MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokkaanse schrijfster en feministe Mernissi overleden

01 december 2015 | in Marokko, Uitgelicht | Reageer

femi

In Marokko is de schrijfster en feministe Fatima Mernissi op 75-jarige leeftijd overleden. Ze was een leidende figuur in de beweging in Marokko die streefde naar democratische hervormingen. In haar boeken was de rol van de vrouw in de islam het grote thema.

In april 2004 kreeg Mernissi in het Koninklijk Paleis op de Dam de Erasmusprijs uitgereikt, in aanwezigheid van koningin Beatrix. Voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Erasmus-stichting roemde bij die gelegenheid Mernissi’s grote persoonlijke moed bij het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting.

Mernissi is opgeleid tot socioloog en studeerde onder meer aan de Sorbonne in Parijs, voor ze in 1974 naar Marokko terugkeerde. Ze deed sociologisch onderzoek voor de Marokkaanse overheid, voor UNESCO en de andere internationale organisaties.

Ze vestigde haar naam in 1975 met het boek Sekse, Ideologie, Islam. Ze schreef ook De Politieke Harem waarin ze beargumenteert dat de onderdrukking van de vrouw die in de islam voorkomt niet valt te rechtvaardigen vanuit de Koran.(Bron: NOS.nl)

Plaats je reactie