MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokkaanse moskee ondersteunt gedragscode

01 september 2005 | in Geloof | 3 Reacties

Amsterdamse moskeeën presenteren maandag aan premier Balkenende een protocol waarin staat hoe zij extreem gedrag signaleren. Aan het opstellen van het protocol werkten drie moskeeën mee, de Turkse Aya Sofia, de Pakistaanse Ghousia Mashid en de Marokkaanse Nour.

Volgens een woordvoerster van het stadsdeel ondertekent alleen de Aya Sofia de gedragscode maandag. De andere twee houden het voorlopig bij ondersteuning van het contract, omdat ze nog in overleg zijn met hun achterban. De Marokkaanse Nour-moskee is het inhoudelijk wel eens met de code, maar heeft principiële bezwaren tegen het tekenen van een contract met de overheid. De moskee wil niet buiten de wet om afspraken maken.

Er zijn 3 reacties

 1. Bitterzoet
  04 september 2005 om 10:54 uur.

  Gisteren gezien op AT5: de Aya Sofia tekent direct. De Pakistaanse moskee ondertekent na een felle discussie en de Marokkaanse moskee….

  weigert…

 2. Andri
  04 september 2005 om 12:32 uur.

  Dus?
  je kan toch Nederlands lezen?

  “De Marokkaanse Nour-moskee is het inhoudelijk wel eens met de code, maar heeft principiële bezwaren tegen het tekenen van een contract met de overheid. De moskee wil niet buiten de wet om afspraken maken.”

 3. Ahmed (weet iets van de NOUR moskee)
  04 september 2005 om 04:32 uur.

  De Marokkaanse moskee is het inhoudelijk helemaal niet eens met de inhoud van het contract en heeft daarom ook niet getekend. De moskee heeft totaal geen bezwaar tegen een samenwerking met de overheid en deze eventueel vast te leggen in een convenant. Maar de moskee zal geen contract ondertekenen waarin staat dat de imam en het moskeebestuur mensen ind e gaten moeten houden en melden bij politie en justitie. daarmee creer je een politiestaat waarin mensen het geveol hebben dat ze continu in de gaten worden gehouden. dat past niet in een democratische rechtstaat. In de moskee moeten mensen zich vrij voelen en in alle vrijheid hun geloof te belijden. De moskee heeft voorgesteld om deel te nemen in het maatschappelijk sociaalnetwerk (hulpverlening, onderwijs, reacreatie enz.) om jongeren die dreigen af te glijden te bespreken en helpen. Endaar hoort de politie en justitie niet bij. Politie en justitie doen er toe op het moment dat er sprake is van verdenkingen in het kader van strafrecht en dan nog moet je je de vraag stellen of je als moskee alles dan maar moet gaan zitten melden aan de politie. De moskee dient zelfstandig over programma s te beschikken waarin ze jongeren opvangen en begeleiden in hun zoektocht naar hun identiteit en dat moet gebeuren zonder dat jongeren het geveol hebben dat ze het risicolopen te worden geregistreerd door justitie en politie. Jongeren zullen in dat laatste geval weglopen en neitd e moskee bezoeken. Immers niemand wil het risico lopen te worden aangemeld bij een instantie, zeker niet zonder dat je daar zelf iets van af weet.De overheid is niet eens in staat te organiseren dat hunj eigen diensten informatie uitwisselen en willen moskeeen dwingen op deze manier een soort van een verklikkersrol op zich te nemen. No way!!! Extremisme nee!! de veiligheid vand e stad en het land is ook de veiligheid vand e moslims en de moskee Nour, maar niet ten koste van alles!! De wet is er immers om de burger tegen de staat te beschermen. Die beschermen wordt hier met een civielcontract te niet gedaan. Hoop nu een beetje uitgelegd te hebben waarom de moskee niet heeft ondertekend en niet achter de inhoud van het contract staat. De moskee heeft diverse keren er op aangedrongen het contract aan te passen en het artikel te moeten melden aan politie en justitie te verwijderen. Daar is geen gehoor aangegeven. het enige dat men heeft gedaan is politie en justitie vervangen met de term bevoegd gezag. dat zegt dan iets over hoe de overheid omgaat met dergelijke instituten. Ze worden voor volwaardig gezien.

Plaats je reactie