MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Politieke islam in Marokko en Nederland

08 september 2005 | in Geloof | Reageer

Het IKV en De Rode Hoed organiseren op vrijdag 23 september 2005, een publiek debat over politieke islam in Marokko en Nederland. Het debat vindt plaats in het kader van de jaarlijkse Vredesweek van het IKV om 19.30 uur in De Rode Hoed.

De niet gewelddadige, islamistische bewegingen in Marokko vertegenwoordigen een zeer groot deel van de Marokkaanse bevolking, volgens sommigen zelfs een meerderheid. Is een democratische ontwikkeling in Marokko wel denkbaar zonder een grote rol voor de islamistische bewegingen? Hoe zien de Marokkaanse islamisten hun rol in de Marokkaanse samenleving? Hoe kijken de verschillende groepen in de samenleving daar tegenaan? Heeft de Marokkaanse islam invloed op de islamitische beweging in Europa? Is er draagvlak voor een islamitische politieke partij in Nederland?

Debat o.l.v. Radi Suudi met Mustapha Khalfi van de Marokkaanse ‘Parti de Justice et Développement’ (Partij voor rechtvaardigheid en ontwikkeling), Driss Ksikes (hoofdredacteur van het Marokkaanse politieke weekblad Tel Quel), Hans Jansen (Arabist, Universiteit van Utrecht), Rik Coolsaet (Politocoloog, Universiteit Gent) en Fatima Elatik (wethouder, stadsdeel Zeeburg Amsterdam).

In de pauze wordt een film vertoond, gemaakt door leerlingen van de Gerardus Majella Mavo in Utrecht, naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh. De voertaal van het eerste gedeelte van het debat (met de gasten uit Marokko) is Engels.

Plaats je reactie