MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Virtuele oorlog na moord Van Gogh

30 oktober 2005 | in Internet, Maatschappij | 1 Reactie

In een column op Planet Internet, gaat Joost Lammers vandaag in op de virtuele burgeroorlog die ontstond na de moord op Theo van Gogh. Hij baseert zich daarbij op het onderzoek naar de relatie tussen terreur en internet van Albert Benschop (Universiteit van Amsterdam). Volgens Benschop hing de moord op Van Gogh al in de lucht en waren er al aanwijzingen hiervoor. Zo ging er al voor 2 november een afbeelding van Van Gogh met kogelgaten in zijn hoofd rond over het internet.

De film Submission ziet Benschop als een katalysator voor de radicale moslims. De socioloog van de UvA was al sinds 11 september 2001 alert op terroristische bewegingen op het internet, maar ook hij werd naar eigen zeggen na de uitzending van Zomergasten ‘wakker geschud’. Volgens hem kregen de jihadisten de wind in de rug en penetreerden ook op normale Marokkaanse websites die niet van henzelf waren. Reden voor Benschop om systematischer werk te maken van zijn onderzoek. Hij meldde zich voor diverse forums aan en maakte van dichtbij mee hoe Mohammed B. en zijn vrienden langzamerhand hun radicale ideeën ontwikkelden.

De volgens Benschop aangekondigde politieke moord zorgde ervoor dat na 2 november ‘alle remmen los gingen’. “Het hele middenveld viel weg”, aldus de maatschappijwetenschapper. Dit veroorzaakte polarisatie op het web met aan de ene kant van het spectrum rechts-radicalen en andere de andere zijde sympathisanten van Mohammed B.. Racisme en (vreemdelingen)haat vierden hoogtij. “Het leek op een virtuele burgeroorlog. Als dat soort dingen lang genoeg geroepen worden, branden de moskeeën vanzelf. De scheidslijn tussen internet en de daad valt weg”, is te lezen op Planet Internet.

Volgens het NOS Journaal is de Nederlandse pers niet opruiend geweest na de dood van Van Gogh. Zij heeft vooral begrip willen kweken voor de positie van allochtonen.Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Amsterdam. Er was veel aandacht voor discriminatie en voor de problemen in de scholing van allochtone jongeren.

Er is 1 reactie

  1. Toth
    30 oktober 2005 om 06:39 uur.

    De katalysator voor radicalen in het geval van van Gogh en de zogenaamd Hofstadgroep was en is de AIVD en hun agent provocateur al Andalusi. De spam was ook een onderdeel van het opsporingsprogramma, dat was echt amateuristisch. Het betreft een Nederlandse variant op het P2OG programma. Het is gewoon standaard-praktijk. Het loopt er veel vaker op uit dat de agent-provocateurs de spil vormen van zo’n “cel.”

Plaats je reactie