MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zaken

UITGELICHT

20-03-14 | Reageer | Lees verder »
De Marokkaans Nederlandse Maha Zaou gaat aankomend weekend Nederland vertegenwoordigen in de Marokkaanse top van de fashion scene. De Brabantse beeldschone zal dan op de grootse catwalk verschijnen van FASHION DAYS CASABLANCA. Dat meldt de website Beauty.blog.nl. Maha Zaou is het enige model van Marokkaanse afkomst uit Europa die voor Fashion Days is gevraagd. De […]

REDACTIONEEL

04-02-14 | Reageer | Lees verder »
Prinses Beatrix heeft zaterdagavond in een vol Ahoy in Rotterdam een warm dankfeest gekregen. Een hoogtepunt van de avond is een liedje uit het Tamazight dat gezongen werd door Numidia en Rachid El Morabet (dochter en vader). Een verkorte versie van het liedje Lala Buya werd gedeeltelijk in het Nederlands gezongen. Prinses Beatrix was, net […]

Activisten dringen aan op hervorming ‘verkrachtingswet’

09 april 2012 | in Marokko | 1 Reactie

In Marokko bestaat een wet waarin staat dat een verkrachter zijn straf kan ontlopen als hij met zijn slachtoffer trouwt. Die wet moet verdwijnen, vinden veel Marokkanen. Actievoerders hebben 780.000 handtekeningen verzameld om hun eis kracht bij te zetten en hebben deze aangeboden aan de politiek.

De kwestie kwam in beeld na de zelfmoord van een verkrachte tiener. Op 10 maart stierf Amina Filali (16 jaar) in een ziekenhuis in het noorden van Marokko na het doorslikken van rattengif.

Naar verluidt werd ze verkracht door een bijna 10 jaar oudere man en werd zij gedwongen om haar verkrachter te trouwen om hem te beschermen tegen vervolging.

De Marokkaanse wet zet de bewijslast in gevallen van verkrachting bij het slachtoffer. Als een vrouw niet kan bewijzen dat ze is aangevallen, riskeert ze vervolgd te kunnen worden voor losbandigheid.

De maatschappelijke druk op vrouwen is zelfs nog groter op het platteland, waar naar schatting twee derde van hen analfabeet is.

Zie hier een video van de protesten:

Er is 1 reactie

  1. oudjdi
    09 april 2012 om 02:59 uur.

    rare land!!!!!

Plaats je reactie