MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

FNV wil zorgpremie naar draagkracht

19 april 2006 | in Maatschappij, Marokko | 1 Reactie

Remigranten naar Turkije en Marokko betalen de volle mep voor hun ziektekosten, maar krijgen daar weinig voor terug. De FNV heeft een reparatievoorstel voor deze zogenaamde ‘pensionado’s’, zo meldt FNV e-Magazine. De groep staat bekend als ‘pensionado’s’ vanwege de Nederlandse gepensioneerden die overwinteren aan de Spaanse costa’s. Maar het nieuwe ziektekostenstelsel heeft de meest verstrekkende gevolgen voor remigranten die met een gedeeltelijke AOW zijn teruggekeerd naar het land van herkomst Marokko of Turkije. ‘De wettelijke zorg in Turkije of Marokko staat in geen enkele verhouding tot de premies die worden betaald’, zo schrijft de FNV in een brief aan de Tweede Kamercommissie VWS.

“Deze mensen hebben maar een gedeeltelijke AOW-uitkering”, zegt FNV vice-voorzitter Ton Heerts. “Ze zijn sinds de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet een flink deel van de uitkering kwijt aan de nominale premie, maar kunnen geen aanspraak maken op het volledige Nederlandse zorgpakket. In Turkije en Marokko hebben ze een ander zorgsysteem.”De FNV pleit ervoor de nominale heffing voor deze groep af te schaffen en de vergoeding aan het woonland naar draagkracht over de postactieven om te slaan. Daarmee worden beide problemen opgelost, terwijl tegelijkertijd de onpraktische en bureaucratische procedure voor de aanvraag van een zorgtoeslag kan komen te vervallen. “Het is een onbedoeld effect van de nieuwe zorgverzekeringswet. Die moeten we bijstellen”, zegt Heerts.

Er is 1 reactie

  1. sinsinbad
    19 april 2006 om 03:08 uur.

    GOOD omhoog die uitkering omlaag die kosten!

Plaats je reactie