MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Koning wil versnelde verkiezingen en hervormingen

01 augustus 2011 | in Marokko | Reageer

De Marokkaanse koning Mohammed heeft zondag opgeroepen tot snelle parlementaire verkiezingen. Hierdoor kan de nieuwe grondwet van kracht worden die zijn macht aanmerkelijk zou moeten inperken.

Mohammed staat aan het hoofd van de langst dienende dynastie in de Arabische wereld en reageerde in het voorjaar vlug op de Arabische lente. Hij schreef een omstreden referendum uit waarbij vrijwel 100 procent van de kiezers stemde voor een nieuwe grondwet, schrijft het NRC Handelsblad.

De vreedzame protesten in Marokko gingen echter door, aangevoerd door de 20 Februari-beweging die een constitutionele monarchie wil waarbij de koning slechts een symbolische functie heeft. In het huidige systeem kan het parlement niets zonder goedkeuring van de 47-jarige Mohammed. Hij zit kabinetsvergaderingen voor en voert de rechterlijke macht, religieuze zaken en het leger aan. Als het parlement wetsvoorstellen indient die hem niet bevallen, kan de koning de Kamer ontbinden.

De invoering van de nieuwe grondwet vindt echter pas plaats nadat een nieuw parlement een en nieuwe regering is gekozen. Mohammed VI wil daar nu vaart zetten achter de verkiezingen die “eerlijk en transparant” zullen zijn.

Criticasters zeggen dat zelfs na de doorvoering van hervormingen nog steeds de meeste macht in handen zal zijn van Mohammed. Toch voerde het ministerie van Binnenlandse Zaken deze maand vele gesprekken met diverse politieke partijen om de verkiezingen in oktober in september 2012 te laten plaatsvinden, aldus het NRC.

Plaats je reactie