MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

‘Gift aan moskee niet automatisch aftrekbaar’

07 februari 2011 | in Geloof | Reageer

Veel moslims die geld geven aan hun moskee kunnen hun gift niet meer deels aftrekken van de belasting. Dat komt doordat veel moskeeën in Nederland hebben verzuimd zich in te schrijven bij de Belastingdienst.

Tot 2008 kregen religieuze instellingen automatisch de status van Algemeen Nut Beogende Instelling. Sindsdien moet die ANBI-status worden aangevraagd. De Belastingdienst wil meer controle kunnen uitoefenen. Kerken hebben zich als koepels samen ingeschreven, veel moskeeën niet, schrijft de Volkskrant.

Een zegsman van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland zegt dat de meeste van de achttien gebedshuizen onder de koepel zich nog niet hebben ingeschreven. ‘We gaan er nu werk van maken. Anders lopen de moskeeën het risico dat mensen niet meer geven.’

Voorzitter Abdelmajid Khairoun van de Nederlandse Moslim Raad, een islamitische koepel met tachtig moskeeën: ‘Veel moskeeën hebben zich aangemeld, maar een aantal vond het te veel werk. Gelovigen moeten bij grote schenkingen vragen of de moskee zijn zaakjes heeft geregeld, en niet achteraf klagen.’

Uit een rondgang van de Volkskrant langs Marokkaanse moskeeën blijken grote verschillen. Gebedshuizen met jonge, goed Nederlands sprekende woordvoerders hebben de zaken op orde, maar die met oudere, slecht Nederlands sprekende leiding weten niet de juiste wegen.

Plaats je reactie