MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

AEL wil actie na racistische moord België

13 mei 2006 | in Maatschappij | 8 Reacties

De Arabisch Europese Liga (AEL) van Dyab Abou Jahjah bezint zich over mogelijke acties en initiatieven, na de verklaring van de 18-jarige Belgische schutter Hans van Themsche. De racist gaf in zijn eerste verhoor toe dat hij doelbewust op allochtonen schoot. ”Deze moord kadert binnen een campagne van haat en agressie tegen allochtonen in het algemeen en tegen gekleurde mensen en moslims in het bijzonder. Deze campagne is hoogstwaarschijnlijk georchestreerd en kadert in het brede racistische karakter van deze maatschappij. Een maatschappij die decennialang mensen discrimineert en uitsluit, begint op het einde altijd mensen te lynchen en af te slachten”, zo luidt de verklaring van de AEL.

Achteraf blijkt dat het wel degelijk bij de schoolleiding bekend was dat Van Themsche racistische denkbeelden koesterde. Zo bezocht hij geregeld extreem-rechtse en racistische websites. Allochtone verenigingen in Antwerpen houden de leiders van extreem-rechtse partijen moreel medeplichtig aan de moorden. Ze eisen een nul-tolerantie voor racisme en discriminatie.

Er zijn 8 reacties

 1. Saida
  13 mei 2006 om 09:13 uur.

  Doet de AEL nog andere ‘acties’ en ‘initiatieven’.
  Want ik hoor helemaal niks meer en dan willen ze opeens aktievoeren tegen racisme.

 2. micromocro
  13 mei 2006 om 03:33 uur.

  motje, dat getuigt van een gebrek aan volwassenheid.

  wij Marokkanen en of allochtonen in het algemeen zouden beter aan ons imago werken.
  de enkelingen die al die misdrijven plegen stigmatiseren heel de gemeenschap.
  sluit je aan bij een organisatie tegen racisme, help probleemjongeren op het rechte pad, maan die jonge snotneuzen die ‘ s avonds opstraat zitten rond te hangen naar huis te gaan,anyway doe iets nuttigs daar help je ons meer mee dan 1 of andere onzinnige daad te doen.
  je zal zien dat je er zelf meer voldoening gaat uithalen.
  anders vernietig je niet alleen je eigen leven want geloof me opgesloten zitten is geen pretje maar vooral van je naasten. ( ik denk vooral aan je ouders,broers en zussen)
  denk er goed over na jongen !!!!

 3. trab
  13 mei 2006 om 08:12 uur.

  helemaal eens met micromocro. Er zijn een stelletje snotapen onder ons. Niet normaal!!! Vindt je het gek dat bepaalde Nederlanders bang worden van ons? Het is soms geen pretje om deze tuig tegen te komen, zeker wanneer ze mensen afschrikken in de diepste van de nacht. Kop op lihtiraam aub!!. Echt waar, bepaalde jongeren van ons hebben echt psychologische gedragstherapie nodig en neem ht serieus! Voor de rest zijn er ook Nederlanders die kunnen overdrijven. Wanneer ze iets te zeggen hebben, zegt dat meer iets over henzelf. Goed en nu de handen uit de mouwen en werken voor je geld!

 4. Toth
  14 mei 2006 om 11:59 uur.

  Voor al die mensen die inmiddels oud genoeg zijn om te weten dat superman niet bestaat en kogels niet van borstkassen ketsen als je maar gespierd genoeg bent, is de reactie die logischerwijze altijd volgt op zulke aanslagen een roep om harde maatregelen en strengere regels/ wetten.

  Dat is exact de verkeerde weg. De uitwerking daarvan is altijd dat de centrale macht wordt versterkt en dat de werkelijke problemen aan wie die macht te danken is wordt verergerd. Er is een natuurwet die luidt: actie = – reactie.

  Wie dit onderkent kan een spiraal van oorzaak en gevolg doorbreken en wie dat niet doet of vermag word een willoos onderdeel daarvan, zo simpel is het.

 5. Henk -Rotterdam
  14 mei 2006 om 06:13 uur.

  Sommige reacties zijn wel niet goed te praten maar wel te verwachten.
  kijk nu maar weer eens naar alle aandacht die uitgaat naar de dader en zijn afkomst. In het TV programma “terzake” op Belgie de avond na het afgrijselijke misdrijf komt er een Hoogleraar in de psychologie en die verteld dat het niet anders kan of de dader moet onder zware geestelijke nood hebben gehandeld.. de behandeling van de dader moest volgens hem “ook snel en voortvarend ter hand worden genomen”of woorden van die strekking. Maar wie geeft er aandacht aan de slachtoffers en hun nabestaanden. Handelde hij uit geestelijke nood? Zet eens een feitenboom op van zijn handelen vanaf het moment dat hij van huis/internaat wegging en het moment dat hij werdt neergeschoten door de politie. Dan kan je toch niet anders concluderen dat hij doelbewust en met volle overtuiging heeft gehandeld geheel uit vrije wil. Zeer zeker in aanmerking genomen dat hij het vooraf had aangekondigd.En ja natuurlijk het was weer een aardige jongen die zo goed zijn best deed op school en thuis. Maar hoe zouden de reacties zijn geweest als het een………. was geweest,en de slachtoffers blanke ?

 6. Mohammed
  14 mei 2006 om 09:25 uur.

  Het is jammer om te moeten constateren dat wij Marokkanen zelf racisme gaan relativeren. We zijn slachtoffer van een maatschappelijke mechanisme waar bij we onze ‘marginale groep probleemjongeren’ als oorzaak gaan aanwijzen. Europa is altijd in de kern racistisch geweest.

  Eenminderheid dat structureel wordt gestigmatiseerd gaat op een gegeven moment bij zichzelf de oorzaak zoeken. Bij de moord door zogenaamde Marokkanen in Brussel waren later meer reacties en protesten van Marokkaanse organisaties dan na de racistische moord. Het is een fenomeen waar Joden vroeger ook slachtoffer van waren.Ik weiger racisme als een imagopropbleem van ons af te schilderenhet is de omgekeerde wereld. Het is net zoiets als slachtoffers van terreurdaden de schuld in de schoenen te schuiven nav imagoproblemen.De afgelopen jaren hebben we racistische moorden in Corsica, Engeland, Spanje, Belgie en vele andere landeren gezien.Islamofobie is een gezwel dat aanhet spreiden is.Zelfkritiek is goed, maar zelfhaat is destructief.

 7. Saida
  15 mei 2006 om 09:38 uur.

  @ Mohammed

  Word!

 8. magic
  15 mei 2006 om 01:52 uur.

  Dit is een hele interessante documentaire om te zien…

  Blue Eyed, over vooroordelen en discriminatie
  Registratie van indringende workshop met Jane Elliott

  Doel
  Op indringende wijze inzicht geven in wat discriminatie met mensen doet.

  Boodschap
  Diversiteit is een belangrijk onderwerp binnen organisaties, bedrijven, overheid en scholen. Het realiseren van gelijke kansen voor iedereen, ongeacht achtergrond en herkomst, is altijd een uitdaging geweest, maar vandaag de dag wordt dit steeds moeilijker, omdat de samenleving steeds diverser wordt. Veel organisaties zijn er dan ook van overtuigd dat het ter sprake brengen van diversiteit essentieel is voor hun succes.

  Synopsis
  Het videoprogramma Blue Eyed Рover vooroordelen en discriminatie bestaat uit twee delen: een hoofdfilm (57 minuten), een documentair verslag van de bewustwordingstraining die diversiteitspionier Jane Elliott geeft aan bedrijven in de Verenigde Staten, en een debriefing (37 minuten), een registratie van de nabespreking van de oefening, waarin Jane Elliott de leerervaring voor de deelnemers uitdiept en samen met hen onderzoekt welke actie mensen kunnen ondernemen om racisme en discriminatie uit te bannen. In het eerste deel ziet u een workshop over omgaan met diversiteit. We zien hoe de deelnemersgroep wordt ingedeeld op basis van de kleur van hun ogen. De mensen met blauwe ogen zijn ondergeschikt en worden behandeld als een minderheidsgroepering. Ze worden op nietsontziende wijze belachelijk gemaakt en gekleineerd, en hun gevoelens worden genadeloos aan de kaak gesteld: zij ervaren deze gevoelens alleen tijdens deze workshop, terwijl anderen hun hele leven zo behandeld worden. Ondanks het feit dat de groep vrijwillig deelneemt en min of meer wist wat hen te wachten stond, is het overduidelijk dat de oefening zeer ingrijpend en pijnlijk is. De deelnemers met blauwe ogen ervaren vernedering en machteloosheid. De andere deelnemers kijken toe hoe de blanken leren wat zij allang wisten. Later in het programma spreken de mensen uit etnische minderheidsgroepen over hun ervaringen: stress door alles wat hun ontzegd wordt; woonruimte, carri̬rekansen, waardigheid als ouder. De debriefing is de evaluatie van de workshop, waarin de deelnemers aangeven hoe zij de workshop ervaren hebben en wat ze in de toekomst anders gaan doen.

Plaats je reactie