MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Tumult bij congres Marokkanen

23 mei 2011 | in Maatschappij | 4 Reacties

Het Haarlemse PvdA-gemeenteraadslid Moussa Aynan heeft zondagmiddag voor flink wat tumult gezorgd tijdens een debat over de hervorming van de Marokkaanse grondwet.

Aynan pleitte er bij het congres in hotel Haarlem-Zuid onder meer voor een einde te maken aan de onbegrensde macht van de Marokkaanse koning Mohamed VI. Daarop dreigden beveiligers hem de zaal uit te zetten. Omdat de Haarlemse politicus zich niet van zijn stuk liet brengen en bijval van andere aanwezigen kreeg, raakten de gemoederen niet oververhit, schrijft het Haarlems Dagblad.

De bijeenkomst was op touw gezet door Nederlands-Marokkaanse organisaties die stellen mee te mogen denken over vernieuwingen in Marokko. In dat land heerst, net als in een aantal Arabische landen, al geruime tijd maatschappelijke onrust. De Marokkaanse vorst heeft onder die druk onlangs hervormingen aangekondigd.

Maar Aynan heeft er weinig vertrouwen in. Hij greep de gelegenheid ook aan om – opnieuw – te protesteren tegen het feit dat hij en andere Marokkaanse-Nederlanders niet vrij zijn bij het kiezen van hun nationaliteit.

Er zijn 4 reacties

 1. Naf
  24 mei 2011 om 07:19 uur.

  Deze politicus is ziek. Marokko is al bezig met het hervormen van de grondwet en een nieuwe regering. De Koning heeft macht in marokko en dat is goed voor ons land. De Koning heeft genoeg gedaan in de afgelopen jaren voor de ontwikkeling van Marokko. En wij marokkanen moeten blij wezen dat marokko een koningkrijk is. Kijk maar naar de andere arabische landen die problemen hebben. Onze koning is het probleem niet maar de regering is corrupt als maar kan. Daar pleit de marokkaanse bevolking voor in marokko.

  Wedden dat hij een berber is die nu in opstand komt zoals de meeste nu ook doen. De berbers zijn in marokko al niet eens geintegreerd dus laat staan in Nederland. Je blijft hoe dan ook een marokkaan. Niemand heeft je verplicht een marokkaanse id kaart te nemen of aan te vragen. Dus of je nu afstand wilt doen of niet moet je zelf weten.

  Die uitlatingen moet je in marokko doen niet in nederland.

  De grootste gedeelte van de marokkaanse bevolking is niet tegen onze koning maar tegen de corrupte regering.

  Je moet nog blij zijn dat onze koning wat doet tegen de hervorming. Als het Hasan de 2e was had ie helemaal niks gedaan.

  Wat mij opvalt is dat de 1e generatie niks zegt en de 2e en 3e generatie is tegen alles wat arabish is, of alles wat met de koninkrijk van Marokko te maken heeft.

  chbe3t gobz fi holanda, oe yek!! Holanda kebretlek kerchek! Loeken dim a mok rak fi lmaghrib tesre7. bni lkelb lagor

 2. azidan
  25 mei 2011 om 12:23 uur.

  Naf

  je begrijpt het niet zo te zien

  Wij willen in Marokko een land waar de rijkdommen die uit het land komen zoals fosfaten, olijven, tomaten, drugsgeld, geld van buitenlanders, toerisme, ontwikkelingshulp , vissen, geld van midden-oosten, appelsienen, al die inkomsten die uit deze zaken voortgroeien, dit geld moet terugvloeien naar de bevolking in de vorm van mooie wegen, gezondheidszorg, werk, werkloosheidsvergoedingen, de marokkaan moet een goed leven kunnen leiden zodat mensen zoals ik en jij kunnen terugkeren en hier niet meer racistsich behandeld kunnen worden, ik wil liever in mijn eigen land wonen, in Marokko maar de levenskwalitiet is niet zoals hier,

  De Marokkaanse burger moet ook rust hebben, hij moet een mooie job kunnen hebben waar hij een gezin mee kan stichten en waar hij op het einde van zijn leven op pensioen mee kan gaan,

  Rechten geven aan de Imazighen die de meerderheid vormen in Marokko, en die in hun eigen moederland leven, Marokko is het land van de Imazighen en zal het altijd blijven, accepteer deze realiteit,

  Beperking van de macht van de militairen, vervolging van de Fessi familie die onrechtmatig geld hebben gestolen op de rug van de gewone Marokkaanse burger

  Vernietiging van de prostitutie, de uitstroom van Marokkanen naar Europa tegenhouden,

  Marokko heeft zeer veel troeven

  De corruptie moet keihard aangepakt worden

 3. azidan
  25 mei 2011 om 12:35 uur.

  Wij zijn niet geinteresseerd in jullie Arabisch.

  Arabisch om islam te begrijpen en om als tweede taal te spreken als Amazigh da’s geen probleem.

  Maar MIJN MOEDERTAAL vergeten vor het Arabisch? Zelfs al geef je me een Miljoen Euro ik zou mijn Tamazighttaal nooit opgeven.

  Marokko moet eens en voor altijd haar Amazighachtergrond onder ogen durven zien.

  Elke Marokkaanse burger heeft Amazighbloed. Ontken jullie eigen afkomst niet.

  Wij Imazighen, of je Assousi bent of Arifi wij zeggen safi genoeg is genoeg !!!

  Arabisering eindigt hier !!! wij zijn dat Arabisch op TV spuugzat !!!!!

  Wij willen meer Amazighzenders, wij willen dat Sous en Rif meer autonomie krijgen, wij zullen wel voor onszelf zorgen,

 4. verloser
  25 mei 2011 om 02:36 uur.

  azidan helemaal mee eens
  arabieren verzieken de wereld kijk maar naar arabische landen zijn zero
  met hun dictators het komt nooit goed met ze straf van alah
  alah houdt van rechtvaardigheid en niet je bevoking uithongeren
  en zelf miljarden op je bank hebben

Plaats je reactie