MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Nederland telt te veel allochtonen

21 september 2005 | in Maatschappij | 9 Reacties

Volgens het gisteren verschenen Jaarrapport Integratie van het Sociaal en Cultureel Planbureau, vindt de helft van de bevolking dat Nederland te veel allochtonen telt. Ook minister Verdonk toont zich in haar integratienota zeer somber over de groeiende kloof tussen autochtonen en vooral moslims.

Volgens de minister is er sprake van een ‘onbalans’ in de samenleving door de snelle groei van de niet-westerse bevolking door immigratie en geboorten. Ook geeft zij Turken en Marokkanen de schuld van de mislukte integratie. Zij trouwen en leven in eigen kringen en hebben weinig contact met autochtonen, zegt de minister.

De integratienota geeft weer aan dat het beleid van Verdonk niet deugd. De minister is niet in staat om met haar maatregelen, de kloof tussen autochtonen en allochtonen te dichten en schuift de schuld weer in de schoenen van allochtonen. Een duidelijk voorbeeld is het in stand houden van de term allochtoon. Verdonk weigert het woord allochtoon te schrappen en kiest ervoor om groepen apart te behandelen. Dat dit gevolgen heeft voor de integratie is blijkbaar te moeilijk om te begrijpen. Een poll gehouden onder de bezoekers van de Marokkaanse site maghreb.nl, de Surinaamse site suriname.nl en de Turkse site Lokum.nl geeft aan dat meer dan 65% van de deelnemers van mening is dat de term allochtoon geschrapt moet worden. De term deelt de bevolking op in groepjes en wordt gezien als een belediging volgens de deelnemers.

Er zijn 9 reacties

 1. Inayat
  21 september 2005 om 02:16 uur.

  Ik heb Verdonk of andere ‘autochtonen’ nog niet gehoord over dit bericht:

  Allochtoon kansloos bij sollicitatie

  Een onderzoek van islamitische jongerensite Elqalem.nl naar discriminatie op de arbeidsmarkt, heeft uitgewezen dat allochtone sollicitanten vrijwel kansloos zijn. Tijdens een proef met honderdvijftig fictieve sollicitaties bij vooral bedrijven in de Randstad, kregen 51 van de 75 autochtone sollicitanten (68%) de baan aangeboden. Van de 75 allochtone sollicitanten kregen slechts twee (2,7%) de functie.

  zie:
  http://www.maghrebmagazine.nl/2005/09/17/allochtoon-kansloos-bij-sollicitatie/

  “Het zal wel weer aan de allochtoon liggen”

 2. Azul
  21 september 2005 om 04:25 uur.

  Idd, wie zwijgt over dingen stemt toe met hetgeen wat word ondekt of ervaren.

  In andere woorden…donkey vind dit de normaalste zaak van de wereld en TOLEREERT dicriminatie van minderheden.

 3. Inayat
  22 september 2005 om 11:25 uur.

  Verdonks argumenten kloppen niet. Vandaag lees ik dat uit een onderzoek van de TU Delft blijkt dat spreiding de integratie niet helpt:

  Integratieproblemen kunnen volgens politici en beleidsmakers o.a. opgelost worden met spreidingsbeleid. Wenda van der Laan Bouma-Doff, onderzoekster bij het instituut OTB van de TU Delft, deed onderzoek naar de effecten van geconcentreerd wonen op de integratie.

  Van der Laan Bouma-Doff komt tot de conclusie dat spreiding geen wondermiddel is. Gemengde wijken hebben geen direct effect op integratie, aldus de onderzoekster. Het opleidingsniveau en het hebben van werk hebben dat wel.In haar onderzoek heeft Van der Laan Bouma-Doff gekeken naar 4 variabelen, te weten de contacten die allochtonen met autochtonen hebben, taalvaardigheid, het wel of niet hebben van werk en de culturele orientatie van allochtonen. De nadruk van het onderzoek lag op de 4 grootste groepen: Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen-Arubanen. Uit het onderzoek blijkt dat allochtonen inderdaad onevenredig geconcentreerd wonen. Van der Laan Bouma-Doff weet niet waar dit aan ligt. Het is in ieder geval niet vrijwillig: de ontevredenheid en de verhuiswens zijn even groot als bij autochtonen.

 4. Redouan
  22 september 2005 om 11:28 uur.

  Tuurlik, alles ligt an de Marokkanen en Turken. We zijn inmiddels een zondebok geworden voor alle problemen in NL. Door Bitches als Rita wordt die kloof alleen maar groter.

 5. Amsterdammer
  22 september 2005 om 01:54 uur.

  Laat de verkiezingen maar snel komen. Zalmpje is al opgestapt, nu nog Rietje en balkje. We moeten goed gebruik maken van onze stem, alleen dan kunnen we de wind een klein beetje de ander richting opsturen.

 6. Saida
  23 september 2005 om 02:22 uur.

  De bese manier om allochtonen te laten integreren is door ze constant aan te herinneren dat ze niet gewenst zijn.

 7. ap
  23 september 2005 om 06:25 uur.

  ja die verdonk is gewoon het grote probleem in dit land; zij maakt oa de inburgering van allochtonen moeilijker door eerst die inburgering te halen in het land van herkomst.

 8. Wenda van der Laan Bouma-Doff
  13 oktober 2005 om 02:54 uur.

  Contact komt van twee kanten. Een (groeiende?) kloof is dus net zo goed het gevolg van de etnische distantie van de kant van de autochtonen. Van mislukte integratie is trouwens ook geen sprake (zie parlementaire enquete integratiebeleid/ rapport ‘bruggen bouwen’).
  Over mijn onderzoek: hoewel er geen direct effect is van de buurt op taalvaardigheid en werk, is er wel een sterke relatie met de contacten die onderhouden worden met autochtonen. Concentratie belemmert dus wel de zogenoemde sociale integratie. Daarom ben ik wel degelijk voor gemengde wijken, maar niet voor (verplichte) spreiding. Voor zowel autochtonen al autochtonen geldt namelijk: bekend maakt (ietsjes meer) bemind! 😉

 9. Amsterdammer
  13 oktober 2005 om 04:02 uur.

  Ik moet maar is een eigen onderzoekskantoortje beginnen, want dit is tegenwoordig echt een gat in de markt.

Plaats je reactie