MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokko laat gevangenen Sahara vrij

22 april 2006 | in Marokko | 11 Reacties

De Marokkaanse koning ZKH Mohammed VI heeft besloten alle gevangenen uit het omstreden gebied Westelijke Sahara vrij te laten. Het gaat in totaal om 48 gevangenen, die in de cel zaten wegens politieke of criminele feiten. De amnestie volgt op een verzoek van de adviesraad voor zaken betreffende de Westelijke Sahara, die in maart door de koning was ingesteld. De raad, die bestaat uit prominente figuren, politici en niet–gouvernementele organisaties uit de Westelijke Sahara, moet een plan opstellen voor zelfbestuur van de Westelijke Sahara.

Marokko, dat het gebied in 1975 na het vertrek van voormalig kolonisator Spanje annexeerde, draagt het in de nabije toekomst over aan de Verenigde Naties. Marokko heeft toegezegd dat het gebied autonomie krijgt, maar het heeft de eis van de VN voor een referendum over mogelijke onafhankelijkheid afgewezen.

Er zijn 11 reacties

 1. trab
  22 april 2006 om 07:44 uur.

  Marokko, je zult toch moeten zwichten voor de spreekbuis (VN) van de Verenigde Staten. Per slot van rekening in dat gebied ligt olie en dat mag VS lekker hebben. Zoveelste voltreffer van de VS. Als Frankrijk niet uitkijkt zal het nog moeten bedelen ook!

 2. Ferdinand
  22 april 2006 om 08:02 uur.

  Het vrijlaten van politiek gevangenen is altijd een hele goede zaak. Goed zo!
  Dat heeft die raad toch maar mooi voor elkaar gekregen.
  Maar die adviesraad voor zaken betreffende de Westelijke Sahara, waarin mensen zitten uit het bezette gedeelte van West Sahara, is ingesteld door de bezetter, en is dus een partijdig orgaan. Maar wie weet of er nu een beetje vooruitgang in deze slepende zaak komt.

  Maar de opmerking dat Marokko het gebied ” in de nabije toekomst “over zal dragen aan de Verenigde Naties; dat geloof ik niet.
  Zou het werkelijk?
  Ik denk niet dat Marokko dat van plan is – hoewel het inderdaad een stap in de goede richting kan zijn.

 3. Schapekop
  23 april 2006 om 01:03 uur.

  ferdinand waarom vraag je niet aan beatrix of ze limburg aan belgie wilt geven . het komt op het zelfde neer, denk je echt dat de sahara niet meer van marokko word hahaha jij bent lauw

 4. Ferdinand
  23 april 2006 om 11:38 uur.

  Hoe bedoelt Schapekop zijn opmerking? Belgisch Limburg is na de tiendaagse veldtocht helaas niet nederlands gebleven, maar die Vlamingen hebben zich afgescheiden. Samen met die Franzosen. Van Speijk heeft zich vergeefs opgeblazen.

  Net als Nederlands Limburg is er Marokkaans Sahraans gebied – Tarfaya is dan te vergelijken met Maastricht. Dat gebied is onbetwist, net als Limburg.

 5. fadoua
  24 april 2006 om 09:34 uur.

  Dat zal Marokko niet goed doen als ze de streek Sahara geven aan de VS.

  Sorry, maar ik ben niet altijd akkoord met onze nieuwe koning (Mohammed VI).

 6. Abdellah A.
  25 april 2006 om 11:50 uur.

  Vroeger waren wij 1 grote macht, maar nu worden we steeds kleiner.. steeds zwakker..

 7. Mtiwi
  25 april 2006 om 02:13 uur.

  dat komt ervan als de berbers de rif geberte claimen in het noorden om een eigen land te stichten. De polizarion in het zuiden (de westelijke shara).
  Wat blijft erover het binnelnad van Marokko. De westersen hebben een goede invloed gehad: verdeel en heers.

  Helaas is hassan 2 niet meer, want die zorgde voor eenheid, koste wat kost.

 8. Jamal
  25 april 2006 om 03:35 uur.

  De Marokkaanse koning ZKH Mohammed VI. Wat betekent ZKH????

 9. Ferdinand
  25 april 2006 om 04:59 uur.

  De reacties op dit forum zijn verbazingwekkend. Het gaat in dit geval om een gebied dat gedekoloniseerd moet worden, de Westelijke Sahara en de-kolonisatie wil niet zeggen dat dat gebied, of de grondstoffen daar bestemd zijn voor de USA.

  Dekolonisatie wil zeggen dat de bewoners het zelfbeschikkingsrecht krijgen.
  En dat is een kwestie die te maken heeft met het internationale recht. Staten mogen niet zomaar een ander land binnenvallen en bezetten – en dat heeft Marokko gedaan. De bezetting van de Westelijke Sahara is eenvoudig een misdrijf.

  Het probleem is wie de overtreding moet bestraffen. Frankrijk vind het wel goed zo en de USA eigenlijk ook. Toch zal er iets moeten gebeuren.

 10. Administrator
  25 april 2006 om 05:41 uur.

  @Jamal
  Z.K.H.: Zijne Koninklijke Hoogheid

 11. Maghreb Magazine » Toch nog Saharaanse politieke gevangenen
  01 mei 2006 om 11:59 uur.

  […] Hoewel Marokko vorige week heeft verklaard dat alle Saharaanse politieke gevangenen zijn vrijgelaten, en wel op verzoek van een Saharaanse Raad die Marokko zelf heeft opgericht, ziet het er naar uit dat er toch nog mensen gevangen zitten. Dat meldt een bezoeker van MaghrebMagazine ons via e-mail. In een brief aan de Veiligheidsraad heeft de President van de Saharaans Arabische Democratische Republiek, Mohamed Abdelaziz, geklaagd over de gevangenhouding van 13 politieke gevangenen door Marokko. […]

Plaats je reactie