MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Moslims onderweg naar Mekka

02 januari 2006 | in Geloof | Reageer

In Saoedi-Arabië zijn al ruim 1,1 miljoen moslims aangekomen voor de jaarlijkse bedevaart naar Mekka, die begint op 8 januari. De hadj vindt elk jaar plaats in het begin van de twaalfde maand van de moslimkalender en die is zondag begonnen. De hadj brengt de moslim naar de plaats waar Mohammed de islam heeft gepredikt.

Op de tiende dag van de pelgrimage naar Mekka vindt het offeren plaats van een schaap of ander vee. Het vlees is grotendeels voor de armen bestemd. Nadat men zich vervolgens het hoofd heeft laten scheren (bij vrouwen wordt slechts symbolisch een lok afgeknipt) is de Hadj ten einde.

De waarde die aan de hadj wordt gehecht is groot. Vooral vroeger was de reis naar Mekka op zichzelf al een prestatie door de ontberingen en gevaren die ermee verbonden waren. Ondanks de massale deelname kan zowat 98 procent van de moslims buiten Arabië de hadj nooit verrichten. Voor de moslims die thuisblijven, is de eigenlijke feestdag het offerfeest. Op deze dag vindt na zonsopgang in de moskee een feestgebed plaats. Daarna wordt in ieder gezin zo mogelijk een schaap geslacht. Van het vlees geeft men een deel weg aan de armen.

Plaats je reactie