MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Netwerk van Vrijzinnige Marokkanen tegen Marokko

22 oktober 2010 | in Maatschappij | 43 Reacties

Een groep Marokkaanse Nederlanders heeft een organisatie opgericht waarin ze openlijk afstand nemen van de Marokkaanse overheid en pleiten voor een duidelijke keuze voor het Nederlands burgerschap. In religieus opzicht zijn ze vrijzinnig.

Volgens Abdelghafour Ahalli (foto), coördinator van het Netwerk Vrijzinnige Marokkaanse Nederlanders (NVMN), voelen veel Marokkaanse Nederlanders zich meer met Nederland verbonden dan met het land van herkomst. ‘Als wij al onderdanen zijn, dan zijn we dat van koningin Beatrix en niet van de koning van Marokko’, zegt hij volgens de WereldOmroep.

Het NVMN is een uitvloeisel van diverse debatten gevoerd onder vrijzinnige Marokkaanse Nederlanders die een ander geluid willen laten horen.

Over de coördinator van de NVMN Abdelghafour Ahalli is hier meer te lezen. In een interview zegt hij: ‘Eerlijk gezegd heb ik Allah niet nodig. Ik beschik over genoeg gereedschap om het leven aan te kunnen.’

Er zijn 43 reacties

 1. rachid
  22 oktober 2010 om 08:55 uur.

  Jullie zijn de vijanden van Allah, de vijanden van Marokko en ons vijanden.

  Wij zullen altijd Moslims en Marokkaanen blijven. Weg met Wilders aanhangers.

 2. Fatima
  22 oktober 2010 om 07:35 uur.

  Opshouten met dat soort type Marokkanen.. Leuk voor hem dat ie een Nederlander wilt zijn die toch nooit erkeend zal worden als nederlander en dus altijd ma zielig zal hopen geaccepteerd te worden, maar ik ben Marokkaanse, blijf Marokkaanse en hou heel veel van mijn etnische achtergrond en alles wat erbij hoort…

  Viva Maghreb djanna

 3. moena
  22 oktober 2010 om 11:20 uur.

  Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa illaaaaaaaaahi steghfero allah. WAAAAAR gaat het heen, ik heb geen woorden voor, de wereld is op zijn kop. Ik ben spraakeloos.

 4. sultan van Limburg
  23 oktober 2010 om 01:57 uur.

  dit gaat gewoon té vizzurrrrrrrrr

 5. gewoon
  23 oktober 2010 om 01:57 uur.

  Ik voel me eerder een wereldburger overal kan ik ademhalen en leven.
  Echter ben trots op mijn rots en achtergrond zoals de Nederlander in Canada of Spanje trots is op zijn Nederlanderschap.
  Pure vrijheid van denken en leven en niet de hypocritische denkwijze van Wilders gebaseerd is op haat/oorlog en zionisme. Wat leid naar een derde wereldoorlog ( hoop dat hij eerder bedacht en ermee stopt).

 6. Mohammed 6,7,8,9
  23 oktober 2010 om 10:00 uur.

  You are the Enemies of the kingdom of Morocco , The enemies of the islam, and our enemies!
  Ones a moroccan always a moroccan!

  Verwesterde-kontlikkende-landverraders-niet NSBersmaar MSBers

  Allah, Al Watan, Al Malik

 7. samadie
  24 oktober 2010 om 12:55 uur.

  recht de propaganda zich nu ook al tegen marokko ! met deze zgn Vrijzinigen.

 8. fatima
  25 oktober 2010 om 11:20 uur.

  eindelijk eens positief nieuws van een landgenoot. triest als het enige dat je hebt de heilige qoran of je marokkaanse paspoort is…

 9. Abdelkader
  26 oktober 2010 om 12:10 uur.

  Leef en laat leven mensen, met jullie “vijanden van marokko-bullshit”, wat een onzin, deze organisatie stelt niets voor maak ze niet groter dan ze zijn met jullie kinderachtige en belachelijke beledigingen vooral rachid aka mohammed 6,7,8.. echt zielig die reactie van je, triest. Al denkt een groepje Marokkanen dat ze Ieren zijn laat ze dat denken who cares Marokko telt meer dan 30 milj inwoners en nog een paar milj in Europa die zich op en top Marokkaans voelen, laat gewoon leven joh. Maak jullie niet druk, stelt allemaal weinig voor..

 10. Adil
  26 oktober 2010 om 08:17 uur.

  he Fátima
  Welke geloof belijdt? Of geen geloof?
  Ben zeer geïnteresseerd in je

  Gr.

 11. Naf
  27 oktober 2010 om 02:52 uur.

  Hij pleegt voor de marokkaanse wet staat een strafbaar feit, waarvoor hij in marokko opgepakt zult worden. Wat hij doet wrdt gezien als zendelingenwerk mensen bij elkaar krijgen marokkanen dan he die afstand willen nemen van de marokkaanse nationaliteit om tegen de marokkaanse regering in te gaan. Mensen hij kan hier oprichten wat hij wilt, wacht tot ie marokko binnen komt bij de grens.

  En word dan ineens een jood en of katholiek want als je zegt dat je Allah niet nodig heb he, ben je een kafir, want je zegt nu eigelijk met andere woorden dat je geen moslim bent. Dit is zeker een rifie, want die hadden het nooit voor het zeggen in marokko en hebben er niks te zeggen en denken het via de nederland te bereiken maar men vergeet je heb alleen jezelf ermee. Niemand kan deze wet in marokko aanpassen tenzijn marokko er zelf mee komt knoop dat maar goed in je oren voor de duidelijkheid.

  hoe graag je ook verandering wilt brengen in jezelf, je bent en blijft een marokkaan met marokkaanse bloed.

  Le hawla wella kawata illa bi Allah!!!! Istaghfirou Allah lghafour a rahim, waar gaat deze maatschappij naar toe.

  Toen zijn ouders in marokko zaten en hij moest werken voor zijn ouders stuurde hij geld via western union naar zijn ouders, hahaha en nu is hij geen geen illigaan nog een marokkaan, of wilt hij afstand doen van marokkaan zijn.

  Ga aub naar marokko en je zal zien wat je daar te wachten staat.

  Overigens is het een strafbaar feit wat je pleegt voor de marokkaanse overheid en zal je toch gepakt worden in marokko en gezien worden als zendeling die mensen omlult om tegen de marokkaanse id in te gaan wat overigens een verbod is in marokko. Je pleegt een zwaar misdrijf volgens de marokkaanse wet, en je kan zeggen wat je wilt nederland komt je niet redden als je in marokko gepakt wordt, want ze begraven je levend daar om het feit wat je doet mensen bij elkaar halen die tegen de marokkaanse id in gaan.Het feit is dat je er geen afstand van kan doen hoe graag je dat ook wilt. In marokko geldt de regel en wet.

  Marokko legt het staatsburgerschap op aan iedereen die in de ‘bloedlijn’ Marokaanse voorvaderen heeft, dus je kan er geen afstand van doen. Daarbij moet men niet vergeten dat als je verbonden bent aan de marokkaanse id kaart dat je ook verbonden bent aan de marokkaanse wetten en regels wat misschien hier in nederland niet strafbaar is, maar in marokko wel.

  Ik ben van mening dat door het afnemen van een paspoort de loyaliteit niet zal wijzigen, eerder misschien zelfs nog versterkt zou kunnen worden naar het land waar men eerst burger van is geweest. Kijk ook maar naar Europa, het is opvallend hoeveel nationalistisch ingestelde partijen nu opeens overal voet aan de grond krijgen…

  Verder denk ik niet dat een paspoort (lees papiertje) het verschil maakt. Dit is een gevoels kwestie en heeft in veel gevallen te maken met de taal die men spreekt. Ikzelf spreek nog altijd perfect arabisch kan het lezen en schrijven en dat allemaal hier in nederland geleerd en dat geeft mijn verbondenheid met Marokko, het marokkaanse zijn en blijven. Het is dus iets wat van meerdere kanten dient te komen.

  Accepteren en geaccepteerd worden daar draait het om en niet om het stempeltje of het papiertje.

  Hetgeen ik wil aangeven is dat de nationaliteit veelal bij de geboorte wordt verkregen en dat door de opvoeding van de mensen men een loyaliteit creeert die niet per definitie vast hoeft te hangen aan het zgn “primaire” paspoort!!!!!!

  Landveraders zoals jou zouden ze moeten ophangen idd…je vergeet waar je blijkbaar vandaan komt. Je vergeet de platteland en dorp in marokko waar je eigen ouders vandaan komen die het land geliefd hebben!! geen respect voor je indentiteit is geen respect hebben voor je ouders, nog voor de marokkanen zoals jou die een schande zijn voor deze samenleving. Chbe3t gobz!!!

  Ik ga mee met MOHAMED’s reactie ik ben voor ALLAH, ELWATAN, ELMELIEK!!!!

 12. Naf
  27 oktober 2010 om 03:05 uur.

  Met andere woorden je vergeet de wortel en ontkent de wortel waar je vandaan komt. Of je er zaken mee heb of niet. Geen 1 marokkaan heeft zaken met marokko, we gaan er alleen op vakantie heen, we bezoeken het land, de familieleden, vieren vakantie en komen terug naar Nederland en gaan gewoon zoals de hollanders doen gewoon lekker aan het werk. Daarom begrijp ik heel deze heisa niet om een dubbele paspoort al heb je 40 paspoorten het veranderd niks in je loyaliteit als mens, het is idd maar een papiertje en een gevoelskwestie. Hij voelt zich als rifie niet gehoord in marokko en voelen zich de laatste jaren gediscrimineerd. Nu zijn ze de laatste jaren in opstand gekomen tegen dingen die ze in marokko nooit hebben kunnen doen, en denken het via de nederlandse politiek in te spelen en marokko op die manier zwart te maken in het media.

  Dan wil ik je zeggen en doen begrijpen dat marokko daar maling aan heeft. Marokko gaat haar administratie niet omzetten omdat een kikkerland als nederland maar roept hoe zit het met dubbele paspoort. Marokko is 18 keer groter als nederland. Een marokkaanse id kaart hangen haken en ogen aan en dus verplichtingen zoals een levensverzekering, familieboekje, erfenis. Als je afstand doet van je marokkaanse nationaliteit betkend dit volgens de marokkaanse wet dat je ook afstand doet van je erfenis en kan je deze niet ontvangen meer omdat je geen marokkaanse nationatileit heb en alleen met marokaanse id kaart wordt gewerkt over heel marokko. Nederland zal dit niet begrijpen marokko doet maar 1 keer uitleg geven en als iets niet kan dan kan het niet. Zo gaat het in marokko een nee wordt zeker geen ja. Tenzij de overheid zelf komt met een ander plan van aanpak. Maar dit zal niet en nooit gebeuren.

 13. moena
  28 oktober 2010 om 07:17 uur.

  gestoorde wijf ben je weer op vrije voeten of ben je uit psychiatrische inrichting ontsnapt. ghebrie ele7mara, zo maar weer mensen beschuldigen waar staat het dat ie riffie is, het kan net zo goed Saidie berber zijn die zoals jij in ontkenningfase zit, boycot dat wijf draadje los, niet op in gaan allemaal, ze moet eens weten, Naf le7mara lechora de meest heidene zijn je gabajel (amazigh)broeders uit algerije ze hebben zelfs elkaar afgeslacht was je het vergeten soektie elbaijra 3antoeza

 14. NAF
  29 oktober 2010 om 12:32 uur.

  @MOUNA

  Elbajra hia mok li gratek oe ma rabatek. Wie heeft stront geroepen e kelbet a zenka, Waar ik dat aan kan concluderen is het feit dat het een rifie is, want hij heeft gezegd dat er in de berbercultuur notie van vrijheid ontbreekt heks!! Dus het is weer een vieze rifie ja wat denk je dan een arabier gaat zijn stam en en cultuur niet verraden. Het is een bekrompen volk vandaar hij zelf tegen het licht aanloopt en er niet tegen kan en uit woede en haat tegen het marokkaans zijn in gaat…

  Jullie riafa komen altijd met vreemde dingen, eerst die berbernamen, nu berber die afstand doet van de marokkaanse id, wat volgt er nu nog meer….

  Rakoem me djejbiench legbar lil raskoem, oe dejrien tbehdejel lel maghrib, jeg tfoe ala qens elheffie..

  En jij he mouna ga nou maar een leven zoeken, ik heb geen stront geroepen en praat niet tegen mij aub, want je zal het toch nooit winnen..geef het op meid.

  En kiss my naterul black ass….genzet a slip rouhi raki me ta3arfi wello, me temchiech tkawdie 3alia, ngajet bebek elkalb li weldek bil giet lekhel ndeglek fi 3ain eljebra, ewa rouhi tkawdie dorwek yel mounafika loegra, elmard!!

 15. NAF
  29 oktober 2010 om 12:45 uur.

  Dit is voor MOUNA,

  elqemh je samiewej a rbeh, dherieh oe jemchie ghbaro, wel kalb ila ken majrouh, koerset elghiera li raha fik je3tie gbaroe….

  Le yeghwiek nawar a defla fil ward dejer a dlayel, teghwiek zin a tafla hetta choefie lef3ejel

  A zit min a zitouna, temreq yel fehem oe dork a theer, wellie kelmtoe machi magzouna je galiha fi ghmiero khair…

  he anti he mok, koeliha wella tekloek!!!

 16. NAF
  29 oktober 2010 om 02:11 uur.

  Zijn vader kwam in 1963 vanuit het Rifgebergte (Aith Bouayach) naar Nederland. Dus MOUNA weer een RIFI ja. Zo zie je maar hoe nationalistisch riafa zijn op hum marokkaanse indentiteit en hoe trots ze zijn maar neit heus. Volgende keer weer beter je huiswerk doen kutwijf, dan komen lullen tegen iemand met een hogere IQ.

  Bitch dit is hoe het is accepteer het gewoon. Het zijn de riafa die zich graag nederlander voelen.

  Val dood!!

 17. anir
  29 oktober 2010 om 08:34 uur.

  ja naf hij is een berber en ik ben trots op hem
  hij wil niets te maken met kameelisme zo als ik
  nu goed

 18. moena
  31 oktober 2010 om 12:51 uur.

  naf blablabla schelden is je achternaam le7mara lechra, die rifie is een marokaan zoals jij of je het wil of niet dat ie verkeerd bezig is ben ik mee eens, maar dan heb jij het recht niet ja charmota lbaijra je soort zo uit teschelden iedereen is vrij in zijn doen en laten alleen allah kei7kem en ik denk dat in de hemel ook dat poortje niet open staat voor je ja elbaghla, lees wat je hier typt echt EEN LOSGESLAGEN BSE KOE zo zie ik je, je heb totaal geen respect of manieren sierie 7eta tedwhie l3arbia lie tenefhem dan mag je met me praten,brek le lard 3la terma elka7la oe redie balek ja chel7a de joehala bla el assel. haahhhhahahaaha.

 19. leukemaroc
  31 oktober 2010 om 11:12 uur.

  Die zogenaamde vrijzinnige denken dat ze op deze manier aan een betere baan te kunnen komen

 20. NAF
  01 november 2010 om 02:09 uur.

  @MOUNA

  Jij begon ten eerste met schelden en komt hier op deze site om mij uit te dagen, mezelf ma raki 3arfa bent a saidia wachta teswa, willa hsebtie rouhek hsen bia oe a3rfa rouhek ghadi teghelbinie, rwahi, illa me qle3t le mok a che3ret li fi zokek nenterhoemlek wehed bi wehed, ila ma galitekekch te tal3ie ma3a lehjoet rwahi semminie lihoudia. ye cherfa elbaira hiya ntija li be3da kbira 3alia, oe me ana bezef a3liek bech tsimminie elbayra, lagater rani 3ad sghiera oe zina, machi bhelek ye chejbet a zok elgenez li dejer elmiditie, koentie t3atie fil maghrib hetta cheb3oe fik ye illigal, 3liha raki jitie t3erjinie ana welghoelilie elbaira, El baira hiya mok, ye lihoudia, rwahi lel saidia, ila me gritch fouk rasek, oe talastoelek fi wejhek ye bent a lihoudia djel a sah, a rifia elgenza, li hesba fi karak chi haja, rouhi te3tie fin koentie mwelfa, rouhi jibi le bak leflous, bejna fik chi illigaal, li darboe fik fil maghrib hetta ghelloe kejtie, oe 3ad jiti te dahkie ala bent elgeriej li kebra hna, oe fejtetek, wah rani 3arfa raha tekoul fik, rani 3arfa lghiera tektoel kima kletek…rouhi 3atie zoukek yel baira djel a sah kima koentie te3tie fil maghrib, me jitie te djem3iehoem, hetta der zoukek elmiditie yel mard a sida, gnez, mard, 3aliha, chkoen li jedie gnez a zenka, rifia lgenza lemwesga, li mecheb3ech kerchha, oe jet a t3ajerni,

  bezef 3aliek ye elbaira djel a sah…ana bzezli 3ad rahoem mtanchien, machie bhellek ye cherfa lgenza, rouhi diha fi zokek li der lmiditie…

  krajnek rahoem tajroe a chlimen, wentie mqeblennie lil oe nhar, melkie moutie oe faksie fil ghiera djellek ye rifia lgenza, yel mard, rgist el3ard,

  bech tewaslinie rah gossek bezeffffffffffff bezeffffffff….
  oe metchebhiliech hetta fi sab3ie a sghier djellie yel mounafika loegra, rouhi yel baira, chkoen deha fik, rouhi 3atie zoukek kima raki mwelfa ta3tieh voor 3 dirham fil maghrib, jitie hna lel holanda oe jitie twerrie fi rouhek….ken je deze gezegde niet…

  MWELFA BI DOUGEN FIL KOUZINA, ZEKKIE BI CHIKIE YEL MAGHBOENA…HEDDIE 3ALIEK ANTIE YEL ILLIGAAL LI JET MIL MAGHRIB CHBE3TIE GOBZ YE DINEK!!

  TRIK A SED LI TEDDIE OE ME TROD!!! ROUHI TEZEBLI HOEKI LBASLA OE DIRIHA FI GNAFREK YE LIHOUDIA, MOETTIE, FAKSIE, GRAY A NAR MA3AYA ILLA HSEBTI TKADILLIE BGHIETIE BIL HOLANDIA WELLA BIL 3ARBIA LEKOUL A MOK OE NAKLOUK ANTIE HAYA!! ROUHI TEZEBLIE, HETTA CHBE3TIE ZWEMMEL FIL MAGHRIB LI GHAB3OE FIK, JNE3TIE CHI FRANKAT BECH JITIE LEL GARIEJ.. ROUHIE LE TBIB, RAH ZOUKEK DER ELMIDITIE!!!!

 21. Naf
  01 november 2010 om 11:05 uur.

  Hahahaha mouna kan het niet hebben dat ik weer gelijk heb en gaat meteen in verdediging… Maar ach ja meid accepteer het gewoon domme trien… Hahahaha elhadra 3alieha oel me3na ala jaretha… Hahaha mehboula ma3a rouhek Allah jehsen 3ounek… Jittie a tkalbi 3alia hahaha nekloek ghier bil hadra nte3ie, bech tkaddilie mouhel a zamita djel nhar l3ied hahaha dahaktinie

  Hahaha en maar happen als ze mij op de site blijft zien hihihihohohohahaha

  A cherfa oe mehra zeida tet3eqen krajnek hajjoe oe tebboe wentoe darbek Jen, heddiek tetsemma de3wet a char li raki hesbehha fen hahaha raki mrieda t3endinie Ana… Machi lemkawar tehesbieh delie3, antie dejra ki Legra, oe bghietie tbani moulet a dre3, rouhie saksie illa lgamej a ras djellek wach jenbe3, raki mrida anti t3endinnie Ana….

  Rejhi ala hellek ow Barkak bi luvies rakie mrida t3endinnie Ana….

 22. NAF
  02 november 2010 om 08:36 uur.

  @MOUNA

  Fin tkaddie le jdie ghezlen bnet a saidia, bia leghzel je sajah oe jadarmia mourak ha rabi lia el 3ali aleh…

  basah lkeboes fi jeddie a limna oe zwija fi yeddie a ljousra…nchatbek ghier bil bered hahahahahahaha

 23. Fatima
  03 november 2010 om 10:08 uur.

  Je bent niet voor Allah El Watan El Maliek want de Koning is een halve Berber en staat achter de Berberbewegingen en steunt hun, steunt de Berbertaal die hun taal willen onderwijzen, hun namen willen importeren enz, jij daarintegen bent ANTI BERBERS dat ben je een Arabische Zwarte Geert Wilderesje. Dat ben je je bent geen Moslima (want racisme is haraam) je bent een Moenafiqa en een facist meer ook niet. ANTI BERBERSE @#!$@ dat je bent. @#!$@ @#!$@ @#!$@.

 24. Fatima
  03 november 2010 om 10:09 uur.

  voor alle duidelijkheid mijn reactie is gericht naar de wannebee arabische @#!$@ Naf.

 25. moena
  03 november 2010 om 11:36 uur.

  psychis wijf donder naar je kabajel/ amazigh van algerije, doe twee stappen naar achteren en je bent in je klote land want wat je hier typ is echt niks arabisch aan, praat je chawija/berber taal en zet je niet verschut met zo’n arabisch, je verkracht heel de arabisch taal. Als je dit arabisch noemt en je noemt je zelf arabisch waalah dan ben je een lachertje hahhahahah ik lach me kapot om jou, je spooooooooort niet dit noemt ze arabisch taal, een berber verstaat er beter dan een arabier, ja echt je bent een lachertje O trouwen daarom hebben de egyptenaren jou soort berbers genoemd zeker omdat je arabisch verstaanbaar was, sorry ik verstond de helft niet omdat je gewoon geen arabisch ken.

 26. NAF
  05 november 2010 om 12:53 uur.

  @MOUNA

  Ach psychische wijf laat je nakijken bij een psychiater want volgens mij mankeer je echt iets…Misschien lijdt je wel aan ( Gilles de la Tourette )… Bij elk zinsdeel zit er een scheldwoord, je hersens signaleren alleen negatieve energie kan me voorstellen dat je een depressie heb, met jou lelijke tering hooft zou ik me ook deprie voelen.. ach arme meid heeft medelijden nodig en is op zoek naar medelijden. Overigens ben ik geen kbaylia dus ook geen amazighia, want in Algerije heb je ook arabieren ga naar maghnia, ga naar tlemsen, ga naar posai kijken of ze amazigh spreken. Jij heb geen hersens jij maar volgens mij zit er koeienstront in je hersens. Jij weet niks van Algerije wat kom jij mij vertellen waar ik vandaan kom.hahahaha rifia lgenza dat jij jezelf nou een fessia noemt hahaha laat me niet lachen shabelha sekna fil ghelr raha 3arbia jullie kanten stikt het van de riafa heel elgherb, wat voor arabisch ik spreek. Ik kan zowel elfos7a el3arabia spreken en schrijven als darija 3arabia en dat voor een meid die hier is opgegroeit in nederland. Kan ik niet van jou zeggen want je nederlands is al zo hopeloos, laat staan je arabisch.

  Jij heb commentaar over mijn arabische taal die je niet verstaat. Wat jij niet weet is dat onze arabiscche taal afstamt van het klassieke arabisch. Kijk maar naar de rest van marokko, shab saidia, oujda, ahfir, spreken het echte arabische darija kom jij mij uitlachen laat me aub jullie taal niet vergelijken met mijn arabische taal wat gebasseerd is op de klassieke arabische taal.

  Moet ik je ook nog les geven..

  Je bedoelt zeker dat wij jullie uitlachen met jullie arabische taal hoor jezelf nou praten. Jullie praten altijd in een vrouwelijke vorm ook al hebben jullie het tegen een man, in elfo7a el3arabia is dit niet zo

  ana, anta, anti, hoewa, hia, nehnoe, antoema, antouma, hoema, hoema,
  ne7noe, antoem, antounna hoem, hoenna…

  voorbeeld van de klassieke arabisch
  ana degelta in klassiek arabisch
  antie degeltie
  hoewa dagala
  hia degelet
  nehnoe degelna
  antoema degeltoema
  antoema degeltoema
  hoem dagala
  hoem dagalata
  hennoe dagelna
  antoem dagaltoem
  antoenna dagaltoenna
  hoem dagaloe
  hoenna dagalna

  voorbeeld van onze kanten, oujda, saidia, ahfir, cafemore, le3temna, khodrane madagh…darija arabia

  ana dgetl
  antie dgeltie
  hoewa dagal
  hia daglet
  nehnoe dagalna ander woord hna dgelna
  antoema dagaltoema
  etc etc

  shab elgherb
  antie li qeltilie tegen een man
  3raftie
  lemlejja = een deken bij jullie of dekbed hahahaha als je naar saidia gaat en je zegt mlejja krijg je een mrejja een spiegel

  Wat wil jij me komen vertellen, shab elghard stikt het met riafa die een eigen dialect draai eraan gegeven hebben.. En de meeste ghrebba stammen af van rif dus zijn geen ghrebba maar riafa bhellek..

  Dus kom mij geen les geven, mijn arabisch stamt tenminste zoals het hoort af van de nette klassieke arabische taal, jullie taal is een verzonnen iets wat geen onderscheidt kent in vrouw en man alles is vrouwelijk. Jullie gebruiken ook veel verkleinwoorden zoals stitwa, wie zegt dat nou dat is nou echt geen arabish ook niet elfosha..dus opgerot met verzonnen taal. wij zeggen klein is saghiera dat is zoals de echte arabische taal volgende keer beter je huiswerk doen, want wij verstaan algerije, tunesie, heel de middenoosten, jullie niet omdat jullie dialect gewoon geen match heeft met de klassieke arabisch..

  en zo kan ik nog veel voorbeelden aangeven die niet kloppen met je gherbia taal die totaal niet overeen komen met de klassieke arabische taal en wij wel veel meer zelfs en in geheel marokko spreken en is onze arabische dialect een match wat veel meer lijkt en afstamt van de klassieke arabische taal.

  onze kanten maken tenminste goede onderscheidt tussen een vrouwelijke en mannelijke taal..anta tegen een man, en antie tegen een vrouw, dus als je denkt dat jullie arabisch van elgherb dicht bij de klassieke arabisch zit, zijn jullie verkeerd…want wij hebben de echte mannelijke en vrouwelijke onderschijdt in onze arabisch (darija)..

  De echte arabische taal zit in de darija van onze kanten heks, je begrijpt er geen reet van en komt mij vertellen hoe de vork in de steel zit. Je komt niet eens uit je woorden vooral met mij niet. Laat staan 3ed nog in het arabisch, ik neuk jou jou met mijn arabische taal geloof me..ngaliek tegrai a nar!!!

  rouhi tkawdie 3alia dork!!

  jullie zeggen altijd zelfs tegen een man fin mchitie, of antie li qeltilie, pleur toch op met jullie vrouwelijke zwemmeltaals zoals in tanger ook weer zoiets, waar ze een djaja jdada noemen hahahaha..

  Onze arabisch is gescheiden taal tussen mannelijk en vrouwelijk in geheel marokko ok!! zZoals het ook in de fosha el3arabia staat geschreven..

 27. So
  05 november 2010 om 02:22 uur.

  Zijn we nou daadwerkelijk onderscheid aan het maken tussen berber en arabier?!?! Jeetje wat achterhaald….

  Volgens mij zijn wij gewoon Marokkaans en (de meeste) Moslim.

  Zullen we gewoon in harmonie met elkaar omgaan? Daar komen we volgens mij het verst mee. Vrijzinnig of conservatief I dont care.

  @RAf jouw woorden: ‘Accepteren en geaccepteerd worden daar draait het om’

  ook jouw woorden: ‘Dus het is weer een vieze rifie ja wat denk je dan een arabier gaat zijn stam en en cultuur niet verraden. Het is een bekrompen volk’.

  Ik proef contradictie… Zullen we gewoon accepteren en geaccepteerd worden.

 28. moena
  07 november 2010 om 06:43 uur.

  hahahahahhhhhhhhhhh MAGHNIA en TLEMSEN klinkt ook erg arabisch, maar niet heus hahahahah le7mara 3iechie fel auhaam, ik heb nog nooit van maghnia naam en tlemsen gehoord dat dat arabisch is, zie je dat je van verarabisering als puur arabisch maakt, hoe graag je het ook wilt. Je BENT GEEN ARABIER verwerkt het en trouwens je had het over sahrwieen dat ze bij marokko horen wat ik ook vind, maar dat je ook niet moet ontkennen dat je ook in JEBEL RIEF woont tot oujda is JEBEL rief IEWA of je het wel of niet je hoort bij RIIIIIIIEEEEEEEEEEF ga maar janken, leef maar in je wereldje die niet bestaat. jij arabisch laat me niet lachen geen druppel elghoela,hahahahahahhaahahh o ja je gaat me ook vertellen dat RAI muziek ook uit het Midden Oosten is en dat het arabieren muziek is hahhahahahha over welk arabieren praat je in algerije, die handje vol MORRO’S die verjaagt zijn door spanjaarden uit Andalusie naar marrokko en algerije.Sierie t9albi 3la jdoedek als je die hebt fchie JBEL oe ghebrie aseg3a.ik ben klaar met je, entie mrieda 3a9lijen oe nefsenijen hahahahh.

 29. shuri
  07 november 2010 om 08:17 uur.

  Een prima initiatief van deze groep vrijzinigge Nederlanders van Marokkaanse afkomst.

 30. Jassien
  07 november 2010 om 10:21 uur.

  Wat zijn de Mocro’s die hier reageren toch eensgezind en zo vriendelijk tegen hun landgenoten/stamgenoten! Berbers, Rifi’s, heksen en hoeren; wat een waardering voor elkaars mening en wat een onderling respect. Kom daar bij die Hollanders maar eens om! Hartverwarmend zoveel saamhorigheid! Gewoon twee paspoorten houden en respect voor je eigen achtergrond en cultuur, maar natuurlijk ook voor de Nederlandse cultuur. Want als je hier woont, studeert en werkt heb je alle kansen op een mooi leven, toch?

 31. Fatima
  08 november 2010 om 01:17 uur.

  Naf’s reacties getuigen van een zeer zeldzame racistische ziekte waar ze aan lijdt. Eerst beledigt ze Berbers dan beledigt ze zo goed als alle Arabieren van Marokko op de Berkane-Oujda-Saidia As na. Kan het nog lager, zieliger én triester? Naf haat niet enkel Berbers ze haat ook de Arabieren van de Jbala, de Gomara, de Gharbis, de Daghilies en wss zelfs de Sahrawies in één van haar reacties beledigt ze zelfs de blanke huidskleur van de Riffijnse vrouwen en lacht ze blanke Marokkanen uit, ze mag het ontkennen (gaat ze zeker doen) maar haar reacties daarboven zeggen méér dan genoeg ze lacht, kijkt neer en discrimineert de andere Arabieren in Marokko en de Berbers, al haar landgenoten dus en dan durft ze nog een slogan te schreeuwen als Allah Alwatan Almaliek alsof de Koning zijn landgenoten haat en alsof de Koning zo’n zieke mentaliteit heeft zoals dat aardvarkentje dat Naf heet. Naf moet dringend naar een psychiater en zich aanmelden bij een therapeur, dringend als dat niet werkt dan hoop ik dat exorcisme wél werkt, genoeg Duiveluitdrijvers in de Benelux. Nog te denken dat deze superieure volbloed Arabische met haar superieure Saidia-accent een zwarte Marokkaanse is die haar afrikaans/berberse roots en bloedlijn ontkent en een identiteit van 1000en km’s verder opclaimt; Ze zal dit racistisch vinden maar daar zeg ik op: reactie op een actie. Ze beledigt alle Berbers en alle Niet Saidia-berkane-oujda Arabieren in Marokko. Koekje van eigen deeg meer niet a verarabiseerde slavennazaat. Uw voorouders kwamen in kettingen naar Marokko werdern verkocht op markten en jij doet hier nog stoer en kijkt neer op alle andere Marokkanen hah! Tfou 3liek al 3abida del gra. Byeeeee!

 32. Jamil
  08 november 2010 om 08:08 uur.

  Naf doet me denken aan een wannebee arabische verarabiseerde Hitler maar dan in een goedkope achterlijke 300ste handsversie.

 33. RIFLion
  09 november 2010 om 12:22 uur.

  Naf zit duidelijk volgevreten van onbewerkte emoties, frustratie en haat. Dat is niet gezond. Vanzelf zal ze idd niet genezen, ze heeft hulp nodig. Jullie moeten haar niet uitschelden maar begrip tonen. Al mag ze idd wel op haar plaats gezet worden maar men mag ook niet gaan overdrijven, verlaag jullie zo niet mensen; Naf is nu eenmaal zo, geen respect, geen niveau en een duidelijke probleem achtergrond. Help haar ipv haar de huid vol te schelden…

 34. moena
  09 november 2010 om 11:55 uur.

  weet je wat het is. Ik ken veel mensen als naf, zodra hun oma uit een jbel daalt en gebroken arabisch spreekt half berbers half arabisch, dan denken ze echt dat ze arabisch zijn terwijl ze echt geen drupeltje arabische bloed in zich hebben. Ze zijn triest bel koraan ik ken mensen als naf ze spreken echt onverstaanbaar arabisch vol met berbers woorden niks op tegen, maar ze maken zich echt wijs dat ze arabisch zijn en meerendeels van dat soort komt uit de buurt van naf echt triest ze willen het niet weten. De ergste racisten zijn brakna dus naf soort, ziek en nog eens ziekelijk fel gharb vragen we nooit waar iemand vandaan komt, dat kom bij ons niet eens op, hier in Nederland zijn de ergste berber haters terwijl degene die berber haters zijn, hun oorsprong puur berber is zoals naf ik ben half Z3eiria weet niks over noord/oost wat ik weet is dat ze 99.99% imazigheen zijn, maar waarom accepteert naf haar oorsprong niet,is het alleen omdat ze haar voorouders arabisch/amazigh soort heb geleerd, haar arabisch is echt geen puur arabisch eigenlijk, ik zie naf als iemand die zwart is en denkt dat ze blank is en hekel heeft aan eigen soort donkere mensen. Als naf niet berbers is dan is ze dus donker (een afrikaan) die de arabieren toen ze de islam naar marokko brachtten onderweg uit afrika als slaaf hebben meegenomen, om in marokko als te verkopen, dat zou ook kunnen wat ik heel ziellig vind. Als het zo is gegaan. Dit is de enigste optie die ik kan bedenken, misschien moet naf in die richting van Zimbabwa,Nigeria, Sudan,Somaal enz gaan zoeken, ik hoop dat ik je geholpen heb naf, anders probeer spoorloos.

 35. NAF
  10 november 2010 om 03:17 uur.

  @MOUNA

  by the way,

  gherbijet worden in het noorden van marokko alleen gebruikt om te hoereren. het stikt er van de gherbijet die van fes komen helemaal dat zijn de 1e klas hoeren in saidia, oujda, nador, berkane, houcima. heel die zuidelijke hoeren van marokko hebben het noorden vies gemaakt. goedkope troep hebben jullie in het zuiden van marokko en of dit arabieren zijn of niet, gherbijet stammen af van rif, en fes zit vol rifhoeren die zich gherbijet noemen zoals jou, ga kijken in saidia kwamen ze met bussen vol, dit jaar voor het eerst is het verboden. meiden vanaf 12 jaar neuken voor een sigaret. Sorry, maar onze kanten hebben tenminste nog respect. De mannen neuken ze alleen maar en gooien ze weg. Dat bedoel ik en die fesieet stammen af van rif. Dus het zijn gewoon rifijet die in elgherb zijn opgegroeid en zeggen ik ben een fesia. MOUNA ben je ook zo 1 hoor je ook bij de catagorie, min fok lghattie, wel teht je3tie!!! Zo noemen wij jullie shab elgherb die goedkope wijven die komen van fas naar saidia om geld te verdienen blijkbaar valt er in fes niks te halen stelletjes goedkope troep. Vanaf het moment dat deze hoeren in saidia zijn gekomen hebben ze saidia verpest en zwaar ook. Van mij mogen ze het beleid harder aanpakken op die vieze goedkope hoeren uit het zuiden van marokko die het noorden komen verpesten. Jullie staan in het noorden bekend als de goedkoopste in geheel marokko kheb djel fes. Ze lopen in hooftdoeken en lange rokken in saidia, en ondertussen neuken ze in een openbare plaats in tenten, voor 60 cent. Dus met andere woorden van de staat is het gratis, alleen de belasting van 60 cent wordt betaald. Er heerst aan jullie kanten aids, vooral in elgherb staat het bekend. Als er een onderzoek zou plaatsvinden in marokko onder de hoeren, zou het goed zijn voor de domme ezels die op deze vieze stink aids hoeren kruipen.

  Van mij mag marokko een dictatuur worden, want het stikt er tegenwoordig van de hoeren van het zuiden van marokko niet te geloven!!! shab elgherb gherbijet genzet oe rgiset….bhel mouna…

 36. PirriPorro
  11 november 2010 om 03:01 uur.

  Sinds wanneer is Fes het zuiden van Marokko? Sinds wanneer is de gharb het zuiden van Marokko? Gatverdamme nog nooit een landkaart vastgehouden zeker. Die noemt hier noordelijke regios en westelijke regios en noemt ze ” het zuiden van marokko ” Moena hoe oud is Naf mss ligt het aan de leeftijd…

 37. NAF
  12 november 2010 om 09:40 uur.

  @PIRRIPORO de (pirimie ) rotzooi in het frans

  voor de domme onder ons

  Lgherb is het zuiden
  chamal is het noorden
  djanoub het westen
  a chark het oosten

  wat wil je zeggen dat ik dom ben of zo..ga je kont vegen en kom dan praten over feiten. Voor mij hoort alles wat met elgherb te maken heeft het zuiden.

  Pik doe je huiswerk en kom dan praten.

 38. moena
  12 november 2010 om 11:55 uur.

  Pirriporro het ligt niet aan leeftijd, maar aan haar zieke geest. Lees wat ze typt, riffiat uit fes die dan weer terug gaan naar het noorden om te hoereren, echt grapig ze lult maar wat.Als je oorsprong uit noorden is waarom ga je naar fes om weer terug te gaan naar noorden om te hoe…ze weet niet wat ze blaft, dat Fes zuiden is, ik neem aan als je je zelf arabisch noemt en niets weet over het hart en plek van het echte arabisch dan heb ik geen woorden voor. Van elgharb naar het zuiden moet je bijna 2 dagen reizen, ze spoor niet ze heeft volgens mij nooit elgharb gezien anders zou ze weten dat van noorden naar elgharb 5a7 uurtjes rijden is, van rbat naar caza 2 uren en dieper het zuiden in meer dan een dag eingelijk van noorden naar het zuiden 3 dagen ong.Ze weet ook niet dat ze elgharb niet kan overleven en dat daar elghoel is fel gherb jekloek gedra hahah OE JIBEK NTEIROH hahaahhahaha en je man als je hem alleen naar elgharb stuurt 3EMAR TCHOEFIEH al komt hij terug tot je deur en hij zal terug keren naar laltek moelatek LIE GELETOE BLE 39EL.hahhahhaa dat noem ik pas bekrompen en roepen dat berkan liemoen heeft wat een lachertje zij heeft de firma’s van fes en meknes nooit gezien dan nog niet over het zuiden te spreken, GELIEUWHA TENBE7 7ETA TE3JA. Maroefian negeer die shit HIA B7EL CHIE MARD LIE MEI JEBRACH HEDEK LMARD LIE JELSE9, Niet op in gaan. MISIKINA

 39. PirriPorro
  13 november 2010 om 03:25 uur.

  Naf, stuk achterlijk stront dat je bent het is niet omdat je scheld en omdat je afgezaagde dingen typt zoals “doe je huiswerk” terwijl dit voor jou geldt dat je gelijk hebt debiel

  LGHARB = WESTEN
  ZUIDEN = LJANOEB

  EN NIET OMGEKEERD ACHTERLIJKE!!!!!!!!!!!

  Fes = Niet het Zuiden van Marokko. Fés ligt in het Noorden van het land maar niet in de Rif. Alles wat noordelijker ligt dan de Midden Atlas is Noord Marokko, dus Rif, Jbala, Fes-Saiss tot Noord Oosten.

  Lgbarb = Niet het Zuiden van Marokko. Lgharb regio rond Rabat en Zuidelijker is West Marokko.

  Dakhil = Is de Chaouia regio rond Casablanca ook West Marokko, maar ligt diep in het binnenland = Daarom Dakhilia

  Midden Atlas = Midden Marokko, Centraal Marokko

  Sahara = Extreem Zuid Marokko, Zuidelijke Provincies, Marokkaanse Sahara

  MAROKKO IS EEN GROOT LAND IDIOOT HET BESTAAT NIET ENKEL UIT HET NOORDEN EN ZUIDEN. ER IS NOORD-CENTRAAL-OOST-WEST EN ZUID MAROKKO debiel ga een landkaart bestuderen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 40. PirriPorro
  13 november 2010 om 03:28 uur.

  Moena ik denik toch wel dat het aan haar leeftijd ligt ze is zo dom dat kan gewoon niet meer, volgens mij is het een jong meisje die nog in de pubertijd zit ofzo zo’n domheid kan niet bij volwassen mensen voorkomen… zie gewoon hoe ze praat buiten het feit dat ze dom is geraakt ze niet verder dan van da zielig gescheld. Zij is zonder twijfel de domste lid ooit van maghreb.nl beschamend!!!!

 41. PirriPorro
  13 november 2010 om 03:30 uur.

  ZUID MAROKKO IS ALLES WAT BEGINT BIJ ESSAOUIRA MARRAKECH DEMNAT TOT DE SAHARA, DAT IS ZUID MAROKKO EN NIET FES IDIOOT!!!!!!!!!! GA DE MAROKKAANSE GEOGRAFIE BESTUDEREN EN KOM BINNEN ENKELE JAREN TERUG A RETARD!!!!!!!

 42. NAF
  15 november 2010 om 10:20 uur.

  Mouna en Pirriporro,

  Jullie zijn echt 2 stelletjes achterlijke bij elkaar. Niet te geloven hoe dom jullie zijn en mij komen uitmaken voor dom. hahahahah echte achterlijke riafa op deze site niet te geloven. En wat betreft mouna, je bent geen fessia maareen rifia dus dat je uberhaupt niet durft uit te komen waar je roots liggen zegt idd hoe graag je arabisch wilt zijn, maar je bent gewoon een vieze stink rifia met een achterlijke mentaliteit zoals de jongens ook zo achterlijk zijn bij jullie. Vandaar dat jullie wijven altijd weglopen van huis en zwaar getraumatiseerd zijn door eigen familie en omgeving. Ga toch oprotten jullie zullen het toch nooit tippen aan en zeker niet aan shab saidia ghier rohie tkawdie ye cherfa lbaira logra djel a sah… rouhi tkawdie jij en die flikker van pirriporro

  En mouna als jij dat arabisch noemt wat je schrijft niet te geloven.

 43. Pirriporro
  15 november 2010 om 03:02 uur.

  naf mijn woorden niet kopieeren a gans, het is niet omdat ik achterlijk heb gebruikt om jou terecht mee aan te duiden dat jij dat nu ook moet doen. Gebrek aan woorden ofwat a analfabeet. De enigste die hier achterlijk is dat ben jij, oerachterlijk zelfs want zelfs een kind van 5 jaar weet dat het zuiden ELJANOEB betekent en het westen ELGHARB en niet omgekeerd IDIOOT gij , gij denkt ff een nieuwe geografie te verzinnen voor marokko omdat jij dat zo wilt hahaaaa en je zegt da moena beweert dat ze een fassi is ik hoor mouna altijd zeggen dat ze deels riffia is dus hoezo liegen iemand die in fes woont is ook een fassi al komt hij uit de sahara? Jij bent zelf geen arabische onthou dat je bent niets anders dan een goedkope slavennazaat met een roots dat ergens in senegal of gambia ligt. ff schelden en denken slim over te komen jekk, nou lekker niet a oerachterlijke gans. Totaal geen eer of zelfrespect tfou wat een zielig stuk zwijnenstront dat je bent. Walah je bent 100% de domste lid ooit die ik op een forum heb gezien en ik heb er veel gezien!

Plaats je reactie