MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Berber tatoeages weer populair

11 oktober 2005 | in Maatschappij | 12 Reacties

In het algemeen Dagblad vandaag twee berichten over tatoeages bij Marokkaanse vrouwen die zijn opgegroeid in de berbercultuur. Volgens de krant is er sprake van een grote toeloop van Marokkaanse vrouwen bij lasercentra in Utrecht en Amersfoort. De vrouwen ontdoen zich massaal van traditionele tatoeages in het gezicht. Ze hebben de tatoeages al in hun jonge jaren laten zetten, volgens eeuwenoud gebruik dat dateert van voor het ontstaan van de islam.

Volgens Mohamed Saadouni, berberoloog aan het Bijbels Museum in Amsterdam, was het aanbrengen van tatoeages een kenmerkend gebruik voor de oorspronkelijke bewoners van het Marokkaanse Rif- en Atlasgebergte. Hij merkt dat de jonge generatie Marokkanen zich juist wel weer waagt aan tatoeages. Dezelfde tekens en motieven als vroeger worden gebruikt, al verwijzen ze niet meer naar een stam. De tatoeages zijn ook subtieler en meer verborgen. Saadouni ziet het gebeuren. “In Marokko is het echt een trend onder jonge mensen. Maar nu meer als uiting van identiteit” zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Er zijn 12 reacties

 1. AbdelRahman
  11 oktober 2005 om 04:30 uur.

  Je lichaam verminken is toch haraam!

 2. Kelly
  11 oktober 2005 om 04:54 uur.

  Het laten tatoeëren op het gezicht die moslima’s doen heeft veel betekenis.Het heeft te maken met alles in de Islam.MAAR wat AbdelRahman zegt is waar!Je lichaam verminken is haram.Je mag geen piercings hebben en geen tatoeages hebben.Ik zelf heb ook al gedacht van het teken van Allah ergens te plaatsen,maar TOCH kan en mag dit niet want het is en blijft haram.Allah zit in je hart en moet je niet op je lichaam tekenen.

 3. oke dan
  11 oktober 2005 om 09:05 uur.

  hallo hallo mensen, wakker worden, het tatoeiren van de vrouwen is een traditie/cultuur, heeft niets met geloof te maken, het mag niet maar ze doen het toch, dus zullen zij zelf worden veroordeeld op hgum daden, het gebuurde vaak in de wetenschgap van onwetenheid, maar berbers vrouwen zijn er echt mooi uit met zo’n tatoe, best wel hip,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,afz,khalid

 4. Noura
  11 oktober 2005 om 09:40 uur.

  Kijk dat ze dat vroeger hebben gedaan,is omdat ze niet beter weten.
  Maar tegenwoordig weten we beter,hoop ik?
  Je lichaam verminken en verfraaien is niet toegestaan in de islam.
  Kijk mijn persoonlijk maakt het me niet uit of iemand een tatoeage wil zetten of niet,iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar lichaam.

 5. Has
  11 oktober 2005 om 10:01 uur.

  Naar mijn mening is het tatoren geen verminking maar een versiering.

  Dit is wat de islam over zegt, ik heb het gevoel dat veel zogenoemde moslim vrouwen niet weten waar ze het over hebben. Blindinglings vertrouwen van extreme interpertaties is gevaarlijk, maar bovendien oppervlakkig.

  Bron: Magisch Marokko, Mireille Morin-Barde
  Tatoages bij Imazighen

  In het algemeen gaat men ervan uit dat de techniek van het tatoeëren sinds het Neolithicum bekend is in Noord-Afrika. Dit gebruik heeft zich dus eerder, en zelfs veel eerder, in Marokko verspreid dan de islam. Deze godsdienst heeft het tatoeëren wel nooit goedgekeurd, maar ook niet uitdrukkelijk verboden. De tekst van vers 118 van de soerat IV, waarin de commentatoren van de koran een verbod op het gebruik hebben willen zien, is zo vaag dat hij op alle mogelijke manieren geïnterpreteerd en vertaald kan worden. Lange tijd heeft men zich vragen gesteld over de oorspronkelijke betekenis van het tatoeëren: speelt het een magische rol, is het een symbool voor de eigenheid van de stam, geeft het het onderscheid tussen de seksen aan of is het gewoonweg een versiering?
  Het tatoeëren is altijd veel meer beoefend in het noorden van het land. Vroeger werden tatoeages ook op heel andere plaatsen van het lichaam aangebracht, maar tegenwoordig wordt alleen nog op het gezicht, getatoeëerd, met name op de kin en het voorhoofd en dan voornamelijk bij vrouwen. Tatoeages op het voorhoofd blijven echter minder frequent voorkomen, vooral in de zuidelijkst gelegen gebieden, omdat velen daar een donkere huid hebben waarop een tatoeage nauwelijks zichtbaar is. Niettemin sluit het voortbestaan van het gebruik niet uit dat men aan de tatoeages de rol van beschermer tegen de vele verborgen krachten, het ‘boze oog’ in de volksmond, min of meer bewust zal blijven toewijzen.

  In het Rifgebied worden de tatoeages Teggest (meerv. Tiggaz) genoemd. Bepaalde Imazighen gebruiken het woord tagzzait, dat ook lidteken of entstof kan betekenen. De tatoeages worden aangebracht door vrouwen – men zegt zelfs dat de technieken doorgegeven worden van moeder op dochter – met behulp van een naald, door opeenvolgende prikken in de huid te geven. Over de behandelde plaats wordt vervolgens stevig gewreven met bepaalde kruiden waarvan het sap aan de tatoeage haar blauwe kleur geeft. De tatoeage op de kin is vaak erg eenvoudig van vorm en bestaat uit een verticale lijn die tussen twee stippellijnen doorloopt. Op de lichte huid van de Imazighen wordt de tekening soms uitgebreid met twee schuine geveerde lijnen die samenkomen onder de onderlip.
  Variaties op dit motief worden soms ook op het voorhoofd aangetroffen. De vrouwen van een nomadenstam in de Midden-Atlas die rondtrekt in zuidelijker gelegen streken, laten soms een kleine palm aanbrengen op hun voorhoofd, ter hoogte van het begin van de wenkbrauwen, en noemen het figuurtje nehla, de palmboom.

  Bron: Magisch Marokko, Mireille Morin-Barde

 6. Benni
  12 oktober 2005 om 12:46 uur.

  Pipo… Je citeert ene Mireille en neemt het maar voor lief dat het klopt.. Pas op met je uitlatingen en vraag het aan een echte geleerde in de islam..

 7. AbdelRahman
  12 oktober 2005 om 01:57 uur.

  Eigenlijk is het wel verminking want diverse wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het inkt dat gebruikt wordt bij tatoeages kanker kan veroorzaken.

 8. Has
  12 oktober 2005 om 01:58 uur.

  Noura,

  Een tatoege is geen verminking, dat maakt jij ervan… ik weet ook niet hoe je erbij komt??? Ik zou zelf ook geen tatoege zetten, maar daarom is het nog steeds geen verminking… wat is verminking voor jou?

 9. Malcolm X
  12 oktober 2005 om 06:46 uur.

  Berbers zijn opeens populair als gespreksonderwerp.

 10. AbdelRahman
  13 oktober 2005 om 11:08 uur.

  15 minutes of fame 😉

 11. Saida
  13 oktober 2005 om 12:12 uur.

  Deze fame gaat iets langer duren.
  Het westen is de strijd tussen Arabieren en Imazighen al een tijdje opgevallen. En tot nu toe werd altijd de kant van de Imazighen gekozen dat deed Frankrijk ook tijdens de kolonisatie. De Fransen probeerden de Imazighen te paaien door te suggeren dat ze meer gemeen hebben dan met Arabieren. Ze zijn blanker enzo. En het zijn ook de Arabieren die de Islam hebben gebracht en dat past niet bij de vrije Imazighen.
  Nu wordt ook de herontdekking van de Amazighidentiteit gebruikt tegen opkomst van de fundamentalisten.
  Dus de aanhang van Hasna heeft een strategische fout gemaakt.
  Kijk iedereen met een IQ hoger dan de schoenmaat wist al dat het voor een westerling echt geen moer maakt of je Arabier bent of Amazigh ze kennen niet eens het verschil tussen een Turk en een Marokkaan.
  En een moslim is een moslim dat maakt geen moer uit.
  Maar helaas zijn er nog mensen die zich wel degelijk gevleit voelen en dan nog meer gaan schelden op de ander. Imazighen konden roepen : Jullie Arabieren worden door de hele wereld uitgekotst.
  Maar na dat geintje van Hasna en de reacties daarop blijkt dat Imazighen net zo goed worden uitgekotst.
  Dat hele verdeel en heersspelletje zou als het aan gezond verstand ligt nu helemaal mislukt zijn.

  Zoals ik al schreef een beetje logisch nadenken en je zou er zo doorheen prikken.
  Mensen die nu nog met dat verdeel en heersgedoe meedoen die zijn pas echt dom!

  Ik vind het prima als er een discussie hier overkomt maar absoluut niet met het westen als scheidsrechter.
  Dit is een zaak van Marokkanen onderling.

 12. luc pleuger
  28 januari 2011 om 04:34 uur.

  Berbers alle landen, verzet U tegen de eeuwenlange onderdrukking door de fascistische islam. Terug naar de juiste gebruiken. Terug naar uw eigenheid. Lang leve Berber-tattouages !!!!!

Plaats je reactie