MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

‘Marokko levert schoonste groente en fruit’

03 november 2010 | in Economie | 23 Reacties

Marokko heeft in 2009 de schoonste groente en fruit geleverd, stellen de milieu-organisaties in het rapport gifmeter. In 2007 stond het land nog in de top-5 van slechtst presterende landen, maar nu verslaat het ook Nederland.

Het resultaat is echter gebaseerd op ruim 50 inspecties op partijen groente en fruit uit Marokko en lijkt daarmee niet wetenschappelijk, schrijft het Agrarisch Dagblad.

Nederland staat vierde op de lijst na Marokko, Israël en Frankrijk.

Er zijn 23 reacties

 1. NAF
  03 november 2010 om 09:20 uur.

  Ja uit Berkane city natuurlijk… Loeken machi berkane li rah je wekel el3alam, loeken fdihthoem fdiha..

 2. Twitter Trackbacks for Maghreb Magazine » ‘Marokko levert schoonste groente en fruit’ [maghrebmagazine.nl] on Topsy.com
  03 november 2010 om 12:50 uur.

  […] Maghreb Magazine » ‘Marokko levert schoonste groente en fruit’ maghrebmagazine.nl/2010/11/03/marokko-levert-schoonste-groente-en-fruit/ – view page – cached Maghreb Magazine is een Marokkaanse nieuwssite die actuele onderwerpen over Marokko, Marokkanen en andere Marokkaanse zaken bij elkaar brengt. Lees meer Tweets about this link […]

 3. samadie
  04 november 2010 om 02:33 uur.

  nu is het in eens niet meer wetenschappelijk, indien het een negatieve uitslag had dan was het wel wetenschappelijk.

 4. Ichrak
  09 november 2010 om 12:17 uur.

  Haha, ja wat zouden we zonder Berkane moeten! De clementines uit Berkane zijn de lekkerste van de wereld!

  Samadie, je hebt helemaal gelijk!

  Feit is gewoon dat Marokko een land is dat zich steeds meer (positief) op de wereldkaart speelt. Daar is niet iedereen blij mee blijkt maar weer eens…

  Wat kan ik nog meer zeggen: Allah, el watan el malik misschien 😉

 5. Maroefian
  09 november 2010 om 06:04 uur.

  NAF niet dromen SOUSS MASSA DRAA is het belangrijkste agrarische gebied van Marokko. Denk jij nu echt dat de meerderheid van alle export van groente en fruit uit Berkane komt?? Je komt niet verder dan je gebied blijkbaar..

 6. NAF
  10 november 2010 om 09:09 uur.

  @ MAROEFIAN

  Ja grotendeels manderijnen en sinaasappels komen uit Berkane, als je berkane binnenkomt staat de grote sinaasappel rondom de fontijn. Teken van de sinaasappel en manderijnenstad pik. Dus jij moet voortaan beter je huiswerk doen!! Nergens in marokko zijn er betere en lekkere sinaasappels en manderijnen dan die van berkane.

 7. NAF
  10 november 2010 om 09:18 uur.

  Berkane is vitamine C (vandaar heel het zuiden verhuist naar het noorden het stikt er van de zuidelingen….hongersnood in het zuiden… dat hebben wij niet in geheel noord marokko nooit van gehoord. Alle vrouwen die op het platteland werken in berkane zijn gharbijet, zelfs onze mannen werken niet meer op het platteland, dat hebben ze aan de gherbijet over gelaten, want onze vrouwen mogen geen plattland werk doen, daar zijn de mannen te trots voor..

  Vroeger werken de mannen op het platteland, toen konden de de gherbijet niet betalen, nu stikt het ervan, ga maar naar shab elmakef, allemaal gherbijet, die werken op het platteland, en daarna hoereren en schoonmaken bij mensen htuis, ze staan al in de ochtend om 4 uur te werken op het platteland.

  Onze kanten hebben de mannen trots die laten hun vrouwen niet werken op het plattland, en jij komt mij vertellen dat de groente en fruit van het zuiden komt, het meeste geld zit in het noorden van marokko, zoals de meeste euro’s ook daar naar toe gaan van de mensen die hier zitten ook meeste noordelingen. Dus ga nu maar praten over jullie elgherb hoertjes shab elmawkif, die voor 5 euro een beurt krijgen, en gebruikt en gepakt worden langs alle kanten, voor eten…jullie elghelb staan bekend in het noorden als shab gierig en arme mensen.. ze stikken in het noorden van marokko van houcima tot en met berkane zit er vol vrouwen van. Ze komen die kant niet zomaar op lijkt mij.

  Shab elghier oe shab elgobz hna…wij geven geheel marokko te vreten en geheel europa ook…

  Ze zeggen niet voor niks, Saidia, Ahfir oe Berkane, lkarmoes, a letchien wa raman….heddie hdija liekoem ye shab a djou3, loeken mechi berkane fdihthoem fdiha…

 8. Maroefian
  11 november 2010 om 02:00 uur.

  Nee Manwijf, de meerderheid vd groente en fruitexport van Marokko komt uit de Souss Massa Draa en niet uit Berkane. Bekendste merken van sinaasappels en het grootste aantal komt uit SMD en niet uit berkane. Doe jij je huiswerk maar eens en ga verslagen lezen op de site van SMD of verslagen van de agro sector van Marokko. Zelfs de minister van Landbouw komt uit SMD. Heel toevallig allemaal. En leer beschaafd spreken aub, heb je geen opvoeding gehad thuis of heb je een bepaalde beroep waar je Pik’s moet slijpen ofzo? Je kan verdomme geen zin typen zonder het woordje pik, neuk, my ass, ben je wel normaal? En nu is de discussie voorbij. ( Jou kennende hier weet ik dat discussies met jou nergens naartoe gaan een hoop ontkenning, leugens, fantasie, en vooral veel vulgaire en sexuele en racistische praat.) Jij bent ondertussen hier zeer bekend als een ware gestoorde gek, een clown die met niet serieus hoort of kan nemen. Dus ik zou zeggen discussie gedaan.

 9. Maroefian
  11 november 2010 om 02:23 uur.

  Het is trouwens grappig wat je daar zegt over die fontuin in Berkane hahahaha. Ken je wel de Souss vallei weetje wel hoe enorm die is om nog te zwijgen over de Draa, de grootste rivier van Marokko? Das 10000… x Berkane en zijn fontuintje én zijn hele regio jij achterlijke onwetende dat je bent. Jij weet duidelijk niets over de Agro sector van Marokko, je komt gewoon niet verder dan je ministadje Berkane. Je weet gewoon niets over de landbouwsector van Marokko, das duidelijk. Dat Berkane belangrijk is in het Noorden kan goed zijn, maar vergeleken met SMD is het niets waard wat grote aantal sinaasappels en export ervan betreft. Eerst leren, kennen dan afkomen. Souss Massa Draa is de absolute nr1 in export en in niveau van Groente en Fruit in Heel Marokko , nl 62% vd nationale niveau!!! (daar gaat het om zowel groente als fruit (waaronder sinaasapels, mandarijnen enz) – Hier zijn de bewijzen en bronnen met statistieken van 1998-tot 2010:

  Quelques chiffres pour situer le débat. En termes de primeurs, la région Souss-Massa représente 62% de la production nationale et 60% des exportations (statistiques 2001 des Eaux et Forêts).

  Ce dernier pourcentage passe à 63% de la production nationale pour les agrumes, qui représente 57% des exportations. qu’elle occasionne.

  Bron 1 : http://www.telquel-online.com/106/couverture_106_4.shtml

  Ainsi, la région de Souss-Massa-Drâa a réalisé la part moyenne la plus importante de la valeur ajoutée agricole durant la période 1998-2007 en contribuant à hauteur de 32% à la valeur ajoutée agricole nationale. La région du Gharb – Chrarda – Béni Hssen vient en deuxième position avec une contribution moyenne de 20,3% suivie de la région de l’Oriental avec près de 15%.

  Bron 2 : http://www.aujourdhui.ma/special-siam-2010-details2231.html

  Agriculture : la superficie agricole utile est de 560.700 hectares dont 190.000 irrigués. C’est la première région exportatrice de produits agricoles au Maroc avec 456.000 tonnes exportées chaque année

  Bron 3 : http://www.maroc-finance.com/les-regions/856-souss-massa-draa.html

  Als je geen Frans (wat wss zo is) kan je google vertaling gebruiken. Ik kan nog veel meer bronnen plaatsen genoeg theses hierover typ gewoon in google secteur agricole of agro sector souss massa draa en leer domoor! Dit zijn feiten en geen verzinsels zoals uw bla bla bla en uw fontuintje en pik-praatjes van peuterniveau.

  Geen regio overtreft Souss Massa Draa in groente en Fruit in Marokko. Leer ermee leven en hier is de discussie gedaan met alle respect voor Berkane en Berkanies.

 10. Maroefian
  11 november 2010 om 02:25 uur.

  Wat een hoop bla bla bla. Heb je nooit leren discussieren met inhoud ipv onzin. Jalatif, moet ik daar zehma allemaal op gaan reageren ik lees nergens feiten alleen verhaaltjes die mij eerlijk gezegd niet interesseren. Veel show over Berkane dit Berkane dat, echt ziek is dat. Niets maar dan ook niets gebaseerd op feiten, daarom is deze discussie ten einde. Wasalaam

 11. Maroefian
  11 november 2010 om 02:43 uur.

  Nog een interessante bron met alle statistieken van de Groente en Fruitsector van Souss Massa Draa (grootste in Marokko: nogmaals):

  L’agriculture joue un rôle primordial dans la région Souss Massa Drâa, et se caractérise par la diversité de ses cultures (céréales, agrumes, fruits,..).

  Souss Massa Drâa en chiffre :

  1ère région primeuriste et agrumicole au niveau national

  1ère région en terme de production de bananes sous serres
  elle représente 32% de la valeur ajoutée agricole nationale (leader national en agriculture)

  Elle représente 44% des exportations agricoles total du royaume

  Elle représente 21% de la production et 80% des exportations de maraîchères au niveau national

  Elle représente 48% de la production et 62% des exportations d’agrumes au niveau national

  Bron: http://www.cri-agadir.ma/french/agriculture.html

  Berkane valt nog in bij lage niet in zo’n grote statistieken te plaatsen, je kan het gewoon niet vergelijken, Souss Massa Draa is dan ook 10 000..’en keren groter en heeft véél meer landbouwgronden dan de hele Oriental bij elkaar.

  Alle feiten, bronnen en statistieken zijn gegeven. Discussie voorbij.

 12. NAF
  12 november 2010 om 09:22 uur.

  @MAROEFIAN

  Jij bent duidelijk zwaar gefrustreerd neem een opblaaspop aub of ga jezelf afrukken dan ben je weer een beetje afgekoeld.

  de lekkerste manderijnen komen uit berkane city!!!

 13. MAROEFIAN
  12 november 2010 om 11:39 uur.

  Zoals ik had verwacht, weer een volledige inhoudloze reactie ( zoals gewoonlijk vol vulgaire en perverse “inhoud” je kent en houd je nu eenmaal met niets anders bezig (..)). Wat ook normaal is nadat een niveauloze infantiel persoontje – met haar zelfverzonnen en volledig ontmaskerde fantasiëen – uitgeluld is. Geen 1 feit noch bron is hier geplaatst van jou kant buiten enkele regionalistische slogans en wat leeg op lucht gestoelde kinderachtig gejank.

  Succes maar onthou feiten blijven feiten en fantasie telt – net zoals jij in real life – nu eenmaal niet mee. Daarnet beweerde je stellig dat Berkane heel Marokko én Europa voedt en probeerde je valselijk te verdedigen (en ons wijs te maken dat daar de grootste groente en fruitsector gevestigd is in Marokko) en nu hou je het bij ” de lekkerste manderijnen komen uit berkane city!!! (Wéér een oninteressantre ongepaste kinderachtige mening die nergens op gebaseerd is) Hahahaha.. Ik ben de domme hier om nog met zo’n achterlijk kind in discussie te gaan. Veel succes messie met jezelf hier nog vaker voor schut te zetten, geen ander kan dat zoals jij. Dat moet ik je nageven en hiermee eindig ik deze discussie. Van jou kant kan ik toch geen inhoudvolle reactie verwachten.

  Wasalaam 😉

 14. NAF
  15 november 2010 om 08:29 uur.

  @Maroefian

  De clementines uit Berkane zijn de lekkerste die er zijn”, aldus Hicham Kissami van Maroc Fruit Europe. “Alle mandarijnen worden onder Maroc clementines geschaard maar daarmee wordt de productie vanuit Berkane, die beter gekleurd en smaakvoller zijn, ondergewaardeerd.” Hij verwacht dat de afzet echter nog niet zo gemakkelijk zal verlopen. “De markt ligt overhoop met een groot aanbod vanuit de verschillende producerende landen dat de prijs niet ten goede komt.” Het is volgens hem dan ook maar de vraag of de consument de normaal hogere prijs voor een Berkane clementine over heeft.

  Maroc Fruit Europe B.V. is gespecialiseerd in het importeren van Marokkaans citrus. De mandarijnen en nour komen uit de regio Berkane. De importeur is zelf vrijwel het gehele seizoen in Marokko om ervoor te zorgen dat het proces van plantage tot transport correct verloopt. Vanaf dit seizoen introduceert Maroc Fruit Europe B.V. het huismerk Bni Snassen, dat is opgezet om uitsluitend het beste citrusfruit in te verpakken.

  is het nu duidelijk of nog niet even onder de domme onder ons pik!! Jij moet beter je huiswerk doen!!

 15. NAF
  15 november 2010 om 09:00 uur.

  Berkane ligt middenin een vruchtbare kusstrook waar de citrusvruchtencultuur als de belangrijkste economische activiteiten is. Berkane staat ook wel bekend als de hoodfstad van de citrusvruchten van Marokko. De mandarijn geniet hier haar grootste bekendheid.

  Berkane ligt midden in een vruchtbare kuststrook waar de citrusvruchtencultuur één van de belangrijkste economische activiteiten vormt. De mandarijn geniet hier haar grootste bekendheid.

 16. MAROEFIAN
  15 november 2010 om 11:39 uur.

  En je moet vooral geen teksten bij verzinnen zonder er een bron bij te plaatsen aub.

 17. MAROEFIAN
  15 november 2010 om 11:50 uur.

  Ik moet helemaal niet mijn huiswerk doen nogmaals alles wat ik zei heb ik gestaafd met bronnen.

  Jij probeere me (en alle andere lezers) wijs te maken dat de meeste fruit en groente uit Berkane komt, omdat je bij het inhoud vd artikel van maghreb.nl enkel en alleen verwijst naar Berkane en claimt dat Berkane héél Marokko en Europa voedt. Terwijl ik vele bronnen heb geplaatst die aantonen dat de grootste fruit en groentesector in de Souss Massa Draa ligt. Dus daar haalt Marokko zijn meeste Fruit en Groenteinkomen en export van. Ik heb ook verschillende bronnen geciteerd van verschillende eco-onderzoeken en onderzoeken binnen de agro sector van marokko en niet zoals jij een tekstje (waar nergens staat wat je beweerde en mijn bronnen ook niet tegenspreken) die van een simpele BV’tje is die reclame maakt voor Berkanevruchten. Ik heb statistieken geplaatst van 98-tot 20101 die aantonen dat het nog steeds Souss Massa Draa is die de belangrijkste en meeste volume aan fruit en groente heeft en het meest exporteert. Volgens mij kan je geen Frans of kan je gewoon niet lezen.

  – Er staat nergens in uw bronnetje van die BV dat Berkane de grootste fruit en groentesector huisvest in Marokko.

  – Er staat nergens in uw bronnetje dat de meeste sinaasappels zich in Berkane bevinden vergeleken met de andere’ agrarische gebieden in Marokko

  – Er staat nergens in uw bronnetje om hoeveel percentage het gaat en nergens een vergelijking met de rest van Marokko.

  – Er staat nergens in uw bronnetje dat Berkane meer fruit en groente exporteert dan de rest van Marokko.

  – Je toont een bronnetje van een BV ipv een officiele onderzoek die noch cijfers noch gegevens toont en enkel reclame maakt voor wat citrusvruchten op regionale basis meer niet.

  Ik daartegen:

  Toond je duidelijk aan dat Souss Massa Draa de hoogst aantal op nationaal niveau van groente en Fruit heeft en exporteert in Marokko met verschillende bronnen. Daarmee bewees ik dat wat ik zeg gebaseerd is en gestoeld is op feiten die bewezen zijn.

  Dus ik verwacht van jou:

  РNog steeds ̩chte bronnen die aantonen dat de grootste fruit en groente sector in Berkane ligt.
  – Dat de schoontste fruit en groente die Marokko exporteert dankzij Berkane zijn te danken.
  – Dat Berkane de meeste groenten en fruit heeft in vergelijking met de rest van Marokko.

  En vooral: Voeg er geen extra tekst bij die je niet kan staven met bronnen. Want ik blijf er naar vragen.

 18. MAROEFIAN
  15 november 2010 om 11:52 uur.

  Nogmaals de bronnen:

  la région Souss-Massa représente 62% de la production nationale et 60% des exportations (statistiques 2001 des Eaux et Forêts).

  Ce dernier pourcentage passe à 63% de la production nationale pour les agrumes, qui représente 57% des exportations. qu’elle occasionne.

  Bron: http://www.telquel-online.com/106/couverture_106_4.shtml

  Ainsi, la région de Souss-Massa-Drâa a réalisé la part moyenne la plus importante de la valeur ajoutée agricole durant la période 1998-2007 en contribuant à hauteur de 32% à la valeur ajoutée agricole nationale. La région du Gharb – Chrarda – Béni Hssen vient en deuxième position avec une contribution moyenne de 20,3% suivie de la région de l’Oriental avec près de 15%.

  Bron: http://www.aujourdhui.ma/special-siam-2010-details2231.html

  Agriculture : la superficie agricole utile est de 560.700 hectares dont 190.000 irrigués. C’est la première région exportatrice de produits agricoles au Maroc avec 456.000 tonnes exportées chaque année

  Bron : http://www.maroc-finance.com/les-regions/856-souss-massa-draa.html

  Souss Massa Draa is de 1ste regio in hoeveelheid en export Citrusvruchten LEES:

  1ère région primeuriste et agrumicole au niveau national

  1ère région en terme de production de bananes sous serres
  elle représente 32% de la valeur ajoutée agricole nationale (leader national en agriculture)

  Elle représente 44% des exportations agricoles total du royaume

  Elle représente 21% de la production et 80% des exportations de maraîchères au niveau national

  Elle représente 48% de la production et 62% des exportations d’agrumes au niveau national

  Bron: http://www.cri-agadir.ma/french/agriculture.html

 19. MAROEFIAN
  15 november 2010 om 11:56 uur.

  Het is niet omdat iemand van een BV of een handelaar claimt dat de lekkerste clementines uit zijn regio komen dat het ook zo is. Dat zegt wel elke boer/handelaar/industrieel over de groente/fruit uit zijn regio. Dat noemen ze reclame en dat hoort erbij. Dat is een mening en géén feit. Het is pas een feit nadat het is onderzocht en nadat er verschillende bronnen uit verschillende regio’s zijn geraadpleegd BOVENDIEN gaat het niet om wie de LEKKERSTE clementines heeft (daar ging de discussie niet over, jij probeerde ff snel bij gebrek aan bronnen, inhoud etc snel de kernpunt vd discussie te veranderen van =>> Waar ligt de grootste groente en fruitregio in Marokko naar waar de lekkerste clementines liggen (heel sluw: maar ik trap er niet in.) Het gaat om uw ongefundeerde claims waarvan ik het tegendeel van heb bewezen. Nu is het aan jou.

 20. tangeroujda
  06 mei 2011 om 11:51 uur.

  whaaaaaaaaaaaaaaaaa alleswat van marokko komt maak niks uit moe je trots op zijn 2 marokkanen discusseren om iets wat van geen van beide is en van jullie allebei

 21. Naf
  09 mei 2011 om 07:41 uur.

  @MAROEFIAN

  Agadir een belangrijk productiegebied in het land. Maar de lekkerste clementines uit Berkane zijn gelost in Nederland. De productie is dit seizoen iets groter maar door de kleine maten zullen de volumes die geschikt zijn voor export ongeveer gelijk zijn aan vorig seizoen. De kwaliteit van het citrus uit BERKANE is overigens veel smaakvoller

  “De clementines uit Berkane zijn de lekkerste die er zijn”, aldus Hicham Kissami van Maroc Fruit Europe. “Alle mandarijnen worden onder Maroc clementines geschaard maar daarmee wordt de productie vanuit Berkane, die beter gekleurd en smaakvoller zijn dan die van agadir. Dit komt omdat BERKANE dicht tegen de kust zit. Onderzoek wijst uit dat de citrusvruchten daarom beter van aard zijn dan die van agadir

 22. Naf
  09 mei 2011 om 07:43 uur.

  @MAROEFIAN

  Voortaan beter je huiswerk doen nogmaals. Die van berkane zijn beter en smaakvoller omdat Berkane tegen de kust zit en agadir niet. Dus even voor de domme onder ons die van Berkane zijn beter en smaakvoller dan weet je dat!!

 23. Naf
  09 mei 2011 om 07:53 uur.

  @MAROEFIAN

  berkane ketwekel elmaghrib oe europa kemel. Loeken machi berkane waarom verhuizen al die ghrebba naar naar het noorden dan.

  1. veel meer werk en geld in het noorden/ noordoosten te halen is
  2. de landschappen zijn dicht tegen de kust dus de vruchten zijn beter van aard
  3. ghrebban zijn a djoe3
  4. Berkane bled a limoum oe bled elghier
  5. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen uit het noorden veel meer gastvrijer zijn dat die gierige souasa en grebba over het algemeen
  6. een sousi is niet te vergelijken met een berkanie of een noordeling uit marokko
  7.de meeste mensen uit europa komen uit het noorden van marokko dus zijn ook rijker dan de zuidelingen
  8. van Nador, berkane, saidia, ahfir, en oujda zijn shab elghier die geven je tenminste eten
  9. van een gierige sousie kan je het vergeten
  10. souasa staan bekend als de gierigste mensen van geheel marokko
  11. Hoe meer elghier hoe meer mensen er komen
  12. In berkane krijgen ghrebba gratis te eten
  13. De meeste ghrebba komen naar het noorden voor de mannen en voor het geld
  14. ghrebba zijn de grootste en goedkoopste hoeren van geheel marokko
  15. zelfs de saoudies $#%&^*(@ de gherbiat en dat is in het noorden minder want er is eten zat
  16. alles draait om geld bij ghrebba omdat de mannen de ballen er niet voor hebben
  17. ghrebba wijven zijn de goedkoopste voor 5 euro kan je ze al $#%@&*!
  18. saidia stikt tegenwoordig van de gherbiat die hun #$@%#&* geven voor 5 euro
  19. een berkania geeft haar %$#&@ niet voor 5 euro
  20. een berkania zal nooit een gierige leven kunnen lijdden omdat ze zat eten en geld hebben
  21. en zo zijn punten die gebasseerd zijn op feiten.
  22. geloof je het niet ga dan een kijkje nemen in het noorden van marokko
  23. Het stikt van de ghrebba tegenwoordig
  24. een standaard berkanie of berkania verhuist niet en nooit naar het zuiden vanwege trots en eer op eigen gebied
  25. geef het gewoon toe dat het noorden heiliger is dan het zuiden van marokko.

Plaats je reactie