MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Vrije handel tussen Marokko en VS

23 december 2005 | in Economie | 10 Reacties

De Amerikaanse president George Bush heeft gisteren een besluit ondertekend, dat ervoor moet zorgen dat er vrije handel plaats vindt tussen Amerika en Marokko. De vrijhandelsovereenkomst moet per 1 januari 2006 ingaan. Volgens Bush is Marokko een goede vriend en bondgenoot van de Verenigde Staten en is deze overeenkomst het bewijs dat de VS verdraagzame en open Moslimlanden steunt.

Bij het opstellen van de voorwaarden van het pact in maart 2004, kwamen de Verenigde Staten en Marokko overeen om geen landbouw uitvoersubsidies in elkaars markten te gebruiken. Marokko ging daarbij ook akkoord met het verlenen van preferentiële markttoegang voor alle landbouwproducten van de V.S.

Er zijn 10 reacties

 1. Mokie
  23 december 2005 om 10:55 uur.

  Dit is zeker potentieel voor de toekomst! Ik hoop dat het nu beter gaat met export van Marokko

 2. Toth
  24 december 2005 om 09:23 uur.

  Als de voorbeelden nog steeds geldig zijn van die ongelukkige landen die vrijhandelsakkoorden aangingen met de VS dan is een nieuwe ramp geboren. Oh, maar het is goed nieuws voor een paar Marokkaanse zakenlieden, het is goed voor de Amerikaanse zakenelite en als de BBC het bij het rechte eind heeft: “US farmers are expected to be one of the biggest beneficiaries of the deal.” dan kunnen misschien nog een paar Gigaboeren ervan profiteren, maar hun zakken zullen worden gevuld door de gewone Marokkanen.
  Verder zal de Marokkaanse politiek zo mogelijk nog meer worden gedicteerd dan nu door Washington. Het is jammer dat de toekomst soms zo gemakkelijk voorspelbaar is.

 3. sal
  24 december 2005 om 02:02 uur.

  jammer
  Dit brengt niks goeds mee alleen nog meer afhankelijkheid uit washington
  de marokkanse industrie zal snel achteruit gaan omdat er goedkoop rommel uit amerika komt, in de loop der jaren zal het alleen erger worden. al met al goede afzetmarkt voor amerika. je raadt het al wie er van profiteert.
  liever arm en vrij dan ( rijk) en gebeukt gaan.

 4. Saida
  24 december 2005 om 03:12 uur.

  Het is gedaan met Marokko.
  Goede kopen textiel en electronica uit China
  Goedkope graan en vee uit Amerika.
  De pluimveeboeren hadden dit jaar het al moeilijk genoeg met vogelgriep en konden hun kip niet aan de straatstenen kwijt.
  En nu kunnen ze het al helemaal vergeten.
  Wat gaat Marokko grootschalig exporteren naar Amerika.

  La 7awla wa la 9ouata ila belahi el 3aliyi el 3adim

 5. InGeniuZ
  24 december 2005 om 09:40 uur.

  Ik vertrouw eerlijk gezegd Amerika ook niet, zoals de meesten dat doen. Maar zo een besluit wordt toch niet zomaar genomen door Marokko. Er zal toch een ander voordeel uit zo een besluit komen toch? Ik bedoel, een rijke land als Amerika gaat toch niet zomaar zaken doen met een arm land als Marokko? Misschien kan Marokko inderdaad geld verdienen aan Amerika door hun goedkope arbeid. Ik heb verder niet zoveel verstand van politiek en al helemaal niet van buitenlands politiek. Maar ik denk dat Amerika moeilijk kan concurreren met Marokko op gebied van agrarische sector, omdat de arbeiders van Marokko goedkoper zijn dan Amerika. In het geval van China, die mensen daar zijn blijkbaar goedkoper dan in Marokko. plus genoeg mensen die in de textiel kunnen werken dat ze kunnen concurreren met Marokko.

  Marokko had ook veel van Europa kunnen concurreren met bijvoorbeeld tomaten, maar sinds de EU steekt Spanje bijvoorbeeld een stokje voor. Het is zoiets als India in de IT sector, goedkope mensen met zelfde of betere kwaliteiten en dus goedkopere oplossingen.

  Soms denk ik dat rijkdom zich geografisch verplaatst als functie van tijd en dat de ene keer het westen van de rijkdom profiteren en dan weer verplaatst naar Azie en dan weer naar MiddenOosten, naar Afrika….Maar ja, ik weet het zelf ook niet echt aangezien ik me daar niet veel bezighoud.

 6. khalid
  24 december 2005 om 09:40 uur.

  ik ben het er niet helemaal mee eens want een vrijhandelovereenkomst brengt ook positieve dingen met zich mee. meer maerikaanse bedrijven zullen sich in marokko vestigen wat leidt tot een drastische stijging van de werkgelegenheid. voor amerikaanse bedrijven is het interresant om in marokko te investeren. lage loonkosten zal het voor de amerikaanse bedrijven interesant maken om te investeren. doordat ze geen extra kosten krijgen voor de invoering van producten naar ameika zal dit leiden tot meer winst. al met al krijgt marokko door deze ontwikkeling een gunstige vestigingsklimaat.

 7. Kiko
  25 december 2005 om 12:51 uur.

  wat doen jullie nou moelijk.
  Bijna alles is Amerikaans!!!

 8. Toth
  25 december 2005 om 10:46 uur.

  “Vrije handel” klinkt mooi, net als “humanitaire interventie” of “democratisering,” maar wat “vrije handel” inhoudt is het volgende:

  – Het bevorderen van de werkloosheid, hetgeen een neerwaartse druk creert op de loonkosten en de arbeidsomstandigheden verslechtert en dat dus goed is voor het bedrijfsleven. Alle regeringen van alle landen doen dit, maar de vrijehandelsbepalingen vergemakkelijken het bereiken van dit doel.
  – Het verhinderen of indien situatie in betreffend land dat toelaat rechstreeks verbieden van vakbonden en werknemersorganisaties, hetgeen goed is voor de bevordering van de werkloosheid en armoede.
  – Het verhinderen van maatregelen ter bescherming van het milieu, veiligheidsmaatregelen en bepalingen voor bescherming van de volksgezondheid. Sinds NAFTA kunnen bedrijven de overheid sommeren de winstderving die door zulke maatregelen ontstaan te compenseren. Deze subsidiering van de bedrijven wordt gauw genoeg gevolgd door afschaffing van de maatregelen ter bescherming van de leefomgeving en andere bepalingen. In de Marokkaanse bepalingen zit dit verstopt in hoofdstuk 2, sectie D, de bepaling dat artikel XI van GATT 1994 van kracht is. Dat is de bepaling in kwestie. Zie onderste link voor de Engelse tekst van de Marokkaans-Amerikaanse overeenkomst.)
  – Het privatiseren (overnemen door meestal buitenlandse zakenelite) van utiliteiten, de energievoorziening, de watervoorziening etc. met drastische kostenstijgingen en afname van betrouwbaarheid als gevolg.
  – Het recht tot invoer, verbouwen of houden van genetisch gemanipuleerde gewassen en dieren.

  Zoals InGeniuZ zei:

  “Soms denk ik dat rijkdom zich geografisch verplaatst als functie van tijd en dat de ene keer het westen van de rijkdom profiteren en dan weer verplaatst naar Azie en dan weer naar MiddenOosten, naar Afrika….”

  Oppervlakking historisch gezien juist, maar het is in de geschiedenis nog nooit voorgekomen dat het de opzet geweest is van de rijken om hun rijkdom naar andere gebieden te exporteren, wel om hun rijkdom te gebruiken om nog rijker te worden door de rijkdommen in andere landen te stelen. Dat werkt het minst problematisch als je die anderen kunt laten geloven dat ze er zelf ook beter van worden.
  “Vrije handels” akkoorden en “globalisatie” zijn niets anders dan een instrument om dat geloof te bevorderen en tegelijkertijd de realiteit van de oneerlijkheid van de verdeling van de rijkdommen over de wereld verder te vergroten. Niet alleen tussen rijke en arme landen maar ook binnen rijke en arme landen zelf wordt de kloof vergroot door een relatief klein aantal profiterende “vrije markt” fundamentalisten. (Een term bedacht door Joseph Stiglitz, Globalisation And It’s Discontents, 2002)
  http://www2.gsb.columbia.edu/faculty/jstiglitz/books.cfm
  http://www.globalexchange.org/campaigns/econ101/
  http://www.ustr.gov/Trade_Agreements/Bilateral/Morocco_FTA/FInal_Text/Section_Index.html

 9. Mug
  27 december 2005 om 06:14 uur.

  De Baby Mobush is geboren, hij is mooie baby voor onbekenden maar de medische rapport wijst aan dat de baby ziek is met een Amrika virus. Als eerst moeten we Amerika als olifant zien met een tijger eigenschappen, een een zieke mug die bij onderhandeling al zwak uitziet Als eerst het import en export van alcohol moet toegestaan zijn, anders geen agremeent. Hierbij raken ze de gevoelige snaar van een islamitische land.

  Ik ben wel overtuigd dat deze vrijhandels overeenkomst niets zal opleveren voor marokko. Het heeft niets opgeleverd voor de egyptenaren die al jaren miljoenen krijgen van Amerika. Wat moet het bedrijfsleven doen? ze kunnen niet tegen de goedkope geïmporteerde goederen opboxen. degene die beter van worden dat zijn de ministeries die hebben zeker wat op gevangen om te tekenen!! .

  Enige die sterk positie heeft in de vrijhandels wereld zijn de chinezen maar voor de rest zijn als hoeren gebruikt. Marokka is voor tientallen jaren misbruikt door Spanje. Men zuigt het vis weg, terwijl de Marokkaanse vissers jaren moeten wachten om een vergunning te bemachtigen . Omkopen, bedelen, buigen om een vergunning te krijgen. Die dag een nacht door de ambtenaren worden gecontroleerd. Terwijl de Spanjaarden zich kapot lachen aan de andere kant van de ocean. Het wordt tijd dat wij moet inzien dat wij wel een zwakke vertegenwoordiging hebben . De Amerikanen consumeren wat de 15 lidstaten bij elkaar gebruiken. 30 miljoen Marokkanen met een zeer zwakke economie .
  Alle Arabische landen bij elkaar hebben een economie die even gelijks is aan de Binnelandse product van Spanje . . Geen groei, geen vooruitgang. Alleen maar bedelen bij wereldbank. Wij hebben alleen 200 miljoen nodig om de paleizen te onderhouden. Laat staan wat anderen ministeries gebruiken om zich zelf te verijken..

  Ik zie winkelambachten die marokko in stand houd, wel door de jaren verdwijnen . de afschermen van de Marokkaanse economie. Het versterken van het eigen economie, genoeg concurrentie. Het liberalisering van de overheid bedrijven zoals transpoort. Dat de overheid sturen inplaats van zaken doen.. Goed infrastructuur. Oorlog verklaren aan corruptie, en corruptieambtenaren. Ordenen van het eigenhuis dan kan je onderhandelen . Maar op dit moment is een slecht timing om zaken te gaan doen en vooral met Amerika.

 10. Amsterdammer
  28 december 2005 om 02:42 uur.

  Het ergste is nu niet de vrije handel met Amerika maar het WTO akkoord die vanaf 2013 van start zal gaan. Terwijl de Europese landen al jaren zich aan het voorbereiden zijn voor de vrije wereldhandel, zijn Marokko en consorten elke jaar aan het wachten of het gaat regenen zodat de boeren kunnen oogsten. Terwijl de Amerikaanse boer door het te ver gevorderde techniek twee keer per jaar en vijf keer zoveel oogst, mag de Marokkaanse boer hopen dat hij maar één keer per jaar kan oogsten.

  Ik hou mijn hart vast. Het is uiteindelijk de gewone burger die de prijs gaat betalen.

Plaats je reactie