MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Eid Moubarak

26 oktober 2012 | in Geloof, Redactioneel | 1 Reactie

De redactie en andere medewerkers van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wensen alle lezers en overige moslims in Nederland: Eid Moubarak! Een mooi en gezellig offerfeest toegewenst.

Het Offerfeest
Het Offerfeest, Slachtfeest of het grote feest (Id ul-Adha, Arabisch: عيد الأضحى, Indonesisch Idul Adha, Turks Kurban Bayramı) is het tweede `Id-feest in de islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon ( Ismail )te offeren in opdracht van God. De Koran noemt echter geen naam bij de beschrijving van dit verhaal in Soera De in de Rangen Behorenden. De meeste moslims nemen aan dat het zou gaan om zijn zoon Ismaïl. Het grote feest staat in verband met het suikerfeest dat het kleine feest wordt genoemd.

Op deze dag worden door moslims dieren die volgens dhabiha geslacht zijn gegeten. Het vlees wordt door hen gegeten en verdeeld onder armen, buren en familieleden. Doorgaans slacht men in België of Nederland een schaap, waardoor het feest de bijnaam het schapenfeest kreeg. Ook kunnen meerdere mensen samen een dier slachten om een overschot aan vlees te voorkomen. Echter in werkelijkheid slacht men een lam (een jong schaap). Een deel van het vlees dient volgens de geloofsregels te worden afgestaan aan de armen.

Het feest valt op de 10e dag van de Hadj-maand (Dhul-Hadj), na voltooiing van de hadj. Dit is 70 dagen na het einde van de ramadan. Terwijl Id ul-Fitr een feest van twee dagen is, wordt Id ul-Adha drie dagen gevierd. Sommige moslims vieren het 3 en respectievelijk 4 dagen. Op de eerste dag is er, net als met Id ul-Fitr, een extra gezamenlijk gebed, gevolgd door een khutbah. Iedereen wordt verwacht zich netjes en zo mogelijk in nieuwe kleren te kleden. Het feest moet een moslim er aan herinneren dat hij bereid is om alles op te offeren voor God, zoals Ibrahim zijn zoon wilde opofferen.
Bron: Wikipedia.

Er is 1 reactie

  1. Closing the week 44 - Featuring Varieties of Eid - C L O S E R
    06 november 2011 om 03:31 uur.

    […] Maghreb Magazine » Eid Moubarak De redactie en andere medewerkers van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wensen alle lezers en overige moslims in Nederland: Eid Moubarak! Een mooi en gezellig offerfeest toegewenst. […]

Plaats je reactie