MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

IMF benadrukt prestaties van Marokko

01 juli 2006 | in Economie, Marokko | 8 Reacties

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft onlangs de goede economische prestaties van Marokko in 2005 benadrukt. De organisatie tekent aan dat er sprake is van een snelle groei in de non-agrarische sector, een daling in werkloosheidscijfer, controle van inflatie en consolidatie van harde muntreserves. Dit staat in een rapport dat tot stand kwam na een bezoek van het IMF aan Marokko van 7 tot 21 juni jl. Het rapport verwacht in 2006 een groeipercentage van meer dan 7% en een inflatie die tot 2,5% wordt beperkt.

Onder druk van de Wereldbank en het IMF moest Marokko midden jaren tachtig nieuwe prioriteiten in zijn meerjarenplannen stellen: liberalisering van de handel, bevordering van de particuliere sector, belastinghervorming en daling van het begrotingstekort. Voorts streeft het land al sinds die tijd naar importdaling van levensmiddelen, investeringsgroei (vooral in de particuliere sector), waardestijging van de export en een inperking van de invoergroei.

Er zijn 8 reacties

 1. Saida
  01 juli 2006 om 10:36 uur.

  mooi mooi

 2. youssie
  01 juli 2006 om 12:11 uur.

  hamdolah….tbarkallah

 3. abdel
  01 juli 2006 om 01:07 uur.

  Niet zo voorbarig mensen. Het IMF is een “criminele”organisatie die naar cijfertjes kijkt en niet naar de inwoners. Als het IMF tevreden is betekent dit bijna altijd dat de bevolking daar onder lijdt. Men moet snoeien in overheidsuitgaven, zorg enz. enz. Hoe kun je en het begrotingstekort doen dalen en tegelijkertijd de bevolking tevreden houden? Dat bestaat haast niet. Een groeiprognose van 7% klinkt mooi. Alleen aan wie komt dat ten goede? Ik hoop ten bate van de gewone burger. Maar ik vrees het ergste.
  Dat er vooruitgang is dat ontken ik niet maar het kan veel en veel beter!

 4. Youssef
  01 juli 2006 om 01:20 uur.

  Het gaat goed met Marokko, dat is duidelijk te zien overal maar je heen gaat in Marokko. Ik heb een vraag aan iedereen die twijfelt dat Marokko de juiste weg loopt en dat Marokko snel groeit, heb je oiit je ouders gevraag dhoe het was in Marokko sinds ze naar NL zijn geimmigreerd? de veranderingen zijn enorme en het gaat echt snel, dat Marokko een groeipercentage van 7% verwacht zegt veel gewoon.
  Het is maar een kwestie van tijd, en komt inshAllah goed met ons Marokko, niet te snel reageren maar critisch kijken, in de jaren 70 hadden we niks gewoon niks! en nu?! in sommige plekken krijg je het gevoel soms dat je in Europa bent, we hebben alles, we leven zelfs beter dan mensen in de golflanden, vraag dan maar aan iemand van jullie familie die ooit naar Mecca is geweest.
  Ik ben optimistisch, het komt goed klaar punt!

 5. Saida
  01 juli 2006 om 04:38 uur.

  Zowel mijn vader als ik kunnen heel moeilijk personeel vinden.
  Mijn vader ging een keer naar zo’n standplaats voor arbeiders.
  Hij kwam alleen bedelaars tegen.

 6. karim
  01 juli 2006 om 05:01 uur.

  hummm, incha allah komt mijn droom ooit uit om een eerste mercedeshuis in het noorden van marokko te kunnen openen.

 7. farid
  01 juli 2006 om 10:51 uur.

  het is allemaal mooi,die 7%economische groei? maar voor 2005 was een economische groei verwacht van 6% verwacht uiteindelijk kwam 1,8% uit.

  verwacht er niet veel..het zijn allemaal cijfers die marokko aangeeft en speculaties.

  als je weet dat in 1991 13% van de marokkanen onder de armoedegrens leefde($1 per dag) in 2005 leefde 19% van de marokkanen onder de armoedegrens.

  lees dit bericht voor 2006

  http://www.diplomatie.be/nl/press/expresstelexdetails.asp?TEXTID=54909

  Datum: 27/06/2006

  MAROKKO ( juni 2006 )

  1. Economische conjunctuur

  Het jaar 2006 geeft betere vooruitzichten dan de resultaten geboekt in 2005, dit wordt trouwens bevestigd door de voorspellingen van de “Confédération Générale des Entreprises du Maroc” (CGEM) en de vooruitzichten van het Ministerie van Financies en van het “Haut Commissariat au Plan” (HCP).

  Op basis van de resultaten van 2005, die nog niet definitief zijn – 1,8% van de groei volgens het Ministerie des Financies en 1,6% volgens het HCP – voorzien beide een nettere positieve economische toestand dit jaar.

  De Financieringswet voorziet een groei van 5,4% in 2006, het HCP voorziet een BBP van 5,2%, in de veronderstelling dat de gemiddelde granenoogst hoger zal liggen dan het normale gemiddelde (65 miljoen kwintalen) en zal oplopen tot 5,7% als de klimatologische omstandigheden voordelig blijven in de lente (hetgeen kan leiden tot een graanproductie van 75 miljoen kwintalen).

  Dit positieve scenario onderlijnt het belang van de landbouwproductie in het BBP van Marokko, en die afhankelijk is van de regenval. De vooruitgang van de Marokkaanse economie blijft aldus zeer onvoorspelbaar.

  Wat de buitenlandse handel betreft, heeft het tekort van de commerciële balans nog toegenomen : +23,4% in 2005. In 2005 (11 eerste maanden) liep de invoer op tot 162,6 miljard MAD (ongeveer 15 miljard EUR), terwijl de uitvoer slechts 83,3 miljard MAD (wat minder dan 8 miljard EUR) bereikte. De dekkingscoëfficiënt stelt zich rond de 51,2%. Een van de hoofdredenen van de val van het commerciële saldo is natuurlijk de impact van de energie factuur.

  De balans van de betalingen blijft voor het vijfde achtereenvolgend jaar positief, vooral dank zij de inkomsten van toerisme en de financiële transfers van de Marokkanen die in het buitenland verblijven (MRE).

  De Openbare financiën, niettegenstaande de gewone inkomsten en deze van de privatisering, blijven negatief en worden voorzien op ongeveer 4,2% van het BBP (5,7% zonder de privatiseringen).

  2. Vooruitzichten per sector

  Zoals hierboven vermeld, wordt er dank zij de regen, die zeer belangrijk was de drie eerste maanden van 2006, een uitzonderlijk landbouwresultaat verwacht en aldus een goede agro-industriële aanvoer.

  In de primaire sector, wordt verwacht dat de visvangst zal vooruitgaan dank zij voordelige omstandigheden: modernisering van de kustvloot en de uitrusting van de havens, aanpassing van de commerciële structuur, voorkeur voor vis, nu de kip wordt geboycot (wegens de vogelgriep).

  De mijnproductie steeg in de eerster trimester 2006 met 6% (officiële cijfers), vooral de mineralen niet van ijzerachtige oorsprong, waaronder de fosfaten bereikten een groei van 7%.

  De industriewereld geeft ook een optimistisch vooruitzicht, maar het blijft een sectorieel enthousiasme dat zoals voor de textiel eerder twijfelachtig is. De CGEM en de belangrijkste ondernemers voorzien een gemiddelde stijging van 1% in de omvormingsindustrie.

  De sector openbare werken boekt nog steeds een nette vooruitgang, vooral dank zij het dynamisme van de bouwsector en door het op gang zetten van grote infrastructuren voor toerisme en wegennet. Grote werkwerven worden regelmatig gelanceerd (“Plan Azur”, haven van “Tanger Méditerranée”, autostrades, stuwdammen) hetgeen de ondernemingen in deze sector de gelegenheid geeft op volle toeren te draaien.

  De textielsector, bestempeld als geteisterd eind 2005, begint terug het hoofd op te steken. Vooral naar de Europese markt gericht, is de Marokkaanse textielsector vooral actief in de fast fashion (kleding van gemiddelde prijs en nieuwe collecties om de maand : Zara, Mango, H&M, …)

  De sector toerisme breidt zich verder uit, gesteund door een vooruitstrevende politiek o.a. “Vision 2010” (objectief: 10 miljoen toeristen op het einde van het decennium) en het plan Azur, wat de hoteluitrusting betreft). In 2005 heeft de sector 6 miljoen toeristen geteld met een zakencijfer van over de 40 miljard MAD (wat minder dan 4 miljard EUR).

  De Marokkaanse economie heeft zeker minder voordelige componenten: hogere energieprijs, lagere flexibiliteit en duurdere arbeidskrachten dan de concurrerende langen,…

  Niettegenstaande deze minder gunstige omstandigheden beschikt Marokko over een ontegensprekelijk voordeel: de nabijheid en de toegang tot de Europese markt die neiging vertoont om zekere diensten te delocaliseren (offshoring).

  De studie uitgevoerd door het Kabinet Mac Kinsey op aanvraag van de Marokkaanse regering, raadt Marokko aan vooral de sous-traitance in de sectoren van auto industrie en elektronische uitrustingen aan te moedigen en de sectoren agro-industrie en de verwerking van de producten van de zee en van het artisanaat verder te ontwikkelen.

  3. Perspectieven voor de Belgische ondernemingen

  De studie van de vooruitzichten voor de verschillende sectoren (punt 2) geeft aan de Belgische ondernemingen een overzicht van de beste opportuniteiten. Zij zouden ook een speciale aandacht moeten geven aan de grote werven die werden gestart door de Marokkaanse autoriteiten.

  Naast de grote werken, zoals het “Plan Azur” voor de toeristische sector (waar de onderneming Thomas et Piron twee markten behaalde) en de nieuwe haven “Tanger Méditerranée” (waar de firma Besix een markt behaalde), is ook vermeldenswaard: de reorganisatie van de vallei Bouregreg, tussen Rabat en Salé (een gigantische werf waarvoor de Brusselse intercommunale MIVB een samenwerking afsloot voor het project van de tram Rabat-Salé en waarvoor de groep van Dubaï het bedrag van twee miljard dollar zal investeren.

  Als besluit kan worden gezegd dat verschillende mogelijkheden bestaan, vooral (deze lijst is niet volledig) :

  – In de bouwsector en de sector van openbare werken. Ongetwijfeld hebben deze sectoren een uitzonderlijke ontwikkeling gekend in de laatste jaren en deze tendens is nog altijd actueel en breidt zich verder uit.

  – De ontwikkeling van het toerisme: bouwen van hotels en “sous-traitance”, herstelling van ontvangsthuizen, inrichting van de stranden, sportterreinen, watersportplaatsen.

  – De sector agro-industrie. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en betreffen zowel de verwerkingsindustrie, de visvangst, de biolandbouw als de medicamenten op basis van wilde planten, de kruidenindustrie

  – De energiesector, meer bepaald de alternatieve energieën: wind- en zonne-energie.

 8. hakim
  01 juli 2006 om 10:54 uur.

  munteenheid: Dirham (DH); koers 1 DH=0,092€
  werkloosheid: 22% (2006) maar deze cijfers zijn absoluut geen reële gegevens. Ze slaan enkel op de vermelding “werkloos” op de identiteitskaart, terwijl anderen met de vermelding “arbeider” eveneens zonder job kunnen zitten.
  exportproducten: voedingsmiddelen en tabak (34%), vis en visproducten (22%), consumptiegoederen (22%), fosfaten (22%), kunstmest (7%)
  exportlanden: Frankrijk 26%, Spanje 10%, Verenigd Koninkrijk 8%, Italië 6%, Duitsland 5%, India 5%, Verenigde Staten 5% (2006)
  importproducten: halffabrikaten (24%), machines en transportmiddelen (20%), voedingsmiddelen (14%), consumptiegoederen, brandstof
  importlanden: Frankrijk 25%, Spanje 11%,, Italië 6%, Duitsland 6%, Verenigd Koninkrijk 5%, Verenigde Staten 5% (2006)

Plaats je reactie