MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Scholieren voelen zich gediscrimineerd

25 oktober 2005 | in Maatschappij | 3 Reacties

Eenderde van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar in de Rotterdamse en Dordtse regio zegt op school te maken te hebben met discrimatie. Vooral allochtone jongeren en moslims voelen zich gediscrimineerd, door mede-scholieren én docenten. Dat blijkt uit een straatenquete onder ruim 150 schoolgaande jongeren van de anti-discriminatiebureaus Radar en ADB ZH. De anti-discriminatiebureaus hebben niet onderzocht of de klachten gegrond zijn. Mede hierdoor noemt de Algemene Onderwijsbond (AOb) het een ’onderzoek van niks’. ,,Dit moet je echt beter onderzoeken voordat je met zulke zware beschuldigingen komt,’’ aldus AOb woordvoerder Sikkes.

Behalve discriminatie op grond van herkomst en geloof geeft een kleiner deel aan gediscrimineerd te worden in verband met hun homoseksualiteit. Nog weer een bescheidener deel van de scholierenpopulatie zegt dat hen een ongelijke behandeling ten deel valt omdat ze gehandicapt zijn. Overigens zijn het niet alleen leerlingen die aangeven dat ze (mede) door leraren worden gediscrimineerd. Zo gaf een deel van homoseksuele leerkrachten in Nederland al eerder aan zich gediscrimineerd en soms ook bedreigd te voelen door leerlingen. Ook vrouwelijke docenten, veelal werkzaam op zogeheten zwarte scholen, kaartten al in diverse media aan dat zij met weinig tot geen respect worden benaderd door met name allochtone jongens.

Volgens Trouw noemt Rita Schriemer van Radar de uitkomsten van het ‘belevingsonderzoek’ zorgwekkend. “Het is gewichtiger als docenten hun leerlingen openlijk discrimineren dan dat er tijdens een ruzie tussen twee scholieren wat onvertogen woorden vallen.” Met name het grote aantal ondervraagden dat docenten aanwijst als de personen die discrimineren, vindt de onderzoekster verontrustend. “Een leraar geeft een verkeerd signaal af door een leerling openlijk voor ‘kut-Marokkaan’ uit te maken, al weten we natuurlijk niet wat daaraan vooraf is gegaan.” Ook worden volgens Schriemer moslima’s gedwongen om hun hoofddoek op school af te doen.

Er zijn 3 reacties

 1. meryam
  26 oktober 2005 om 01:43 uur.

  is waar ik word zelf ook gediscrimineerd op mijn school in amsterdam noord het is niet meer normaal maar ze komen zeker niet van ons af!!!!!!!

 2. m0i
  26 oktober 2005 om 06:17 uur.

  ewA jah het leven is hard..
  maarjah.. ze komen er nog wel achter ..
  ze moeten allemaal nog heel veel leren..

 3. The Hague
  27 oktober 2005 om 02:16 uur.

  Als iemand je discrimineert moet je gewoon hard terug zijn. Gewoon niet over je heen laten lopen en dan zullen ze vanzelf wel terughoudend zijn

  Groeten uit denhaag

Plaats je reactie