MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Rapportage toont jongeren met een mening

21 september 2010 | in Maatschappij | 2 Reacties

Op donderdag 7 oktober gaat in HETPALEIS de filmreportage “Marokkaanse jongeren aan het woord” in première. Zes jongeren met Marokkaanse wortels discussiëren elk vanuit hun eigen ervaring over actuele thema’s zoals discriminatie, extremisme en genderverschillen.

Adil, Mohammed, Sarah, Mourad, Hajar en Hanane hebben heel uiteenlopende karakters. In de documentaire wordt hun verschillende achtergrond geleidelijk aan duidelijk: Adil kiest voor filmstudies, Mohammed heeft het certificaat van imam op zak en Mourad is een voetbaltrainer voor kinderen. De meisjes studeren aan de universiteit. Documentairemaker Mohammed Ihkan geeft deze zes jongeren een stem door hen enerzijds individueel te bevragen en anderzijds in groep.

“Ik kan mijn kleur niet verbergen”
Een terugkerend onderwerp in de documentaire is het negatieve imago van Marokkaanse jongeren. Tijdens het groepsgesprek bevestigen de jongeren de aanhoudende discriminatie waarmee hun gemeenschap te kampen heeft. Aan alle jongens werd wel eens toegang geweigerd tot de ingang van een discotheek, de meisjes liepen punten mis op school omwille van hun vreemde naam. “Mensen denken vaak dat Marokkanen hierin overdrijven, maar ze moeten zien dat het echt een probleem is,” zegt de drieëntwintig jarige Sarah. Hajar, negentien jaar oud, vindt het lastig dat ze als Marokkaanse precies in één groep wordt geduwd, “Het enige gemeenschappelijke element is onze afkomst, maar daarnaast is er veel diversiteit.”

De aanhouder wint
Uit de documentaire blijkt dat de jongeren zich vaak geviseerd voelen, toch stellen ze zich kritisch op tegenover hun eigen situatie

Meer is hier verder te lezen.

video:

Er zijn 2 reacties

 1. NAF
  22 september 2010 om 02:21 uur.

  Oh leuk programma ja lijkt me wel zinvol er wordt idd veel gediscrimineerd de laatste jaren voornamelijk en wij marokkanen zijn het zat.

 2. NAF
  22 september 2010 om 02:29 uur.

  we worden gewoon bestempelt vanwege onze huidkleur en onze marokkaanse look en niks meer of minder het is gewoon de waarheid.

  Gr NAF

Plaats je reactie