MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

“Vrijdag niet werken, niet stemmen en geen tv kijken”

30 juni 2011 | in Marokko | 6 Reacties

Marokko stemt vrijdag in een referendum over een nieuwe grondwet die de macht van de koning zou beperken. Het land is niet immuun gebleken voor de golf van protesten voor democratie die dit jaar Arabische regimes tussen de Straat van Gibraltar en de Golf van Oman heeft doen wankelen.

Voor koning Mohammed VI was 20 februari de dag dat het ‘Arabische Lente’ werd. Veelal jonge betogers gingen de straat op om onder meer een monarchie te eisen waar de vorst een ceremonieel staatshoofd is. De beweging van 20 Februari heeft sindsdien fel betoogd tegen het beleid en is fel tegen de grondwet die de koning voorlegt. Via internet roept de beweging op „vrijdag niet te werken, niet te stemmen, niet te winkelen en niet naar de Marokkaanse tv te kijken”.

Waarnemers menen dat de koning ‘zijn’ grondwet goedgekeurd krijgt dankzij zijn trouwe schare volgelingen en mensen op zijn loonlijst. Een week voor het referendum heeft de staat de schulden van naar schatting 80.000 boeren overgenomen, zijn de subsidies voor voedsel en energie de afgelopen maanden verdrievoudigd en hebben veel ambtenaren loonsverhoging gekregen. De nieuwe grondwet wordt mogelijk een eerste stap naar meer democratisering of naar meer en heviger protest. Zo schrijft dagblad De Telegraaf.

Er zijn 6 reacties

 1. dos
  30 juni 2011 om 12:02 uur.

  Wie leest er nou de telegraaf? IEDEREEN STEM JA!

 2. carif
  30 juni 2011 om 06:35 uur.

  mensen worden gewoon omgekocht. Daan ben je wel aan het goede adres in marokko daan weet je wat de uitslag gaat worden

 3. Rachid
  01 juli 2011 om 08:38 uur.

  Ik stem NIET of een dikke NEE.

  De koning komt met een grondwet en krijgen slechts 2 weken tijd om te beslissen? 2 Weken tijd terwijl zoiets in een democratische land maanden vantevoren bekend wordt gemaakt.

  Daarnaast verandert deze nieuwe grondwet vrijwel niets. DE corruptem blijven op hun post, niemand wordt vervolgd, het gestolen geld wordt niet terug gebracht, misdadigers worden niet vervolgd en blijven hun misdaden uitvoeren. Kortom, geen verandering dus NIET stemmen of een dikke NEE.

 4. onbekend
  01 juli 2011 om 11:14 uur.

  haha en wie betaalt de werknemers die dag de beweging zelf. in marokko wordt er per werk dag betaalt heb je die dag niet gewerkt geen geld.

 5. samir
  01 juli 2011 om 07:52 uur.

  Rachid Stem jij maar NEE wat is het probleem ????

 6. Rachid
  02 juli 2011 om 01:01 uur.

  Samir,

  Gefeliciteerd met deze gigantische overwinning. 98.5 % hebben een JA gestemd. Geweldig toch!! Wat een democratie!!!

  Nogmaals gefeliciteerd met deze gigantische vervalsing.

  Dit terwijl de mensen niet eens hun stembiljet hebben ontvangen. Wat een leugenaars die Marokkanen toch!!!

Plaats je reactie