MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Tentoonstelling Marokko en de joden

13 september 2005 | in Maatschappij | 3 Reacties

Khamsa of handje van FatimaDit najaar opent het Bijbels Museum de tentoonstelling Lihoed Maroc, die de bijzondere geschiedenis belicht van de joodse gemeenschap in Marokko. Al vele eeuwen wonen moslims en joden er harmonieus samen en beide culturen hebben veel raakvlakken. In de titel komen de twee werelden samen: Lihoed betekent “joden” in het Marokkaans Arabisch.

De cultuur van de plattelandsjoden is nauw verweven met die van de berbers. Beiden leefden immers lang in Marokko voor de islam er zijn intrede deed. Tal van objecten laten die gemeenschappelijke geschiedenis zien. Voor de nu in Nederland woonachtige Marokkanen, van oorsprong grotendeels afkomstig van de Berberbevolking in het Rifgebergte, is deze cultuur zeer herkenbaar. Dat dit een gedeeld joods-islamitisch erfgoed betreft, zal voor velen een eye-opener zijn.

De geschiedenis wordt getoond aan de hand van een grote verscheidenheid aan objecten, waaronder gebruiksvoorwerpen, kledij, sieraden, documenten, film en foto’s. De tentoonstelling vormt een van de sluitstukken van het jaar Marokko Nederland 2005.

Er zijn 3 reacties

 1. mocro
  14 september 2005 om 12:13 uur.

  ìk vind dat de eigenaar van deze site dat plaatje weg moet weghalen want het kan gewoon niet !!!!!!!!!!!!!! het is niet normaal je zet toch geen allah in een joodse ster????!!!!

 2. karima
  14 september 2005 om 05:04 uur.

  Hier even een reactie op het voorgaande mailtje;

  Heb jij last van je ogen Mocro???
  Volgens mij staat er helemaal geen Allah in de Davidster…..
  Of ik moet niet goed gekeken hebben…..
  En hoezo is dat een belediging????
  Misschien is het leerzaam om die tentoonstelling te bezoeken…
  Dan leer je misschien iets van de geschiedenis van Marokko…..en over hoe Joden en Moslims daar MET elkaar hebben geleefd en nog doen…..

  Even voor de duidelijkheid; ik sta in de Palestina-kwestie zeker aan de kant van de arabieren; maar laten we ons niet zo opstellen om ALLE joden en het hele jodendom als vijand te beschouwen!!!!!! Belachelijk!!!!!
  (vergeet niet dat je dan hetzelfde doet als de mensen die je bekritiseerd als je je gediscrimineerd voelt!!!)

 3. Halisa
  09 oktober 2005 om 08:14 uur.

  Karima

  Jij hebt goed gelijk hoor meid

  ik vind het ook geblat dat hij zich drukte maakt om plaat

  ik zou niet dat zeggen want iedereen is gulijk

  Vele liefs Halisa

Plaats je reactie