MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

‘De ramadan is net stage lopen bij Allah’

18 augustus 2010 | in Geloof | Reageer

Wie moslim is, is welkom tijdens iftar, de dagelijkse avondmaaltijd die de vasten verbreekt, in het Religieus Marokkaans Centrum in Leeuwarden. De iftar in het Marokkaanse gebedshuis is acht jaar geleden opgezet voor arme moslims.

Wanneer je de Esdoornstraat in Leeuwarden inrijdt, lokken de etensgeuren van Stichting Religieus Marokkaans Centrum je al naar binnen. Tijdens de ramadan vindt er elke avond een iftar – een gezamenlijke maaltijd na zonsondergang – plaats. Vaak komen er minderbedeelden, vluchtelingen of alleenstaanden op af. Buiten dat het handig is om zo bij het eten aan te schuiven, is de iftar vooral een gezellig samenzijn.

Mannen van verschillende nationaliteiten zitten op een wit plastic stoeltje achterin de tuin te wachten voor het gebed. Het is 21.08 uur, de zon gaat onder. De imam roept – met een harde zangerige stem – de mannen op voor de vierde salat (ritueel gebed; moslims bidden vijf keer per dag een salat). Een voor een schuifelen de mannen het witte gebouwtje in. Zo’n dertig mannen staan over twee rijden verdeeld met hun hoofd in de richting van Mekka. De imam citeert verzen uit de koran. Wanneer er Allah-o-Akbar (Allah is groot) wordt gezegd, knielen de moslimmannen. Hun neuzen raken het blauwrode tapijt en alle voeten wijzen naar achteren.

Op plastic zeiltjes liggen dadels en staan pakken melk. Dit wordt na het gebed gegeten en gedronken om het vasten te onderbreken. ,,Zo deed de profeet Mohammed – vrede zij met hem – het ook”, vertelt Hodayfa Bentaieb, een bezoeker van de moskee. De ouders van Bentaieb zijn niet thuis, dus eet hij veel liever hier

Meer is hier verder te lezen.

Plaats je reactie