MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Landgenoten terug naar Marokko

09 januari 2006 | in Economie | 18 Reacties

De Marokkaanse minister Nezha Chekrouni, bevoegd voor de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland, wil Marokkanen die naar het buitenland migreerden, naar Marokko terughalen. “Migranten zijn een verlies voor ons land”, aldus Chekrouni in het Belgische dagblad Het laatste Nieuws.

“Wij hebben geen petroleum of gas, en dus zijn mensen ons grootste kapitaal”, zei Chekrouni. Zij onderhandelt met de Europese Unie om de komende vijf jaar gezamenlijk te investeren in de levensstandaard van Marokko zodat het land aantrekkelijker wordt voor Europese Marokkanen om terug te keren. De Marokkaanse gemeenschap in Europa omvat zo’n 2,6 miljoen mensen.

Het rascistische Vlaams Blok heeft inmiddels enthousiast gereageerd op dit bericht: “dat is net wat wij al jaren zeggen“, is op hun site te lezen.

Er zijn 18 reacties

 1. Jeweetwel
  09 januari 2006 om 06:14 uur.

  Zeker wat toegestopt gekregen onder het tafeltjedoor, van het vlaamsblok zo zijn ze allemaal die rijkeluikindjes die marokko helemaal leeg hebben gezogen, en nu ze de marokkanen hebben leeg gezogen willen ze de europese marokkanen pakken MOOI NIET IK BLIJF HIER

 2. abdel
  09 januari 2006 om 06:15 uur.

  Waar kan ik mij melden? liever gisteren dan vandaag.

 3. sokopo
  09 januari 2006 om 08:03 uur.

  ze willen niet jouwn knappe kop (jeweetwel) ze willen de hoogopgeleide marokanen hebben , en dat is helemaal niet zo,n slecht idee, want ze heeft gelijk met kennis kom je ver en als amerika en europa al die studenten komen wegpikken omdat ze beter verdienen dan weet de marokkaanse regering wat ze moeten doen (meer floes), jammer genoeg ben ik geen ingenieur of een ander ict-er maar een ondernemer in opleiding anders was ik zeker terug gegaan naar marokko want zeg eerlijk..polen, portugal, turkije en spanje allemaal landen die vooruitgang boeken en marokko aan het inhalen zijn . maar mss zou marokko moeten pleiten om toe te treden tot de europese unie omdat het niet lang duurt voordat de energie op is in europa en met een zandbak als de sahara kan europa nog jaren energie opwekken , maar terugkeren naar marokko helaas dat zit er voorlopig niet in

 4. samira
  09 januari 2006 om 08:06 uur.

  hey sokopo ik ben het helemaal met je eens, toe treding tot de europese unie is het beste , want ik weet zeker als spanje er niet bij zat dan waren ze nog armer dan in marokko, en marokko kan best een europees land zijn er word meer frans of spaans gesproken dan arabisch niet zo verwonderlijk dus

 5. Marokino
  10 januari 2006 om 12:56 uur.

  Hahahahah Marokko bij de Europese Unie? Dat zou mooi zijn!! Denk je nou echt dat Europa dat toelaat? Dan wil Algerije en Zimbabwe ook mee doen hahahahhahah

 6. rifi girl
  10 januari 2006 om 04:16 uur.

  heey marokino ik ben het helemaal met je eens
  oenida hahahah:D

 7. Kaim
  11 januari 2006 om 12:12 uur.

  Als ze mij bepaalde garanties en zekerheden kunnen bieden dan ben ik hier zo weg!

 8. InGeniuZ
  11 januari 2006 om 07:42 uur.

  Het feit is, iedereen profiteert van elkaar, de kunst hoe kun je meer van iemand profiteren dan dat anderen van je profiteren. Daarnaast zijn Marokkanen een moeilijke volk, als ze al problemen hebben om te leven in een democratische land als Nederland, Belgie of Spanje, wat zou dan de gevolgen zijn als Marokko ook helemaal gedemocratiseerd is, hahaha een ware chaos

  Wat dat betreft doen de Turken het beter, ze organiseren zich beter, houden van hun vaderland en zijn ook sterker in de handel. Maar Marokko, ik weet het niet hoor…….misschien spelen meer factoren een rol. Er zou eens een serieuze studie gedaan moeten worden hoe Marokko op een hoger niveau te brengen.

  Ik heb me altijd geergerd aan de rijke Arabische landen die bijvoorbeeld niet investeren in Marokko om hoog opgeleiden daar aan het werk te krijgen. Want ik ben namelijk sterk van overtuigd dat Marokkaanse hoogopgeleiden zeer intelligenten mensen, die een grote bijdrage kunnen leveren aan innovatie in de technische sector in Marokko en andere Arabische landen. Maar aangezien de rijke Arabieren liever casino’s bouwen in ons land en genieten van ons oogstrelende Marokkaanse schoonheden, denk ik dat Europa het slim moet aanpakken door te investeren in o.a. Marokkaanse hoogopgeleiden om zo te concurreren met China. Tevens kunnen ze productiebedrijven in Marokko uit de bodem slaan om de kosten laag te houden, aangezien de salarisschaal daar velen malen lager is dan Europa. Ook qua afstand kan Europa daar volop van profiteren, gezien de geografische ligging van Marokko. En hopelijk kunnen Marokkanen in Europa weer investeren in Marokko om de kennis over te brengen aan de jongere generaties voor een betere toekomst.

  Mohim, een mooie droom.

 9. Marokino
  11 januari 2006 om 10:24 uur.

  Met alle respect!!

  Droom verder

 10. ronaldo from morocco
  12 januari 2006 om 02:59 uur.

  Concurreren met China? China telt misschien de meeste bevolking van de aarde, en aangezien daar meer groeimogelijkheden zijn que opleidingen en studies zou marokko nooit kunnen tippen aan china, Marokko is goed voor zijn grond, het ligt inderdaad perfect, maar denk je dat Europa zou kiezen voor een land waar bijna geen orde heerst zou toelaten aan de EU, als dat gebeurd… het was overlaatst een plaag met de zwarten die probeerden europa te bereiken illegaal via marokko, dus wat zal het niet zijn met de open grenzen dan?qua traffic in illegale mensen en middelen zou marokko geld uit deze kwestie kunnen slaan hahahahahaha en kan de rest meewerken vanuit europa om hieruit het gat in de economie te vullen.hahaha

 11. Choukri
  02 februari 2006 om 12:04 uur.

  Het leven in marokko is echt anders dan hier. Ik heb daar tot mijn 17e gewoond. Er is echt een groot verschil.
  Denk je dat Marokko te kort heeft aan hoogopgeleiden nou echt niet hoor
  Er zijn echt zat hoogopgeleiden in marokko alleen ze werken in supermarkten als ze geluk hebben.
  Er is echt geen werk daar zorg dus eerst dat er werk is voor die mensen die daar wonen als ze er niet meer zijn dan kan je pas oproep doen op de rest in het buitenland.

 12. Mustapha
  13 maart 2006 om 01:32 uur.

  Terug naar Marokko liever gisteren dan vaandag, Daar zijn veel hoogopgeleiden mensen die geen werk hebben. En hier in Europa mensen wel geld hebben en ideeën maar niet hoogopgeleid, dus geld(van mensen die hier wonen) en kennis(hoogopgeleiden in Marokko) zijn er wel dus we moeten gewoon beginnen mensen met ons eigen klein bedrijfjes want ruim 90% van economie hier in NL bestaat uit het midden-en kleinbedrijf. Het is de motor van economie. dus zo groot hoef je niet te zijn je moet gewoon van NUL beginnen.
  Maar waarom Marokko achterblijft?? het ligt aan ons mentaliteit. De ondernemingscultuur hebben we niet Marokkanen tenminste de meeste niet, als ik tegen mijn familie zeg ik wil een bedrijf in Marokko starten lachen ze me uit! Trouwen mijn vrienden ook, niemand moedigt jou en dat vind ik echt jammer
  almouhim we zien elkaar in Marokko inschallah

 13. Bibi
  21 maart 2006 om 05:05 uur.

  Hi allemaal,

  Ik ben een NL journaliste die onderzoek doet naar jongeren die terugkeren naar ‘hun’ land (niet alleen Marokkanen dus). Binnenkort vertrek ik om deze mensen op te zoeken in deze landen, maar ik zoek nog iemand in Marokko (liefst Marrakesh of omgeving).
  Ik zou graag jullie mening horen over die terugkeer: zou je willen? Wat houdt je dan tegen? Of ben je al druk met voorbereidingen, bij welke instanties klop je dan aan? Of bén je er misschien al, hoe bevalt het dan om ter plekke de (bedrijfs-)cultuur te ervaren, zo ver weg te zijn van iedereen in Nederland, kun je je kennis die je hier opgestoken hebt in Marokko toepassen, etc.
  Ik lees het graag,

  Beslama, Bibi

 14. abdel
  06 november 2006 om 09:29 uur.

  Met belangstelling heb ik alle berichten gelezen.

  Ik ben een jongen van 29 en ga binnen kort voorgoed terug naar Marokko.
  Marokko is inderdaad een land waar je zonder geld niet echt veel te zoeken hebt.
  Zodoende heb ik een jaar of vijf geleden het besluit genomen om daar een hotel te beginnen [Marrakech] en het draait nu alhemdullilah hartstikke goed.
  Vooral de laatste jaren is het hier in Nederland echt niet meer te harden.
  Ik ben hier geboren en getogen,maar om elke dag geconfronteerd te worden met je afkomst…verschrikkelijk!!!! Ik woon hier welliswaar in een nette buurt waar ik een mooie koopwoning bezit ,maar echt thuis voelen dat heb ik hier echt nooit gedaan.altijd die “k”verhalen van die nederlanders “‘jij bent niet eens zoals die andere marokkanen! what the fuck!!! alsof alle marrokanen dieven zijn…tuurlijk moet er nog veel veranderen in marokko,maar ze gaan de goede kant op en bovendien is het inderdaad een overweging; Hier in dit koude kikker landje waar ze, en onze afkomst en tegenwoordig ook onze religie belachelijk maken of naar het zonnige Marokko waar inderdaad nog wel iets verbeterd kan worden…….. ik heb voor het tweede gekozen!

  Zoals ik al zei;als je een beetje bij elkaar hebt gespaard neem het risico en ga wat beginnen in Marokko er zij daar echt nog veel mogelijkheden en je hebt daar echt wel alles wat je hier ook hebt.

  p.s wees er trots op marrokaan te zijn en succes met wat je gaat doen.

 15. Abdellatif
  25 maart 2007 om 07:46 uur.

  salaam aleikoum,

  Ik zou graag in vast goed investeren in marokko. zijn er mensen die ervaring mee hebben? Alle info is welkom. Graag uw reactie hierover.

  Beslama

 16. Mourad
  09 april 2007 om 11:51 uur.

  Beste Abdellatif,

  Met een proffesioneel team
  Houden wij ons van Broer&broers investments,
  bezig met kleine en grote onroerend goed projecten.

  Onze main investments doen wij voornamelijk in Dubai en Marokko,
  vrijblijvend kan ik jou en anderen die interesse hebben in de vastgoed markt
  in Marokko etc… informeren.

  believe me: morocco is Booming

  Met vriendelijk groet,

  Mourad el Assali

  voor meer info:
  Mourad@broerenbroers.nl

 17. HASSAN
  17 oktober 2007 om 10:01 uur.

  HALLO MOURAD IK WOON ZELFIN MARRAKECH IK BEN GEINTERESEERD BETREFT INVESTERING IN MARIKKO MIJN ADRES IS TAWAM20@HOTMAIL.COM TEL: 0021268675134 dank u.

 18. Mimi
  21 mei 2008 om 11:40 uur.

  Als je dingen in de praktijk stelt en niet zo ANGSTIG bent kom je heel ver!
  Mijn nicht is onlangs terug naar Marokko gekeerd, werkt daar bij een NL zorgverzekeringsbedrijf. Het 1e kind heeft ze mee genomen. Binnenkort zullen man en ander kind volgen.

  Gewoon ALLES in NL achterlaten en een zeker leven opgestart in casablanaca. Het is mogelijk!! En ik doe dat 10x liever dan dat ik hier onder het gemok, gepest en gedreig van de ‘eigenaren’ van dit land moet leven

Plaats je reactie