MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Hasj goed voor Marokko of goed voor de elite?

21 oktober 2010 | in Marokko | 1 Reactie

Het grootste deel van de hasj die in Nederlandse koffieshops wordt verkocht, komt uit Marokko. Doordat de Marokkaanse regering meedoet aan de oorlog tegen de drugs, trekken de productie en smokkel van deze drugs diepe sporen van corruptie en onrecht in de Marokkaanse samenleving. Van hoog tot laag zijn vele mensen betrokken: ambtenaren, politiemannen en hoge regeringsfunctionarissen. Alle Marokkanen weten dat, maar het is een groot taboe om daarover te spreken. Klokkenluiders verdwijnen in de gevangenis.

Schrijnend is bovendien dat de boeren die de cannabis verbouwen heel weinig verdienen aan de handel en het milieu door alle geheimzinnigheid zware klappen krijgt. De laatste paar jaar wordt de teelt van cannabis op grote schaal aangepakt. In 2003 werd nog 134.000 hectare verbouwd; in 2009 was dat verminderd tot 56.000 hectare. Een kleine elite bouwt grote villa’s en rijdt in dure auto’s van drugsgeld, gefinancierd over de ruggen van de boeren. Ook in Marokko gaan in progressieve kring daarom stemmen op om de drugs dan maar te legaliseren. Maar dat ligt allemaal nog heel gevoelig, schrijft Amsterdam Centraal.

Donderdag 21 oktober om 20.00u in De Balie in Amsterdam presenteren Stichting Aknarij en progressieve denktank Waterland, in samenwerking met Stichting Drugsbeleid en het Transnational Institute een avond over de cannabisproblematiek in Marokko. Wat voor effect heeft de verbouw van cannabis en de handel in hasj op de Marokkaanse samenleving? En hoe kunnen we daar – ook vanuit Nederland – verandering in aanbrengen? Met: Pien Metaal (TNI), Asis Aynan (schrijver en columnist) en Freek Polak (Stichting Drugsbeleid en Stichting voor Opheffing Cannabisverbod). Presentatie: Bahram Sadeghi.

Er is 1 reactie

  1. Naf
    27 oktober 2010 om 03:07 uur.

    Nee het antwoord moet zijn, wij marokkanen kweken alleen en jullie gebruiken hahaahhaahha…

Plaats je reactie