MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

24-04-14 | Reageer | Lees verder »
Nordin Amrabat speelde maandagavond een goede wedstrijd tegen Villarreal. De Marokkaanse aanvaller werd na zijn assist voor de 2-0 hard toegezongen door de fans van zijn club Malaga. Echter, niet lang erna moest hij met een ‘domme’ rode kaart het veld verlaten. De Marokkaanse aanvaller uitte zijn onvrede over een beslissing van de arbiter op […]

REDACTIONEEL

Yarah, een 18-jarige vrouw van wie haar ouders graag willen dat ze gaat trouwen, schrijft in haar dagboek over een moeilijke keuze. Ze houdt heel veel van haar ouders en ze wil hen graag gelukkig maken, maar ze wil ook haar eigen leven leiden. En dat is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Een fragment […]

Activisten dringen aan op hervorming ‘verkrachtingswet’

09 april 2012 | in Marokko | 1 Reactie

In Marokko bestaat een wet waarin staat dat een verkrachter zijn straf kan ontlopen als hij met zijn slachtoffer trouwt. Die wet moet verdwijnen, vinden veel Marokkanen. Actievoerders hebben 780.000 handtekeningen verzameld om hun eis kracht bij te zetten en hebben deze aangeboden aan de politiek.

De kwestie kwam in beeld na de zelfmoord van een verkrachte tiener. Op 10 maart stierf Amina Filali (16 jaar) in een ziekenhuis in het noorden van Marokko na het doorslikken van rattengif.

Naar verluidt werd ze verkracht door een bijna 10 jaar oudere man en werd zij gedwongen om haar verkrachter te trouwen om hem te beschermen tegen vervolging.

De Marokkaanse wet zet de bewijslast in gevallen van verkrachting bij het slachtoffer. Als een vrouw niet kan bewijzen dat ze is aangevallen, riskeert ze vervolgd te kunnen worden voor losbandigheid.

De maatschappelijke druk op vrouwen is zelfs nog groter op het platteland, waar naar schatting twee derde van hen analfabeet is.

Zie hier een video van de protesten:

Er is 1 reactie

  1. oudjdi
    09 april 2012 om 02:59 uur.

    rare land!!!!!

Plaats je reactie