MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Slotstuk Kunstmarokkanen in Utrecht

20 januari 2006 | in Amusement, Kunst | Reageer

Vrijdag 3 februari om 17.30 uur opent staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan de laatste editie van de tentoonstelling ‘Kunstmarokkanen’ in het Centraal Museum. Na de opening overhandigt zij de publicatie ‘Kunstmarokkanen. Eigentijdse kunst en visies’ aan ambassadeur El Mhamdi van Marokko. Vervolgens is er een debat over het verloop van deze expositie en de reacties erop.

Kunstmarokkanen heeft tien jonge Marokkaanse kunstenaars, die in Nederland wonen en werken, bij elkaar gebracht met de vraag een werk te maken voor de tentoonstelling. Centrale vraag is welke rol de culturele achtergrond van de kunstenaar speelt in zijn of haar werk. Elk van de kunstenaars geeft hierop een eigen antwoord.

In de installatie van kunstenaar Shishunk krijgt de bezoeker het stempel ‘Nederlander‘ mee en wordt zo geconfronteerd met het effect van vooroordelen. Modeontwerper Aziz Bekkaoui maakte een serie glossy billboards met in burka’s gehulde vrouwen die al poserend hun eigen levenstijl aanprijzen aan de hand van wereldberoemde reclames. Amel Bouazizi nodigt met haar installatie ‘Met het mes op tafel’ uit tot een gesprek op het scherpst van de snede. Elk van de kunstenaars reflecteert zo op de nieuwe samenleving, waarbij de eigen culturele achtergrond in meer of mindere mate van invloed lijkt te zijn op het werk. Behalve van Shishunk, Aziz Bekkaoui en Amel Bouzizi is er ook werk te zien van Abdellatif Benfaidoul, Amandine Meunier, Wafae Ahalouch el Keriasti, Saïd Mahrouf, Hamid el Kanbouhi, Tarik Sadouma en Samir Bantal.

Plaats je reactie