MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Miljoenen zonder medicijnen door slechte verkrijgbaarheid en te hoge prijzen

08 januari 2013 | in Gezondheid | Reageer

In landen met een laag- of middeninkomen zoals Marokko, zijn in de publieke sector geneesmiddelen vaker niet dan wel verkrijgbaar. Bovendien zijn medicijnen relatief duur en daardoor voor een deel van de patiënten zelfs onbetaalbaar. Dat de bevolking van deze landen onvoldoende toegang heeft tot geneesmiddelen is al langer algemeen bekend, maar promotieonderzoek levert hiervoor nu ook harde gegevens. Dat meldt de website MedicalFacts.nl.

Promovendus Alexandra Cameron aan de Universiteit Utrecht toont met haar onderzoek aan dat de toegang tot medicijnen in landen met een laag- of middeninkomen slecht is. In de door de overheid gefinancierde gezondheidszorg is maar 38% van 15 veelgebruikte medicijnen op voorraad en in de private sector is dat nog steeds niet meer dan 64%.

Cameron onderzocht ook de prijzen en betaalbaarheid van geneesmiddelen in deze landen. Zij ontdekte dat patiënten in de private sector 9 tot 25 keer meer betalen dan de prijs op de wereldmarkt voor de goedkoopste merkloze medicijnen. Oorzaken varieren van hoge BTW-tarieven, opslagen door groothandel en winkelier, tot artsen die zowel geneesmiddelen voorschrijven als verstrekken. (Bron/ lees verder: MedicalFacts.nl)

Plaats je reactie