MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

“Marokkaanse jeugd praat niet over hun problemen”

08 november 2011 | in Maatschappij | 4 Reacties

Documentairemaker Roy Dames volgde Marokkaanse hangjongeren in Rotterdam • Project lag tussentijds een half jaar stil • “Een groep van dertig jongeren keerde zich tegen mij”

Roy Dames volgde voor zijn documentaire Mocros acht jaar lang Marokkaanse hangjongeren in Delfshaven en Rotterdam-Noord.

Mocros gaat over kut-Marokkanen?
Nee, ik vind de hoofdpersonen aardig. Ik wilde een documentaire maken over Marokkaanse jongens op straat, de hangjongeren die je overal ziet. In 2002, toen ik met Mocros begon, hadden Marokkaanse jongens een slecht imago. Dat hebben ze nog steeds. Veel Marokkaanse jongens worden van school getrapt, maken problemen op straat en dreigen het criminele pad op te gaan. Kijk de statistieken er maar op na.

Hoe gaat het nu met de jongens die je gevolgd hebt?
De meeste zijn inmiddels rond de 23 jaar. Ze hebben een uitkering en af en toe een baantje. Een van de jongens heeft vanwege een akkefietje in de gevangenis gezeten. Achteraf zag hij in dat hij stom bezig was. Als je poen wilt verdienen, maar geen opleiding hebt en als enige inkomen een uitkering, is de scheidslijn tussen een normaal leven en de criminaliteit dun – dat voelde ik wel aan.

Heeft Mocros jou nieuwe inzichten opgeleverd?
In de Marokkaanse gemeenschap geldt: wat je niet ziet, is er niet. Deze Marokkaanse jongens leven in een schaamte- en zwijgcultuur, waardoor ze niet openlijk over hun problemen kunnen praten. De druk van hun omgeving is enorm: van familie, vrienden, de buurt

Het gehele interview is hier verder te lezen.

Er zijn 4 reacties

 1. mhamed
  08 november 2011 om 10:56 uur.

  IN EEN WOORD(SCHANDE!!!!!

  ik werk met die jongens……dagelijks
  ik heb geen goed woord er over niks willen doen maar wel geld willen hebben…
  ik hoop echt dat die tuig wakker worden…want een goede marokkaan heeft daar last van.

 2. ouarzazate
  08 november 2011 om 11:08 uur.

  EN wat is het uiteindelijke doel van deze documentaire?nieuwe inzichten hangjongeren laten zien? Hoe ze zich ontwikkelen? Ik zeg je zo lang ze niet naar hun ouders, familie, imam en de koran luisteren zullen zij zich noooooooooit ontwikkelen, hoogstens door de uitkering blijven sommigen uit de zware criminaliteit dat is je scheidingslijn, als we alleen al 3procent van de karaktertrekken van de profeet haddenn swt dan waren we al 10keer beter dan nederlands volk.. zoals eerlijkheid ,oprechtheid, vredelievend.. maar goed jarbi 3tina wa hoema 3ilman wa fahman insha allah

 3. normaal
  10 november 2011 om 08:51 uur.

  vreemd

 4. Fouad
  17 november 2011 om 01:09 uur.

  ze hebben egte politie nodig die knuppels diep in hun reet steekt zoals in marokko.

Plaats je reactie