MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Spaanse telers tegen deal Marokko en EU

30 juni 2010 | in Marokko | 2 Reacties

marokko landbouwDe groente- en fruitsector in Andalusië is zich aan het mobiliseren om de ondertekening van een nieuwe agrarische deal te voorkomen. De deal is het resultaat van onderhandelingen tussen de Europese Unie en Marokko en het is de bedoeling dat het akkoord in 2011 van kracht zal worden. Veel telers aan de zuidelijke kust van de Middellandse Zee zijn bang dat ondertekening van het akkoord zal leiden tot een terugslag in de sector. Doordat het merendeel van de Marokkaanse tomaten en aardbeienproductie mede mogelijk gemaakt wordt door in Andalusië gevestigde bedrijven ontstaat, volgens AGF.nl, een nogal tegenstrijdige situatie.

De Spaanse organisaties in de sector hebben kritiek geuit op de gebrekkige grenscontrole. Ook wordt er onvoldoende op oneerlijke concurrentie gemonitord. In de Spaanse krant El Pais stond een artikel met als hoofdvraag: ‘Marokko, een kans of een bedreiging?’. Hierin stond dat het laatste jaar de aanwezigheid van Andalusische bedrijven in Marokko sterk is toegenomen. Volgens de gegevens van de Spaanse regering zijn de Andalusische bedrijven betrokken bij 80 procent van de aardbeienproductie en 50 procent van de tomatenproductie in Marokko.

Vooral de aardbeien- en tomatenteelt zal worden beïnvloed door de deal tussen de EU en Marokko. De overeenkomst houdt bijvoorbeeld voor de tomatenteelt in dat in de loop van de jaren steeds meer tomaten tegen een lager belastingtarief kunnen worden geïmporteerd. In eerste instantie zal 52.000 ton tomaten voor een lager tarief kunnen worden geïmporteerd. Deze regeling zal ervoor zorgen dat binnen vier jaar, de import van 253.000 ton naar 285.000 ton zal stijgen. Ook aan de importquota voor aardbeien zal worden gesleuteld. Zo meldt AGF.nl.

Er zijn 2 reacties

  1. tarik
    30 juni 2010 om 10:21 uur.

    spanje kan het niet hebben hahahahaha ze kunnen er niet tegen dat hun geen drol verdienen laaste tijd

  2. tarik
    30 juni 2010 om 10:23 uur.

    oneerlijke concurrentie ? ik wil niet veel zegen maar concurrentie is ook oneerlijk zo gaat het dat is concurrentie als het eerlijk moet waarom dan niet samen werken en het geld delen?

Plaats je reactie