MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Alternatief voor Salafisme nodig

16 juni 2006 | in Geloof, Overheid | 7 Reacties

De overheid moet meer doen om een pluralistische islam te stimuleren. Als er meer alternatieven zouden zijn voor het als radicaal geldende salafisme, zou dat moslimjongeren ervan kunnen weerhouden zich te radicaliseren. Dat stellen drie onderzoekers van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES) in het boek Strijders van eigen bodem – radicale en democratische moslims in Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van minister Rita Verdonk van Integratie. Volgens politicoloog Frank Buijs, die het onderzoek heeft geleid, zou een op het Westen gebaseerde islam alternatieven kunnen aandragen voor het salafisme. Dat is een radicale stroming die terug wil naar de zuivere islam van de profeet. „Moslimjongeren stuiten in hun zoektocht naar het geloof op salafistische boeken en geschriften. Van andere stromingen is bijna niets te vinden”, aldus Buijs.

Het onderzoek richtte zich uitsluitend op Marokkaanse jongeren van de tweede generatie. Uit het onderzoek blijkt dat Marokkaanse jongeren van de tweede generatie vatbaar kunnen zijn voor het traditionele gedachtegoed van de islam, omdat hen dat een identiteit biedt. Het zijn jongeren die overal tussenin zweven. Ze hebben niet alleen te maken met een generatiekloof met hun ouders, die in Marokko zijn geboren, maar ook met een kloof tussen Marokkaanse en Nederlandse waarden.

Aanbevelingen doen de onderzoekers niet in het rapport, maar Buijs zegt desgevraagd dat de overheid extremisme duidelijker moet neerzetten, om de tegenstelling met de democratie aan te geven. „Verdonk had tijdens de lawaaidemonstratie op de Dam, na de moord op Theo van Gogh, niet moeten zeggen dat Mohammed B. een Marokkaanse Nederlander was, maar dat hij een extremist was. Alle Marokkaanse Nederlanders die daar waren om hun steun te betuigen, voelden zich daardoor gekrenkt en juist hen heb je nodig.”

Er zijn 7 reacties

 1. Toth
  16 juni 2006 om 07:10 uur.

  En toen ging Nederland op geheel eigen wollige en kansloze wijze Saoedie Arabie imiteren en kwamen de scherpzinnigste geesten onder hen er na ongeveer een jaar of tien, twintig al achter wat er fout was aan hun analyse en begonnen daarna al gauw in te zien waarom een Rita Verdonk keurmerk op gesubsidieerde islamitische literatuur in onvoldoende mate aansloeg.

 2. Saida
  16 juni 2006 om 10:20 uur.

  Scheiding tussen Kerk en Staat enzo.

 3. Henk -Rotterdam
  16 juni 2006 om 11:43 uur.

  Volgens mij gaan we nog echt lachen met Rita want ze schijnt niks anders te doen te hebben dan opdracht voor allerlei onzinnige onderzoeken te geven die enorm veel geld kosten en totaal geen enkele bijdrage leveren aan de samenleving. Ik vraag me af wanneer het rapport verschijnt gemaakt in opdracht van Mark Rutte met als titel “De VVD en de Marokaanse buurtvader” die hij zo graag in zijn partij zou opnemen en waarvan hij vindt dat de VVD ook een partij voor hun is. Ja tot na de verkiezingen. Elke dag worden we nu in Nederland geconfronteerd met rapporten van allerlei instanties die alleeen maar gericht zijn TEGEN bepaalde doelgroepen maar geen enkele handreiking doen over een oplossing. Loze kreten en weinig onderbouwde stellingen zijn het hoofddoel geworden. Ik heb het rare idee dat er verkiezingen aankomen.En als de overheid extremisme en radicalisme duidelijk moet neerzetten weet ik wel een paar streken in Nederland aan te wijzen waar deze onderwerpen op zondag in de kerk hoog in het vaandel staan. Hebben ze voorlopig wat te doen

 4. karim
  16 juni 2006 om 12:54 uur.

  hoe meer er aandacht wordt gegeven aan de islam, hoe groter en groter de islam wordt, bedankt mevrouw verdonk.
  daar ben ik als moslim ook hartsikke blij om

 5. hassanhasson
  16 juni 2006 om 05:17 uur.

  Rita de cipier, ze heeft wel humeur!

 6. Abdelkadir Jilani
  17 juni 2006 om 11:25 uur.

  Eindelijk hebben zelfs de kuffar gezien wat het gevaar van de Wahabieten/ zichzelfnoemende Salafies is. Dit zijn geen moslims maar personen die ver van de Islam staan. Deze mensen zijn een fitna voorspeld door de heilige profeet saw. Hun doen en laten geven een perfecte implementatie van Islam weer. Maar het zal hen niet baten. Dit zijn namelijk de leerlingen van Shaitaan. Die was een grote engel tot hij weigerde uit trots om te knielen voor Adam a.s. zo ook deze groep mensen haten als het ware de grootheid en verering van de heilige profeet saw en beroepen zich op zogenaamde puritisme en zuivere tawheed. Allemaal gebaseerd op de grote leerling van Shaitaan Ibn taymiya.

 7. Saida
  17 juni 2006 om 11:40 uur.

  Zeg Jilani

  Heb je nog bronnen of denk je dat het genoeg is als je politiek gewenste preken afsteekt?

Plaats je reactie