MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Spaanse olijfboeren vrezen Marokkaanse competitie

23 maart 2012 | in Marokko | 2 Reacties

Gewapend met tangen grijpt een kleine tractor de stam van een olijfboom in het zuiden van Spanje en schudt de olijfen los van de boom, die weer binnen een paar uur worden geperst.

De productie van olijfolie in de regio Andalusië viert hoogtij, maar de boeren beginnen zich wel zorgen te maken over de toenemende concurrentie uit Marokko. Dit vooral ook vanwege het streven van de Europese Unie voor vrije handel waarvoor al in februari een vrijhandelsakkoord getekend is met het Noord-Afrikaanse land.

Voor nu heeft Spanje niets te vrezen: het is de wereldkampioen olijfolieproducent met de productie van wel 50 procent van de olijfolie in de wereld. Voor dit jaar is de verwachting dat de uitvoer gaat groeien naar een record van 1,6 miljoen ton.

Marokko produceert slechts 130.000-140.000 ton per jaar.

Maar “op de middellange en lange termijn brengt het de Spaanse productie in gevaar”, zegt Miguel Cobos Garcia, secretaris-generaal van de Unie van kleine boeren in Cordoba. “Ze gaan tot 700.000 hectare aan olijfbomen planten – dat is het dubbele van wat er is in Cordoba”

Lees verder middle-east-online.com: Spain’s olive farmers fear Moroccan competition

Er zijn 2 reacties

  1. tarik
    23 maart 2012 om 01:55 uur.

    alweer spanje zuurt altijd over marokko maar je hoort ze niet over israel die ook het in de landbouw goed doet ze kunnen het gewoon niet hebben wanner marokko groeit

  2. dutchie
    08 juni 2012 om 10:13 uur.

    Het is “zeurt. Niet “zuurt”. En het is “wanneer”. Niet “wanner”. Met twee e’s, dus. Eerst de taal leren, dan pas mee”zuren”.

Plaats je reactie