MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Gematigde moslims moeten fatwa uitspreken

21 oktober 2005 | in Geloof, Politiek | 9 Reacties

In een artikel uit HP/De Tijd van 21 oktober 2005 vraagt D66 woordvoerster Lousewies van der Laan zich af waar de fatwa’s tegen terroristen blijven. Volgens haar moeten de gematigde moslims ervoor zorgen dat zij winnen. Ze moeten aangeven aan de radicalen dat je met gematigdheid een gelukkiger leven kan leiden. En D66 moet de gematigden daarin dan wel steunen. Zij kunnen hun verhaal niet overtuigend vertellen als er ondertussen wel veel discriminatie is.

Van der Laan geeft aan dat het in Groot-Brittannië wel gbeurt. “Als daar een aan eerwraak gerelateerde moord wordt gepleegd op een vrouw, verschijnt er onmiddellijk een imam op de televisie die uitlegt dat zoiets volledig in strijd is met de islam. Na de aanslagen in Londen, dit jaar, spraken moslimgeestelijken onmiddellijk een fatwa uit tegen de terroristen. Waar blijven dat soort fatwa’s in Nederland? Dergelijke tegengeluiden van moslims moeten in Nederland veel duidelijker klinken. Ik begrijp ook wel dat het vervelend is als je je steeds weer moet verontschuldigen voor dingen die door een stel gekken worden gedaan. Maar dat gebeurt wel in de naam van het geloof. En alleen moslims kunnen zeggen of dat terecht is”.

Er zijn 9 reacties

 1. Toth
  21 oktober 2005 om 07:43 uur.

  In Groot-Brittannie schieten politie willekeurig mensen dood als ze hen maar in de verste aan een terrorist doen denken, zoals Brazilianen bijvoorbeeld. In Groot-Brittannie gebruiken ze inlichtingen door marteling verkregen in strafzaken, iets waar troetelallochtoon Afshin Ellian ook wel iets in zag, aldus met enige omzichtigheid op radio 1 verklaard, ik meen woensdag jl. Groot-Brittannie is een van die landen die jarenlang steun gaf en nog steeds geeft aan ‘de’ terroristen en hebben bijgedragen aan hun opleiding in guerilla tactieken enz. ook zeer waard te emuleren. Eh.. wacht dat deden we al.

  Ik wil als niet-moslim, eerst wel eens uitgelegd hebben door Lousewies van de Laan dat het fout is van regeringen om politieke en militaire steun te verlenen aan landen die illegale invasies plegen en ik wil Lousewies ook wel eens horen uitleggen waarom het fout is te participeren in illegale bezettingen en waarom het fout is om gevangenen over te dragen aan martelende regiems, zoals de Nederlandse soldaten in opdracht van o.a. Lousewies doen in Afghanistan en dat dat een van de redenen is waarom de pers zo stil is.

  Als Lousewies klaar is met uitleggen wil ik graag een veroordeling van haar van degenen die Nederland rechtstreeks medeplichtig hebben gemaakt aan de oorlogsmisdaad van Agressie, degenen die hieraan medewerking verleenden, degenen die stil waren toen ze hadden moeten spreken en degenen die zijn blijven zitten toen ze hadden moeten opstappen.

  En als ze daarmee klaar is wil ik graag een tribunaal hebben opgezet voor deze oorlogsmisdadigers en pas als Lousewies achter de tralies zit wil ik haar fatwazucht serieus nemen.

 2. Naima
  21 oktober 2005 om 09:04 uur.

  Ik vraag me af of dit verstandig is. Straks krijg je ook fatwa’s waar zij niet achter staat en dan? Er is in Nederland niet een cultuur waarbij fatwa’s aan de orde van de dag zijn. Gelukkig maar. Laat ieder het voor zich bepalen zou ik zeggen. De staat zou zich helemaal niet met dit soort dingen moeten bemoeien.

 3. Toth
  22 oktober 2005 om 10:37 uur.

  Wat zij doet is juist op een slinkse wijze het principe dat voor D66 juist helemaal verdedigd zou moeten worden vanuit hun traditie, dat ieder dat voor zich zou mogen bepalen onderuit halen. Zij begint met het collectief schuldig verklaren van alle moslims en vervolgens moet men zijn onschuld maar bewijzen met fatwa’s als verklaring van goed gedrag. Als je gedachtenloos fatwas accepteert ben je volgens Lousewies een ‘gematigde moslim’ en dat zal ook wel kloppen in de codetaal die ze daar hanteren.

  Als ze dit gedrag wil verdedigen met een wezelconstructie als fundamentele rechtsprincipes verkwanselen voor PR doeleinden, dan kan ze in ieder geval op de voltallige Nederlandse pers vertrouwen deze onzin als gospel te verkopen, maar er is verder niemand die ertoe doet die het koopt.

  De kwestie of het verstandig is vanuit mevrouw L geredeneerd hangt dan ook af van haar ware bedoelingen. Vanuit het perspectief van de Nederlandse samenleving is het zo ongeveer de meest domme zet die maar gedaan kan worden.

 4. Saida
  22 oktober 2005 om 12:39 uur.

  Scheiding van Kerk en Staat he?

 5. Amsterammer
  22 oktober 2005 om 01:24 uur.

  Bij de Nederlandse moslims moet de Nederlandse grondwet boven de Fatwa’s staan. Een gemiddelde Nederlandse moslim houdt zich al nauwelijks aan de regels en beginselen van de Islam, laat staan dat hij zich aangesproken zou moeten voelen door fatwa’s (en wie zou deze fatwa moeten uitspreken? Mohamed Sini zeker!!)
  Na elke gebeurtenis spreken de Nederlandse moslims hun afkeuring uit, maar die heeft mevrouw Lousewies blijkbaar nooit gehoord.
  En voor de rest sluit ik me helemaal aan bij Toth.

 6. koen
  22 oktober 2005 om 02:10 uur.

  Ik wist niet dat D66 nog serieus werd genomen!

 7. Amsterammer
  22 oktober 2005 om 03:10 uur.

  Ben benieuwd wat de moslims nog te wachten staat tijdens de verkiezingscampagne. Iedere partij die tegen deze groep niet hard schopt, maakt gewoon geen kans om aan de coalitie deel te nemen.

 8. Malcolm X
  22 oktober 2005 om 03:52 uur.

  Wat is de defenitie van terreur ?
  Wij moslims steunen het verzet in Afghanistan, Palestina, Kaukasus en Irak. Volgens de moslims bieden de moslims hier legitiem verzet tegen buitenlandse legers die niks met de bevolking te maken hebben, maar volgens de westerse media zijn het bloeddorstige terroristen.
  Wat bedoelt lousewies met terreur dan ?
  Amerikanen die genocide plegen in Fallujah (Irak), Guantanamo Bay waar moslims worden gemarteld, Afghanistan waar bruiloften worden gebombardeerd, atoombommen op Japanse steden, plat bombarderen van Duitse steden, Spanjaarden die chemische wapens gebruiken tegen marokkaanse dorpen, Israelische leger die bombardementen uitvoert op landen zonder legers of bedoelt zij de moord op Theo van Gogh.
  Wij moslims veroordelen legitiem verzet niet, maar wel de moord op Theo van Gogh. Niet omdat wij medelijden hebben met Theo, maar omdat de islaam doden niet toestaat behalve bij zelfverdediging.

  De nazi’s noemden het Europese verzet in landen als Nederland, belgie,Frankrijk en Polen ook Terrorisme.

  Als er een echte Islamitische Raad zou komen, dan zal de eerste fatwa gaan over de corrupte Islamitische leiders die de moslims in opdracht van het westen onderdrukken om hen af te zetten.

 9. Toth
  22 oktober 2005 om 09:38 uur.

  Terrorisme is allemaal schauspiel. Kijk naar Algerije en de democratische verkiezingen die daar werden gehouden in 1991, onmiddellijk gevolgd door een door het Westen o.a. Groot-Brittannie, Frankrijk en ook Nederland gesteunde coup van de militaire junta die de Algerijnse FIS kiezers bijeen dreef in concentratiekampen. De GIA vervolgens, zogenaamd islamistische terroristen (niet het gewapend verzet van FIS, de AIS) was een creatie van de officiele Algerijnse geheime diensten DRS en DCE olv Mohammed Mediane “Tewfik” en generaal Smain Lamari in samenwerking met Franse geheime diensten. De GIA had begin 90-er jaren een influx aan vechters met guerilla opleiding in Afghanistan, dat zoals nu iedereen ook wel weet volledig is gefinancierd en voorzien van wapens, training en inlichtingen door de VS, Groot-Brittannie, Pakistan en Saoedie-Arabie. De toen door de Amerikanen gefinancierde en beschermde Osama bin Laden “Tim Osman” stelde Abu Qatada, die zoals we nu weten een MI5 dubbelagent was en beschermd door Groot-Brittannie tegen uitlevering aan diverse landen en die trouwens ook weer door MI5 met andere spionnen in de gaten werd gehouden (zie verhaal Guantanamo gevangene Bishar al Rawi). De Algerijnse junta en dus ook de GIA werd door het Westen, Groot Brittannie en Frankrijk vnl, van wapens, nachtkijkers en de hele rataplan voorzien en de EU steunden de generaals in de late jaren 90 ook nog eens met 60 miljoen euro en in 2000 werd door Groot-Brittannie via Qatar ook nog eens weer voor 5 miljoen pond aan wapens aan Algerije verkocht, ongeveer gelijk aan het bedrag het jaar daarvoor. Volgens J. Cooley in Unholy Wars (1998) kochten in 1991 niet geheel toevalligerwijs ook de Amerikaanse oliemaatschappijen Arco, Exxon, Oryx, Anadarko, Mobil en Sun Oil en de Europese Agip, BP, Cepsa en het Koreaanse Deawoo zo’n 30 olievelden op. 90 procent van de olie gaat naar West-Europa. De oliegelden werden door de Algerijnse regering weer gebruikt om bepaalde sleutelfiguren in Europese regeringen om te kopen. Publieke steun werd gecreerd met onder valse flag uitgevoerde aanslagen zoals de bomaanslag in Parijs in 1995.
  Dus al Qaida is gelinkt aan GIA, GIA is een frontorganisatie van de Algerijnse junta, de Westerse regeringen met al hun rethorische fanfare, steunt en financiert de Algerijnse junta.

  De spellen die worden gespeeld zijn al ingewikkeld genoeg, het wordt er niet gemakkelijker op als de pionnen er ook nog weet van gaan hebben.

  Gebeurt overal trouwens: de Russische regering die door de FSB en de GRU in samenwerking met Shirvani Basayev in Moskou en Volgodonsk hun eigen flatgebouwen opblazen, en honderden onschuldige bewoners erbij de dood injoegen om een excuus te hebben Tjetjenie (weer) binnen te vallen, waarvoor de plannen allang klaar liggen en waarbij volgen Boris Kagarlitsky in Zuid-Frankrijk in juli 1999 een ontmoeting tussen Alexander Voloshin en Anton Surikov namens de Russische regering en Shamil Basayev werd overeengekomen dat Basayev een inval zou doen in Dagestan en dat Rusland zou reageren door Noord-Tjetjenie binnen te vallen tot aan de Terek rivier. Boris Berezovsky sponsorde Basayev met een miljoen dollar. De Dagestan actie flopte en de gewone Rus kon zich er niet over opwinden, maar het opblazen van de flatgebouwen werkte wel.
  De samenwerking tussen Basayev en de Russische geheime diensten is ook een zaak van pure real-politik, het is inmiddels wijd en zijd bekend dat om opstandig Georgie aan te pakken de Russen in 1992-1993 de gebroeders Basayev steunden in hun strijd in Abchazie. De politiek is onveranderd gebleven, het ondermijnen van de positie van de gematigden zoals toen van Aslan Mashkadov en het versterken van de extremistische facties, zoals Khattab en Basayev. Dat maakt het immers allemaal wat overzichtelijker en levert minder gevaar op van onwenselijke situaties, zoals wapenstilstanden en vrede.

Plaats je reactie