MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

NMO reageert na verdraaiing van feiten

13 oktober 2005 | in Media | 6 Reacties

Hasna stoptDe hype rond ‘Hasna’, de amateur columnist is nog niet over. Vandaag hebben programmamakers van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) gereageerd op verdraaiing van de feiten in een column van het programma Buitenhof. In de uitzending op zondag 9 oktober jl. twijfelde Prof. Dr. Herman Philipse in zijn column aan de journalistieke integriteit en onpartijdigheid van de Omroep. De NMO zou Hasna tijdens een uitzending van het radioprogramma Verkenningen over Berbers (30 augustus jl.) niet in de gelegenheid hebben gesteld te reageren op Asis Aynan, (die een reactie schreef op haar column over Berbers ).

Maar volgens de NMO wilde Hasna om bepaalde redenen liever telefonisch aan het gesprek deelnemen. Zij heeft bijna een uur de gelegenheid gehad om inhoudelijk te reageren op Asis. Het onderwerp raakte gevoelige snaren en het gesprek raakte zo verhit dat Hasna wellicht vergat te reageren op de studiogasten. Volgens de programmamakers worden de woorden van een jonge columniste klakkeloos overgenomen in een column, zonder de radiomakers over de kwestie te horen.

De Radioredactie, die ondertussen gewend is dat er dingen worden gezegd over de omroep die niet altijd onder de noemer ‘waarheidsgetrouw’ vallen, noemt het niet professioneel en bovendien een verdraaiing van de feiten. Niet alleen omdat Hasna niet uit de lucht is gehaald, zoals zij zelf beweerde, maar ook omdat één van de NMO programmamakers haar een nieuwe gelegenheid wilde geven om in het jongerenprogramma Wat Nou..?! te reageren op Asis en de reacties die haar optreden hebben losgemaakt. Zij heeft dit aanbod afgeslagen.

Een deel uit de column van Herman Philipse:

Discussieprogramma’s van de publieke omroep hebben een voorbeeldfunctie voor de omgang met andersdenkenden, mits ze met journalistieke onpartijdigheid worden gebracht. In dit licht bezien is de her-verzuiling van de publieke omroep die het kabinet lijkt voor te staan een regelrechte ramp. De ervaring van Hasna El Maroudi met de Nederlandse Moslim Omroep belooft weinig goeds. Na een vurige aanval van een tegenstander tijdens een radioprogramma werd zij simpelweg uit de lucht gehaald, zodat ze geen kans kreeg een weerwoord te geven. Laat de Tweede Kamer zich dus aanstaande week sterk maken voor een ontzuilde en goed gefinancierde publieke omroep.

Er zijn 6 reacties

 1. inayat
  13 oktober 2005 om 07:28 uur.

  Dit geeft weer aan dat ook mensen die zogenaamd prof. dr. zijn, uit hun nek kunnen lullen.Het valt me op dat veel mensen voor hun beurt allerlei onzin uitkraaien. Zo ook deze Herman Philipse. Blijkbaar is zijn tactiek er juist op gericht de stem van moslims bij het NMO weg te nemen. Hij probeert ons te overtuigen dat de NMO mensen de mond wil snoeren, maar pleit er zelf voor de mond van de NMO te snoeren. Waarom? Omdat moslims dan geen stem meer hebben mischien. Leuk geprobeerd Philipse. En Artikel 7 van de grondwet beschermt de vrijheid van meningsuiting van burgers? Nou mijn mening Philipse; ik vind je een onbekwame feitenverdraaier van het eerste uur.

 2. yassir
  14 oktober 2005 om 12:27 uur.

  Naar mijn mening moet de NMO als omroep verdwijnen. Een omroep die haat, kloof en misverstanden tussen mensen met verschillende etnische, talige en klasse achtergronden in ons land bestempelt. Moslims hebben geen zin om naar een geluid te luisteren die educativiteit en instructieve antecedenten ontbreekt. NMO scoort in dit verband heel goed : onverdeeldheid, achterlijke conservatisme, onwetenschappelijke sunjectivisme en vooral intellectuele getto-isme zijn thema`s, middelen en doelen van een omroep die het woord Salame Alykoum niet eens goed kan uiten..Wat een bizzare situatie!!

 3. Abid
  14 oktober 2005 om 05:46 uur.

  Ey yassir je moet niet zoveel naar barend en van dorp luisteren en al die programmas die marokkanen en moslims maar al te graag uit nederland zien verdwijnenmet je “NMO moet verdwijnen”, omdat het “haat” zaait, neem is een keer de tijd om op zondag ochtend naar zo een programma te kijken en mij vervolgens te vertellen in welke documentaire jij het verspreiden van haat, minimaal als achterliggende gedachte hebt gezien ….. Poesie…..!!!!!

 4. analist
  15 oktober 2005 om 12:33 uur.

  Nee Inayat niemand probeert de mond te snoeren ontzuiling heeft toch echt een andere betekenis.

 5. analist
  15 oktober 2005 om 12:37 uur.

  Beste Abid, kro zou dan ook moeten verdwijnen.
  Ontzuiling, weet je wel

 6. F.H.
  17 oktober 2005 om 03:15 uur.

  Het vreemde is dat de NMO beweert de waarheid te spreken, terwijl ze ronduit liegen. Ik ben persoonlijk getuige geweest van het feit dat Hasna een uur lang aan de lijn heeft gehangen, wachtend op een moment dat ze weer in de uitzending gehaald zou worden; wat dus niet gebeurde.

  Verder heeft Hasna nog een mail gekregen van de presentator waarin hij zijn excuses aanbiedt voor hetgeen is gebeurd.

  Ik zeg hierbij niet dat Prof. Dr. Herman Philipse gelijk heeft, maar het is overduidelijk dat ook de NMO het verschil tussen waarheid en leugen niet meer ziet. Wat walg ik toch de van de media!

Plaats je reactie