MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Boek: Marokko uit de schaduw

27 februari 2006 | in Literatuur | Reageer

Recent is bij Uitgeverij Aksant verschenen ‘Marokko uit de schaduw – De onbelichte kanten van de viering van vierhonderd jaar betrekkingen Nederland – Marokko’. Dit boek plaatst een kritische noot bij de viering van 400 jaar Marokkaans-Nederlandse betrekkingen, die vooral veel folklore kende. Het is immers duidelijk dat het niet zo botert tussen Nederland en Marokko, dat Marokkaanse immigranten in Nederland allerminst geliefd zijn en dat er in Marokko zelf ook nog wel het een en ander valt te verbeteren. Marokko uit de schaduw gaat verder dan louter antropologische beschrijvingen en schuwt de scherpe kantjes niet.

Het boek schetst een breed perspectief door uiteenlopende onderwerpen te belichten als het Marokkaanse jodendom, arbeidsmigratie naar Nederland, de Marokkaanse economie en het rechtssysteem, de politieke islam en vrouwenrechten, monarchie en de Amazighbeweging in Marokko. De migranten van de tweede generatie zijn beter ingeburgerd in Nederland en velen zijn veel hoger opgeleid dan hun ouders. Zij vormen een potentieel dat benut moet worden. Het is een gemiste kans dat migranten van de tweede generatie relatief weinig aan het woord worden gelaten. Met hun expertise zouden zij Nederlandse beleidsmakers kunnen informeren over bepaalde gevoeligheden in de Marokkaanse cultuur en politiek. Zij gunnen de lezer met dit boek een andere blik op Marokko.

Het boek is uitgebracht in samenwerking met het Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs (SMT). De artikelen zijn geschreven door Marokkaans-Nederlandse auteurs.
ISBN 90 5260 203 4, 133 pagina’s, € 10,00

Plaats je reactie