MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Chinese leider in Marokko

25 april 2006 | in Economie, Marokko | 20 Reacties

De Chinese president Hu Jintao is gisteren in Marokko aangekomen voor een reis die hem door verschillende Afrikaanse landen voert. China interesseert zich steeds meer voor het continent voor het verkrijgen van olie en andere delfstoffen en voor het afzetten van producten. Hu Jintao wordt vergezeld door zijn ministers van Buitenlandse Zaken en van Handel, respectievelijk Li Zhaoxing en Tang Jiaxuan. Ze gaan woensdag naar Nigeria. China stopte afgelopen week nog meer dan twee miljard dollar in Nigeriaanse olievelden

Er zijn 20 reacties

 1. hamid imazighen
  25 april 2006 om 10:07 uur.

  hj is in rabat niet in nador of alhoceima interrseert ons niet in rif

 2. Abdellah A.
  25 april 2006 om 11:36 uur.

  De chinezen komen eraan vriend!

 3. noumidia
  25 april 2006 om 01:16 uur.

  NOu,China heeft al eerder heel veel geld geinvesteerd in a;l houciema

  bijvoorbeeld e haven v an Cailaries

  en ook tijdens de aarbevbing aangezien China veel ervaring had met aardbevingen hebben zij geholpen en de plek bezocht.

  Maarde president niet,dat is maar goed ook want die wil alleen maar profiteren.
  Voor een koekje verkoopt een boer 10 liter olie die vervolgens door de chinezen voor €1000 weer verkoopt

 4. Mtiwi
  25 april 2006 om 01:50 uur.

  Hamid imazighen!!!!

  Jouw reactie is precies hetgeen wat mij vertelt dat jouw mentaliteit precies hetgeen is wat de westerse willen. Verdeel en heers!!

  Denk je dat de staatshoofd van China naar Nador komt om daar te praten over de Olie en handelovereenkomsten. Hij gaat naar de hoofdstad waar de regering is gezeteld. Dat is naar mijn weten nog altijd Rabat en geen Nador of Hoceima.

  Hij komt ook niet zaken doen met de Rif. Hij komt zaken doen met Marokko ( je weet wel het land, waar de rif ook is gevestigd).

  Marokkanen interreseert het wel, omdat dit een goeie effect kan hebben op de marokkaanse economie. Ook jouw zou het moetn spreken, want ook in de Rif gebied is olie gevonden, waar de Chinese Premier ook over komt praten.

  Als je alleen geinteresseerd bent in nieuws aangaande Nador of Hoceima dan moet je naar tamazigh.nl ofzo. Dit is maghreb.nl en deze heeft dus ook leden buiten de Rif.

  Dank u!

 5. Izran
  25 april 2006 om 02:10 uur.

  Ik weet wel dat er een antal Chinezen wonen in Melilla en Nador.

 6. trab
  25 april 2006 om 02:17 uur.

  Liever de Chinezen aan de macht dan die woestanratten fleshers van een Yankees!!!!

 7. gekturk
  25 april 2006 om 08:51 uur.

  Mtiwi wat zeg jij e domme marokkaan je moet gewoon de realiteit onder ogen zien 99,9% van de marokkanen in NL kom uit de Rif en omstreken dus waarom mogen we hier niet het belang van A Rif bespreken in deze zaak. En verder mischien is in jouw dromen olie gevonden in de Rifgebergte want anders zou marokko er al multinationals als Shell hebben toegelaten etc

 8. nordin
  25 april 2006 om 11:22 uur.

  Jullie hebben allemaal gelijk!

  Het is ook wel een tactische zet van marokko om de chinese staatshoofd uit te nodigen. De relaties met buurland Algerije zijn gespannen, en zo laat marokko zien dat de grote militaire, kernmacht China goed bevriend is met Marokko.

 9. Mtiwiw
  26 april 2006 om 12:06 uur.

  Beste gekturk,

  Jij zou je eerst moeten verdiepen in onderwerpen alvorens iemand dom te noemen, maar ook alvorens iemand tegen te spreken.

  De chinese premier is bezig met een bezoek door Afrika. In marokko aangekomen wil hij voornamelijk twee onderwerpen bespreken. 1. Olie en 2. de afzet van producten.

  Niet alleen in de Sahara is er Olie gevonen maar op meerder plaatsen in Marokko. Zo ook in de rif gebied. Marokko is zelf niet in staat om zelf de olie uit de grond te pompen (vanwege het gebrek aan kennis en materieel), China wil daarbij gaan helpen. Aangezien china een heleboel Olie nodig heeft (met andere woorden een tekort aan olie heeft). Marokko die heeft ook geen haast om olie te pompen aangezien Marokko al jaren lang gratis, jawel Gratis olie ontvangt van Saoudi Arabië. De Chinezen willen dus helpen met pompen en het afnemen van de olie.
  Marokko zit vol van de delfstoffen, alleen is marokko niet in staat om alles uit de grond te halen.

  Ik heb ook niet gezegd dat je hier het belang van de Rif niet mag bespreken. Ik geef alleen aan dat ik me vaak frustreer door uitspraken van andere dat hier kennelijk alleen onderwerpen mogen geplaatst/besproken worden welke de Rif aangaan. Lees de comment van Hamid Imazighen bijvoorbeeld: hj is in rabat niet in nador of alhoceima interrseert ons niet in rif !!!!!!!! Het is in het belang van marokko en het is nieuws dat zowel marokko als marokkanen aangaat. Daarom is deze geplaatst. Dat is het doel van deze website/forum. Nieuws plaatsen aangaande marokko/marokkanen. Lees dus niet alleen Rif/Riffies. Dat was mijn comment.

  De reden dat Shell niet toegelaten is, is omdat Marokko nogal veel vraagt. Ze wil niets doen en geld ontvangen. Dus Shell mag boorinstallaties bouwen op voor eigen kosten (de regering wil niets bijdragen) en olie pompen. Vervolgens mag zij ook een hoge prijs betalen per vat. Tuurlijk dat Shell zegt Rot op!!. De chinezen integendeel die betalen ieder land (ook al is het een afrikaans land zoals nigeria) de prijs per vat welke de koers bepaald (dus welke ook betaalt wordt aan het M-Oosten).

  Met andere woorden doe eerst je huiswerk goed, alvorens iemand tegen te spreken en iemand voor dom uit te maken. Wie is er nu dom!!!!

  Ps: Ik heb goede contacten met ambtenaren binnen de MAROKAANSE overheid. Een ding is dus zeker. Ik zit er niet naast.

  Nieuws welke bekend is binnen de overheid, maar nog niet bij de burgers. In 2010 zal marokko de invoer van auto’s afschaffen en van andere producten of afschaffen of fors verlagen. Het plan is al akkoord en bevonden door de regering. Dus wacht nog effe als je een auto wil invoeren in marokko.

  Bedankt!!!!!

 10. Said
  27 april 2006 om 03:26 uur.

  Mtiwiw,

  Chapeau voor je opbouwende kritiek en beargumentatie in je reply.
  Ik ben het zeker met je eens dat we beiden profiteren van de samenwerking met de Chinezen. Je kunt als Imazighen ononderbouwd iets roepen om vervolgens je zelf als niet Marokkaan uit te roepen maar als Riffie. Prima zijn keus….Het Rif volk maakt uit van de Marokkaanse samenleving en geschiedenis en daar kunnen we zeker trots op zijn.
  Echter je zal altijd mensen hebben die hun kop in het zand steken en er geen belang bij hebben dat broerders van hen vooruit gaan in deze wereld.
  Immers onze godsdienst verfoeid de mensen die opzettelijk stil staan in hun ontwikkeling en het anderen ook niet gunnen.
  Nog even terugkomend op je autoimportverhaal. Klop het dat de importbelasting van een europeaanse auto aanzienlijk wordt verlaagd in 2010? Dat zou handelaars in Nederland weer in beweging brengen.
  Zou dit wel goed zijn voor de Marokk. auto economie?

  vr.gr Said el Oujdi

 11. Habibi
  07 juli 2008 om 08:54 uur.

  Ik wil graag reageren op het bericht wat betreft of het wel goed is voor de marokk auto economie? als ik heel eerlijk moet zijn interesseert het me geen fuck wat die economie betreft ben je helemaal belazerd de marokk economie draait op alle imigranten, vind je het niet genoeg dat we alle onze centjes die kant op sturen en dan nog van die belachelijke hoge bedragen moeten betalen om je auto in te voeren die je vervolgens aan gort rijd omdat de wegen nog uit het jaar nul komen die de spanjarden hebben achter gelaten tijdens hun bezetting.

 12. Noureddine
  14 april 2009 om 08:45 uur.

  Jullie zijn allemaal dodo’s. Discussie om niks. Marokko gaat komende jaren toch niet verbeterd worden door de corruptie die er leeft. Dus denk maar aan je eigen pockets voordat je blije praatjes gaat houden net of je een econoom bent. en wat betreft rif, waren jullie maar onafhankelijk, gelijk klaar met die bullshit snigieniginiggg

 13. mhamed
  15 april 2009 om 10:28 uur.

  Noureddine

  zonder imazighen had marokko nu een halve vlag!!!!

 14. moena
  15 april 2009 om 01:52 uur.

  mtiwiw je hebt gelijk marokko is één laat je door niemand de ene gedeelte haten omdat een paar domme tussen zitten, ik weet dat heleboel rifijnen niet eens zijn met sommige rijafa die hier verdeelt zaaien,laat je niet uitlokken om weer dat gedoe met arab berber, we maken ons alleen belachelijk,hoewel ik het soms zelf niet kan laten om op beide op in te gaan maar ik doe het alleen om te laten zien dat we allebei onze slechte kanten hebben, en dat heeft ieder mens.

 15. Noureddine
  20 april 2009 om 10:07 uur.

  haha oke in ieder geval een halve vlag vol trots

 16. yoba
  20 april 2009 om 07:37 uur.

  almaal mooi praat mtiwi denkje dat je daar en kleine centje van gaat zin
  nee dat zal zoals gewoonlijk in de zakken van de diktator verdwijnen
  darom hebben wij daar niets aan of dat die chinees komt of niet dat verandert niets voor ons

 17. mhamed
  21 april 2009 om 02:01 uur.

  je weet alles wat half is kan je nooit trots op zijn want het is nog niet af!!!

 18. mano
  19 april 2010 om 12:31 uur.

  waarom doen ze het neit zolas de europeanen gewoon afpakken

 19. moena
  20 april 2010 om 02:55 uur.

  Nordine één ding moet je weten en onthouden het eerste wat je leert bij geschiedenis les fe tahdirie (eerste klas) is MEN HOEMA SOEKAN ELMAGHREB zeg maar lehmar lagor de Nordin zal ik het zeggen voor je accepteer het maar HOEMA ALBARABIER dat hamid amazigh zich achtergesteld voelt mag hij zeggen en dan hoef je niet over onafhankelijk rif te komen Nordin de elkamboe, als men voor zijn rechten opkomt wil niet zeggen dat hij voor onafhankelijk rif is, rif is heel klein waarom zou hij daarvoor kiezen terwijl amazigh overal in maghreb kan leven ,zitten en staan waar hij wil. heel marokko is amazigh accepteer het Nordine. Alleen met de taal van el islaam de taal van rassoel salla lahoe 3aleihi oisallem.en niet meer en niet minder. Mtiwi ik ben het helemaal met je eens we zijn één en wie dat niet wil GELIEH JECHRAB LEBHAAR.

 20. moena
  20 april 2010 om 03:07 uur.

  EN trouwens een spaanse collega, zij is een jaar of 60 wil mij wijs maken dat Spanje rif terug heeft gegeven aan Marokko , zij heeft famillie in EL HOECEIMA en vind spaanse regels en wetten beter, ze had liever dat rif bij spaanje hoorde zoals melilia en ze zei dat Rif gedeelte nu bij EU zou horen als Spanje Rif gedeelte niet terug had gegeven.

Plaats je reactie