn allemaal eigenwijs echoistisch en hypokriet en ook zakkenvullers natuurlijk.
  en wat mimoun adjouri, mehdi ben barka, dris aserfati, al jousfi en al die anderen die waren de vrienden van de grote vijand Algerije en Egypte(in de jaren^60) ze waren communisten en met de steun van die twee landen wilden ze de koning Hassan 2 omver gooien en een communistisch land stichten,zoals nu algerije en toen Egypte als dat was gebeurt dan waren we heel ver van huis, geen sahara meer en geen toekomst meer en waren de gevolgen niet te overzien, gelukkig dat het niet gebeurt is.

 17. 3robimadness
  09 juni 2010 om 01:50 uur.

  Kano dat is jou mening, geen feit. Ben Barka’s partij was de grootste oppositiepartij in de marokkaanse geschiedenis, en heeft zelfs de verkiezingen gewonnen in de jaren ’60 (dit zegt héél véél). En tot een aantal jaren geleden zat deze partij altijd in de top 2, en heeft het zelfs een eerste minister opgeleverd enz, de ideologie vd partij is hetzelfde gebleven met hier en daar wat aanpassingen vanaf de Sahara-kwestie. Want de USFP stond volledig achter de Marokkaanse visie wat de Sahara-kwestie betreft. Dus daar zit je ver naast. Bovendien, nogmaals: Er is géén enkele Berberbeweging die ijvert naar een Onafhankelijke Berberstaat. Dat heeft ook nooit bestaan, na de onafhankelijkheid. Het parlement is vol met Berbers, in het leger vormen zij de meerderheid en ga zo verder. Terug naar de Partij van Ben Barka het was zelfs zo dat Hassan II toegevingen moest doen aan deze Partij omdat deze te machtig was in Marokko, zo plaatste hij El Youssoufi als eerste minister en liet hij deze partij terug meedoen aan de verkiezingen, die ze met alle gemak wonnen. Dus de Beweging van Ben Barka afschilderen als één of andere gemarginaliseerde groepje verraders werkt niet. Dat spreekt de geschiedenis tegen, een aanrader is “Le Fellah Marocain, door Leveau: gedetailleerde verkiezingsuitslagen, strategieën, achtergronden van de partijen en hun geschiedenis. Het Hassan-régime verloor de strijd uiteindelijk, want niet alleen Hassan paste zijn strategie aan, ook de USFP want sinds Bouabid (integenstelling tot Ben Barka) zijn visie veranderde over de monarchie en de “opposition de sa majesté” voerde en achter het Sahara-beleid stond, kon je hun niet meer als “verraders” bestempelen en dat maakte hun nog populairder dan ze al waren. Die geschiedenis is té lang en vraagt veel achtergrondkennis.

 18. 3robimadness
  09 juni 2010 om 01:57 uur.

  De Jaren van lood, waren al verschirkkelijk genoeg, met hun massamoorden, massagraven, dictatuur, macht in handen van enkele fassi-clans. Mensen die met Fransen collaboreerden hadden grote posten. Beste landbouwgronden waren nog steeds grotendeels id haden van de elite. Corruptie, drugs, vriendjespolitiek rond de Koning, prostitutienetwerken allen komende van de regering. Democratie was puur theoretisch, grote opstanden, betogingen, en zelfs gewapende opstanden en ga zo verder: Het Hassan-régime leek heel sterk op die van Algerije en andere Afrikaanse dictaturen.

  Godzijdank dat hij een sterke oppositie had, anders kenden we vandaag geen democratie, geen “vrouwenrechten”, was de Berbertaal nog steeds verboden (op het spreken na), was héél Marokko afhankelijk van het centrale gezag in Rabat die in handen is van bureaucraten, gingen de moordpartijen in betogingen en op opposanten gewoon door. Alhamdulillah dat het Marokkaanse volk zich niet laat doen en dat het internationale druk kreeg, het resultaan zien we deels vandaag, onder die druk kwam Mo6 aan de macht. Allahirhem alle martelaren van ’56 tot ’99. Deze gaven werkelijk om Marokko, niet de blinde chauvinistische hypocrieten! Lang leve Marokko!

 19. 3robimadness
  09 juni 2010 om 02:04 uur.

  Trouwens Kano, ga naar Frankrijk dezelfde slecht georganiseerde moskee-verenigingen, en qua imago staat de Marokkaanse gemeenschap in Frankrijk mijlenver terwijl die gemeenschap daar al sinds de eerste wereldoorlog bestaat! Dus het komt weer op hetzelfde neer. De hele discussie gaat nergens om want ik zie geen bewegingen althans geen grote bewegingen in Marokko die opkomen voor een Berberrepubliek, de enigste man die in Marokko openlijk voor een republiek opkomt is Sheikh Yassine en zijn duizenden en duizenden aanhangers maar deze ijvert niet voor een Berberrepubliek, maar voor een Islamitische Khalifaat en zijn volgelingen zijn voornamelijk in de steden te vinden in héél Marokko. Ik zie hier en daar virtuele “opstandjes” op het internet van mensen die een eigen republiek willen, een ander wil een khalifaat, een ander wil een arabische republiek, iemand anders wil een maghreb-staat, een ander een Soufi-Khalifaat etc etc, deze mensen kun je in honderden of duizenden gaan tellen, maar ik zie geen bewegingen of organisaties die hiervoor uitkomen, dus veel stelt het niet voor. In Europa zie je het ook, overal in de wereld word er op het internet gedroomd en geroepen om republieken, staatjes, walhalla’s, khalifaten en weet ik veel. Punt is men moet stoppen met dit misbruiken om Berbers aan te vallen of de geschiedenis te vervalsen, want dat zal jullie niet lukken. Berbermythes, Republiekmythes of Monarchistische mythes kunnen we allen doorzien. Peace out!

 20. 3robimadness
  09 juni 2010 om 02:19 uur.

  Kano uit uw reactie blijkt dat je het niet eens waard bent om een discussie mee te voeren, pas nu heb ik die goed geleden. Uw reactie druipt van simplistische racistische voordoordelen jegens Berbers en hersenloze chauvinisme. Je scheert de hele Berbergemeenschap over één kam door ze criminelen te noemen en dat ze niets bereikt hebben. In Allah’s naam waarom reageer ik nog op jou! Met racisten discussieer ik niet. Moge Allah ( en de Koning in uw geval) jou helpen, ik reageer niet langer anders zal dit uit de hand lopen. Mijn Allah wat een vooroordelen. En je spreekt jezelf continu tegen Marokko met haar visrijke watere, 1vd grootste fosfaatvoorraaden id wereld, een mijnparadijs, 1vd grootste cobaltmijnen id wereld, rivieren van noord tot Zuid en dammen, land met extra rijkdom door de miljoenenbedragen die ze ontvangt vd Europese unie die moeten gebruikt worde id strijd tegen drugs en illegale migratie, en nog andere miljoenen door haar “advanced-status id EU”, haar miljoenen-dollar investeringen van Internationale bedrijven, regeringen (onlangs nog door Malaga ih noorden, toerisme en ga zo verder: Toch is er sprake van enorme sloppenwijken, toch migreren Marokkanen dagelijks naar Europa, 3 miljoen of meer wonen in arme arbeiderswijken, analfabetisme is enorm, groei van aids, drugs, sextoerisme, stijging van zelfmoorden, maandelijks betogingen van mensenrechtenactivisten, vakbonden, hoogopgeleide studenten die wekelijks betogen, hoge werkloosheid… Oh wat hebben wij het zo goed vergeleken met Algerije. De 2 landen kun je niet eens vergelijken. Daarom zeg ik ook: Dit is geen discussie waard, met onwetende simpele racistische zielen kun je niet discussieren. Nogmaals: Peace Out!

 21. moena
  09 juni 2010 om 02:28 uur.

  kano precies wat je zegt over die stammen van rif, is al gaande overal wie macht heeft wil het niet los laten, hoe zie je dan die CDA,PVDA,VVD, pvv enz deze kan je toch ook als een soort stammen zien het zijn toch ook allemaal groepen die voor het zeggen willen hebben hoe vaak valt een party niet uitelkaar om die redenen.De meerderheid van marokannen hier zijn berbers daarom valt hun negatieviteit meer op, zoals de algerijnen en tunesiers in frankrijk, dus dit is wat ik bestrijd om alleen één bepaalde bevolking te bekritiseren en egoiest,hypocrit,onrechtvaardig te noemen iedereen denkt aan zichzelf , waarom pikt men het wel van een ander, maar wanneer een ander precies het zelfde doet valt ALLEEN die personnen of bevolkings groep op, dit doet me weer denken aan Isreal en palestijn, isreal mag moorden enz en palestijnen als ze zich willen verdedigen en een raket afschieten die amper aankomt dan is het gelijk van kijk zien jullie wel, of ze krijgen een stempel De terrorist.

 22. kano
  10 juni 2010 om 05:00 uur.

  3robimadnes@

  Wie zat in de jaren 70 achter de moord van Almahdie ben Barka, dat is de andere berber de Generaal Oufkier, de rechter hand van Hassan 2 natuurlijk, wie heeft de mislukte staatsgrepen in de jaren zevenitig gepleegt generaal A3babo en kapitein Almadboug en later de rechter hand van de koning Generaal Oufkir dus die waren allemaar berbers door die acties begon de koning hekel aan ons (berbers) te krijgen en hij is een grote dictator geworden.

 23. kano
  10 juni 2010 om 05:40 uur.

  3robimadness@

  je had het over discriminatie van berbers, hiermee ben ik met je helemaal niet eens, ik ben zelf een berber en ik vertel je alleen wat ik dagelijks met die mensen meemaak

  MOUNA@
  Er is een groot verschil tussen politieke parijen en stammen , en wat de Marokkanen hier in dit land betreft, ten eerste moeten we leren goed naar elkaar luisteren en onze kinderen een goede opvoeding geven en sommige ouders heropvoeden zodat deze op hun buurt hun kinderen kunnen opvoeden, deleest en hoort tegenwoordig veel negatieve nieuws over ons maar niet bijvoorbeeld over de Turken, Waarom? vragen we ons af, omdat het de realiteid is de nederlandse gevangenissen zitten vol met Marokkaanse criminelen en dankzij die Marokkanen die de hollanders bijvoorbeeld lastig vallen heeft de racist g.wilders 24 zetels behaald, we moeten eerlijk zijn het zijn feiten, de spreekwoord zegt JE KUNT DE ZON NIET MET EEN ZEEF GAAN DEKKEN.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 24. 3robimadness
  12 juni 2010 om 01:09 uur.

  Kano, vele bekende Anti-Imazighen zijn vaak zelfs Berbers, . Dus je kan een Berber zijn en “Verwesterd” zijn en alles wat je roots betreft haten en alles wat Westers is koesteren. Je kan ook een Berber zijn en Extreme vorm van Arabische Nationalisme/ of een vorm van racisme aanhangen en je eigen volk haten of hun geschiedenis, hun eeuwen oude schrift, hun beschaving etc en je als Arabier te zien zoals die andere Berberse Amazighhaters. Of gewoon een minderheidscomplex hebben en het op andere Imazighen afschuiven (iets wat ik een beetje in jou herken..)

  Wat die coups betreft die had ik al vermeld, geen van die generalen heeft een “Berberrepubliek” willen oprichten of wat dan ook ze streefden juist het voorbeeld na van de “Vrije Arabische Officieren” van Egypte en andere Arabische Socialistische MIlitaire Dictaturen. Maw: Arabische Nationalisme.

  Trouwens uw reactie klopt voor geen meter, het parlement was al in de jaren ’60 ontbonden en daarvoor waren al veel opstanden en betogingen bloedig neergeslagen. In de jaren daarna trok Hassan II alle macht naar zich toe en installeerde oa; vele hooggeplaatste officieren als gouverneurs en net die kwamen later tegen hem in opstand, tegen die machtsmisbruik. (zie mijn reactie over de jaren lood) En in mijn eerste reactie heb ik je al veel namen gegeven van Arabische leiders die tegen de Monarchie zijn, complotteerden en het Koninkrijk omver wilden gooien. Dus uw mening houdt geen steek. Want als ik uw logica moet volgen dan moet hij de Arabieren juist haten in de periode voor en na de coups. Ik kan je gemakkelijk verwijzen naar boeken van mensen die zich daarin verdiept hebben in die tijd. Zoals ik zei geschiedenis is geen reeks meningen en theorietjes. Met alle respect Kano, verdiep je eerst in de Marokkaanse geschiedenis vooraleer je daarover praat. Hier hou ik het voorlopig bij..

 25. moena
  12 juni 2010 om 09:31 uur.

  Now kano ik ben iemand die de feiten toegeeft, en er zit zeker een stuk waarheid in je verhaal en dat ontken ik niet, en trouwen het zijn de mannen die moeten veranderen en zich bezig gaan houden met hun gezin en ook meer thuis moeten blijven zodat ze kunnen zien waar hun kinderen rond hangen en meer liefde en aandacht aan die kinderen en aan hun vrouwen gaan besteden in plaats van andere vrouwen achterna te gaan ipv in koffieshops/nadie rond te hangen en allah zei ga bidden en ga naar huis, nu leven ze in moskeen, heel de dag zitten ze daar, daar is moskee niet voor bedoelt, daarom zou ik je aanraden omdat je een man bent deze mannen aan te spreken op hun vaderschap en dat ze verkeerd bezig zijn, gewoon overal waar je denkt dat die mannen daar zitten gewoon aanspreken en zeggen waar het opslaat keihard desnoods brief aan lefk9ie schrijven en hij dit wat je hier zegt tegen die moskee gangers iederdag na het gebed zegt en naar huis stuurt.Trouwen oefkir is een amazigh van atlas die kant van Lechmisaat,Tiflet,azro ,gnifra en hier vandaan kwam de vrouw van konning hassan, dus de tantes en ooms van huidig konning als ik het goed heb.Kano je krijgt hiervoor 7asnaat voor succes

 26. LeGorro
  13 juni 2010 om 09:05 uur.

  Oufkir komt uit Ain Chair in de valleien van de regio Tafilalet en niet Tiflet, Azro en Khenifra dat is de Midden Atlas. Tafilalet is Zuid Oost Marokko vlakbij de Oostelijke Sahara. En niet enkel hij is een Amazigh, de belangrijkste en énigste Maarschalk in het Marokkaanse leger is ook een Berber, nl Marechale Mezzian, een Riffijn en die bleef tot zijn dood de Koning trouw net zoals vele andere generalen, officieren van Berberse afkomst…

 27. NAF
  14 juni 2010 om 01:55 uur.

  @MOUNA

  ISRAEL NIET ISREAL kutje!! ga toch Nederlands leren

  Marokkanen en niet marokannen echt een schande dat je zelfs het woord niet kan spellen. Diep triest. En dan moet jij je een trotse marokkaanse noemen wahahahaha.. nou t is te zien aan je geschrift. Niveau 1 is nog te zacht uitgedrukt!!

 28. Nachoman
  14 juni 2010 om 07:42 uur.

  Moena de mannen die moeten veranderen? De vrouwen zijn perfect zeker als ze bij hun vriendinnen blijven tot 1 uur in de nacht en hun man verwaarlozen, of niet eens kunnen of vooral willen koken, te lui zijn om mee te helpen in de afwas, té opstandig zijn en opzettelijk te koppig zijn om zogenaamd als een sterke vrouw over te komen, teveel eisen te stellen, of al die sloeries die niet eens een uur thuis kunnen zitten, en al die andere dopsters die niet willen werken en thuis hun tijd en uitkering zitten te verliezen en geen toekomst hebben, of diegene die hard studeren en dan zelf kiezen voor huisvrouw te worden, of diegene die te lui zijn om iets te doen en alles van hun man verwachten, en al die geldwolvinnen en andere profiteurs, die shab shoer die niet anders kunnen dan samen met hun moedertje een tovenares bezoeken om meer macht te hebben over hun man, hun man bedriegen door zogenaamd te gaan eten met collega’s!!!! jaja het zijn vooral en alleen de mannen die moeten veranderen DE VROUWEN ZIJN VOORAL PERFECT!!!

 29. moena
  14 juni 2010 om 08:25 uur.

  dank je legorro, tafilalet dat is toch bij meknes (el7ajeb). Abdlekrim elghatabi was toch ook een berber en strijde voor een moslim arabisch marokko, zijn vader was een geleerde FKIE en Abdelkrim elgatabi is afgestudeerd aan het universiteit van FES en beheerst de arabisch taal en was zeer gelovig. ik had het ergens gelezen.

 30. LeGorro
  14 juni 2010 om 11:35 uur.

  Meknes ligt ten noorden van de Midden Atlas, Tafilalt helemaal in het Zuid Oosten, sommige regio’s drage name van verschillende provincies. Meknes ligt op een hele afstand van Tafilalet. Abdelkrim vocht voor een onafhankelijke federatie van riffijnse stammen, na zijn overwinningen op de Franse posten overweeg hij het heel Marokko te veroveren, dat mislukte door de samenwerking van Fransen en Spanjaarden, gebruik van gifgas, enorme troepen en de rest van het verhaal kennen wij tijdens de bevrijdingsoorlog in de jaren ’50 streed hij voor de eenheid van noord afrikaanse landen verenigd in 1 Marokko, hij heeft nooit voor een Arabisch Marokko gestreden staat ook nergens vermeld in de boeken die over hem geschreven zijn, dat van dat Arabisch is zeer standaard voor iemand uit een elite familie.

 31. LeGorro
  14 juni 2010 om 11:40 uur.

  *verenigd in 1 Maghreb, excuses ipv verenigd in 1 Marokko. Abdelkrim erkende later wel Mohammed de V’de toen hij verbannen werd en een voorman werd voor de nationalisten in Marokko, blijkt uit intervieuws en verslagen opgemaakt in die tijd, al uitte hij na de onafhankelijkheid veel kritiek op de regeringen van Bekkai, Balafrej… tot en met Hassan II’s constitutie die hij ook fel bekritiseerde.

 32. moena
  15 juni 2010 om 07:47 uur.

  ja dat kwam omdat hij niet wil dat de franse invloed of dat de fransen niet voor het zeggen moeten hebben in marokko, maar dat marokko de touwtjes in eigen handen moet nemen, hij was fel tegen spanjaarden en fransen.

 33. moena
  15 juni 2010 om 08:03 uur.

  naf de waf 7e9 allah el3adiem bella entie ziellig je zegt het goed, ik zei een trots marokaan geen trots Nederlander dus dan mag ik fouten hebben, lehmara lagoor, hoe goed en schrijfloos je nederlandse ook beheerst dan nog zal je niks voorstellen, #$@%# &^%$#%@ laatstaan zijn zoals ik.sieeeeeeerie ghengoellek chi zebla maar ik ben te beschaaft en die woord ken je niet,

 34. MrWoefie
  16 juni 2010 om 12:32 uur.

  Niet schelden moena, dat is zeer ongepast in een gesprek. En toon wat respect door op zijn minst je woordenschat wat bij te schaven want die is op zijn minst gezegd alarmerend. Je begrijpt toch de ironie dat een Marokkaan zijn eigen nationaliteit niet foutloos kan neertypen, dat is werkelijk beledigend. Het siert je werkelijk echt niet om op zo’n lage straatniveau te schelden in het Darija, echt niet.

 35. MrWoefie
  16 juni 2010 om 12:43 uur.

  Moena als ik je laatste reactie even vlug bekijk dan bestaat uw tekst uit niets anders dan typfouten, spellingsfouten, onbestaande zinstructuur en ga zo verder, een klein voorbeeldje:

  – het is trotse MaroKKaan, met 2 k’s

  – dus mag ik fouten maken/typen/schrijven en niet fouten hebben

  – het is niet schrijfloos maar foutloos

  – het nederlands en niet nederlanse

  – laatstaan uit elkaar halen: laat staan

  – ik ben te beschaafd en niet ik ben te beschaaft

  – dat woord en niet die woord

  – let verder ook op je punten en komma’s!

  Dit is zeer simpel Nederlands, doe je best en hou het niet bij de gebruikelijke excuusjes als; zolang de inhoud maar duidelijk is. Ik zeg het uit broederschap doe wat aan je Nederlands!!!!!!!!!!!!!!!!!

 36. moena
  17 juni 2010 om 11:48 uur.

  woeffie ik ben over de 40 en mensen van mijn leeftijd kunnen amper een pen vast houden laatstaan hier reageren of uberhaupt bereikt hebben wat ik bereikt heb, maar bedankt voor je gratis cursus ik moet je zeggen dat ik vind dat ik vooruit ben gegaan sinds ik hier reageer, groetjes.

 37. Naf
  18 juni 2010 om 09:06 uur.

  @MOUNA

  Ja dat klopt je bent idd vooruit gegaan sinds je op deze site zit. ga zo door!!!

 38. MrWoefie
  18 juni 2010 om 09:31 uur.

  Zelfvertrouwen mooi, maar werk toch aan die Nederlands van je. Als je echt moeite doet sta je binnen een maand al erg ver. Laat nooit de basis in de steek anders is het allemaal verloren werk. Succes!

 39. moena
  19 juni 2010 om 09:39 uur.

  dank je woeffie whallah ik had geen tijd om te lezen, het enigste wat ik deed is werken en voor de kids zorgen, ik praat het wel maar opschrift is minder, nu ze ouder zijn heb ik tijd voor veel dingen. chokran naf.

 40. dayday
  07 februari 2011 om 03:37 uur.

  Ik hoop van harte en snak naar de dag des gerechtigheid omtrent alle onrecht dat het berbervolk heeft geleden van Siwa t/m Mali
  wat gearabiseerd is in de naam van de Islaam.
  dat alle arabische leiders zakken vullers leugenaars moordenaars en ja IN DE NAAM VAN DE ISLAAM! MISLEID EN MISBRUIKT!!!!!!!!!!zijn is duidelijk.mogen van mij
  Als domino steentjes neervallen en nooit meer terug komen.
  Welke land heeft ons erkend welke volk heeft ons bijgestaan het laatste is de sahara en ja hoor ARABISCHE REPUBLIEK gesteund door andere landen ik kan maar een ding zeggen ben blij dat we in europa wonen en die dag waar ik naar snak zal komen
  inshallah!

Plaats je reactie