MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

30-05-16 | Reageer | Lees verder »
Youssef, 26, hoofdagent – “Wij zijn als eerste ter plaatse. Een man stapt een beetje wankel uit het bijrijdersportier van de gecrashte auto. ‘Bent u in orde?’, vraag ik hem. Hij wijst naar de bestuurderskant. ‘Ik wel, maar m’n vriend ? je moet naar hem kijken.’ Als ik de hartslag van het slachtoffer check, voel […]

REDACTIONEEL

Lonely planet, de meeste bekende publicist op het gebied van reizen, heeft Marokko aangeraden in zijn top 10 van de beste vakantiebestemmingen voor aankomend jaar. Lonely planet is enthousiast over de traditionele steden in Marokko en het culturele leven dat zich afspeelt op de straten. Een van de hoogtepunten is volgens hen Marrakech, de oude […]

Activisten dringen aan op hervorming ‘verkrachtingswet’

09 april 2012 | in Marokko | 1 Reactie

In Marokko bestaat een wet waarin staat dat een verkrachter zijn straf kan ontlopen als hij met zijn slachtoffer trouwt. Die wet moet verdwijnen, vinden veel Marokkanen. Actievoerders hebben 780.000 handtekeningen verzameld om hun eis kracht bij te zetten en hebben deze aangeboden aan de politiek.

De kwestie kwam in beeld na de zelfmoord van een verkrachte tiener. Op 10 maart stierf Amina Filali (16 jaar) in een ziekenhuis in het noorden van Marokko na het doorslikken van rattengif.

Naar verluidt werd ze verkracht door een bijna 10 jaar oudere man en werd zij gedwongen om haar verkrachter te trouwen om hem te beschermen tegen vervolging.

De Marokkaanse wet zet de bewijslast in gevallen van verkrachting bij het slachtoffer. Als een vrouw niet kan bewijzen dat ze is aangevallen, riskeert ze vervolgd te kunnen worden voor losbandigheid.

De maatschappelijke druk op vrouwen is zelfs nog groter op het platteland, waar naar schatting twee derde van hen analfabeet is.

Zie hier een video van de protesten:

Er is 1 reactie

  1. oudjdi
    09 april 2012 om 02:59 uur.

    rare land!!!!!

Plaats je reactie