MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokkaanse vrouwen laag opgeleid

24 maart 2006 | in Carriere, Maatschappij | 3 Reacties

Tweederde van alle Marokkaanse vrouwen van 15 tot 64 jaar heeft hooguit basisonderwijs genoten. Een groot deel van hen is zelfs nooit naar school geweest. Dit zijn enkele conclusies uit de Sociale atlas van vrouwen uit etnische minderheden, uitgegeven door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). In het rapport wordt een beeld gegeven van de positie van vrouwen uit de vier grootste minderheidsgroepen (Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen) en uit vijf ‘nieuwere’ minderheidsgroepen (Afghanen, Irakezen, Iraniërs, Joegoslaven en Somaliërs).

Van de Turkse en Marokkaanse (jonge) vrouwen tot 35 jaar beschikt ongeveer een derde over de startkwalificatie, dat wil zeggen een afgeronde mbo-opleiding op niveau 2 of een havo/vwo-diploma. Bij de Turkse en Marokkaanse (jonge) mannen ligt dit aandeel op 40 procent. Surinaamse en Antilliaanse vrouwen hebben vaker een startkwalificatie dan de mannen (respectievelijk 60 en 51 procent). Voor autochtone vrouwen en mannen geldt hetzelfde (respectievelijk 80 en 76 procent). De in Lissabon afgesproken Europese doelstelling dat in 2010 85 procent van de jongeren over een startkwalificatie beschikt lijkt dan ook moeilijk haalbaar.

Er zijn 3 reacties

 1. Youssef
  25 maart 2006 om 02:01 uur.

  Toen die vrouwen naar NL kwamen haddden ze geen kans gekregen om naar school te gaan of iets te leren, en nu pas weten de Nederlanders dt die vrouwen lager opgeleid zijn?! jullie schuld

 2. Said
  26 maart 2006 om 11:02 uur.

  Wat is dit nou weer voor onzin, er worden percentages aangegeven maar er word niet aangegeven over welke aantal personen uit de bevolkings groepen er zullen meer marokkanen zijn dan bv turken en meer antillianen dan surinamers dus die percentages kan je niet tegen elkaar uitwegen en ik zou zeggen ga richting de universiteiten en HBO s en kijk en huiver hoeveel dames van marokkaanse afkomst er studeren, in mijn omgeving is het in ieder geval een rage als je vraagt aan elke jonge dame wat doe je voor opleiding krijg je te horen hbo, hebo, SJD hbo, pabo of zijn dit geen hoog geplaatste opleidingen .

  XXX

 3. chahida
  27 maart 2006 om 01:08 uur.

  hoi,salaam….

  srry maar wat is dat nou weer !weet je nu kijken jullie naar degenen die geen “diploma” hebben maar kijk eens naar de geen die er hard voor gewerkt hebben zoals Said zei ,en als de meeste vrouwen laag opgeleid zijn doe er dan iets aan want met percentages maken en zeggen hoeveel er laag opgeleid zijn kom je niet ver ze……..

  doei,beslama

Plaats je reactie