MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

“Mijn hoofdoek” in Museum

16 december 2005 | in Geloof, Kunst | Reageer

Van 16 februari 2006 tot en met 14 mei 2006 presenteert het Amsterdams Historisch Museum “Mijn hoofddoek”. Het Museum verzamelde hiervoor verhalen, uitspraken en een groot aantal hoofddoeken die moslima´s voor deze presentatie persoonlijk aan het museum hebben uitgeleend. In de presentatie zijn diverse gefilmde portretten te zien waarin verschillende jonge moslima´s aan het woord komen en over het dragen van hun hoofddoek vertellen. Daarnaast zijn er ook veel verschillende mooie fotoportretten van vrouwen met hoofddoek te zien en worden uitspraken van vrouwen over hun hoofddoek op de wanden geprojecteerd.

Amsterdam is een stad met de meest uiteenlopende culturen. Dat uit zich vooral op straat. Steeds vaker is de hoofddoek een terugkerend fenomeen in het straatbeeld. De hoofddoeken worden gedragen door de vrouwen als symbool voor hun islamitische geloofsoverweging. Door de moslima´s wordt er individueel veel met de hoofddoek geëxperimenteerd, zo wordt de hoofddoek op straat, op werk, in de sportschool, etc. afgestemd op de situatie in allerlei mooie kleuren en vormen.

Wat betekent het dragen van een hoofddoek eigenlijk, waarom kiest iemand ervoor om een hoofddoek te dragen, waar koop je hoofddoeken, hoeveel heb je er (in je kast liggen), hoe bind je een hoofddoek om, waar moet je op letten als je hem om doet, wanneer droeg je voor eerst een hoofddoek en heb je deze nog, past je hoofddoek bij de kleding die je draagt? Al deze vragen werden voorgelegd aan Amsterdamse moslima´s op straat, in de universiteit, in winkels en op andere plekken. Hun antwoorden vormen een beeld van de relatie die jonge vrouwen in Amsterdam hebben met hun hoofddoek.

Amsterdams Historisch Museum
Kalverstraat 92, Nieuwezijds Voorburgwal 357
ma t/m vrij van 10.00 uur -17.00 uur
za en zo van 11.00 uur -17.00 uur

Plaats je reactie