MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Steeds meer moskeeën verrijken Holland

01 augustus 2006 | in Geloof, Maatschappij | 4 Reacties

westermoskeeKrappe soms vervallen bidruimtes die moskeeën moeten voorstellen worden in hoog tempo neergehaald, verbouwd of uitgebreid. Wat dat betreft maken de moskeeën in Nederland een forse inhaalslag, aldus het Algemeen Dagblad. Want in het centrum of in het buitengebied, de moskeeën groeien gestaag door in aantal en omvang. Alleen al in de zomermaand zijn dertien islamitische gebedshuizen in aanbouw.

De meeste nieuwe moskeeën worden echter naar de randen van gemeentegrenzen gedrukt. “Het heeft te maken met een groeiende anti-islamstemming, maar ook met praktische bezwaren: weinig mensen willen op vrijdag tweeduizend mensen langs de deur”, zegt de Amsterdamse politicoloog Marcel Maussen. “De moskeeën verrijzen vaak op bedrijventerreinen en langs de snelweg. Uit het zicht, alsof ze er niet echt bij horen…”, gaat hij door.

Vroeger was dat wel anders. De moskeearchitectuur werd in Nederland bejubeld als een verrijking van het Hollandse landschap. Midden jaren 90 en vooral na de aanslagen op 11 september 2001 kwam daar een kentering in. Maar ondanks dat moskeeën nu minder geliefd zijn bij de Nederlanders, worden er toch steeds meer moskeeën gebouwd. Zo zal Rotterdam een megamoskee krijgen met ruimte voor ruim duizend gelovige Marokkanen, het zal een van de grootste van Europa zijn. In Amsterdam komt er een gigamoskee met een minaret van 42 meter hoog.

Er zijn 4 reacties

 1. abdel
  01 augustus 2006 om 01:14 uur.

  Stelletje hypocrieten, lees het volgende artikel als het een islamische school zou zijn zou het kabinet nu moeten terug komen van het reces.

  School mag leerling weigeren om tv

  Uitgegeven: 1 augustus 2006 11:47
  Laatst gewijzigd: 1 augustus 2006 11:49

  UTRECHT – Het reformatorische Hoornbeeck College in Amersfoort heeft terecht een 16-jarige leerling uit Veenendaal geweigerd. Dat is het oordeel van de voorzieningenrechter in Utrecht dinsdag in het kort geding dat door de ouders van de jongen was aangespannen. Volgens de ouders was de weigering gebaseerd op het feit dat zij over televisie en een open internetverbinding beschikten.

  De school zou zich daarmee te veel mengen in hun thuissituatie en zou zich daarmee schuldig maken aan willekeur, omdat ook andere leerlingen en zelfs leerkrachten televisie en internet hebben, meenden de ouders. De rechter bleek het met hen eens dat op dit punt sprake zou kunnen zijn van ongelijke behandeling.

  De school had echter ook andere argumenten aangevoerd voor de weigering, zoals de visie van eisers op medezeggenschap, het gebruik van bepaalde bijbelvertalingen en het feit dat het zusje van de leerling wel eens een lange broek draagt. Aangezien deze zaken volgens de school raken aan de kern van haar identiteit, kon zij “in redelijkheid” beslissen de jongen niet aan te nemen, aldus de rechter.

 2. Teun
  01 augustus 2006 om 07:53 uur.

  Verrijking????????, laat me niet lachen.

  Nederland is geen Islamitisch land en dat moet zo blijven,
  met moskeen gaan ze maar in Arabie zitten.

 3. Henk -Rotterdam
  02 augustus 2006 om 02:47 uur.

  Je moet je afvragen wat de werkelijke gehalte van dit stukje over de moskee door de media,door wie wordt dit ingegeven en wie zit er achter dat dergelijke berichten in de media komen
  In Nederland komen volgens hen er de komende jaren 450 gebedshuizen voior moslims bij en dat zou een enorme uitbreiding betekenen.
  Maar laten we nu eerst eens kijken over hoeveel gemeente’s dit gaat en hoe de samenstelling van de inwoners is . Dan pas kan men een inzicht hebben en kijken naar de ontwikkeling.
  In veel Nederlandse gemeente’s komen veel gebedshuizen van christelijke geloven vrij bij gebrek aan mensen die deze bezoeken,veel staan er op de lijst om gesloopt te worden wegens gebrek aan geld bij de instellingen voor het onderhoud.
  Wat is nu het probleem om van deze gebedshuizen te verkopen aan anders gezindte die er hun diensten in kunnen volbrengen, Het is in Nederland en zeker hier in Rotterdam al meer gebeurdt en niemand heeft er problemen mee, Sterker nog,het is beter om kerk als moskee te gaan gebruiken dan er een disco of supermarkt van te maken,of zoals in Maastricht er een fietsen stralling van te maken wat in het verleden gebeurdt is, Dat is pas echte ontheiliging. Het fabeltje over de overlast van de 2000 bezoekers op vrijdagmiddag is ook zoiets en ik vraag me af waar het vandaan komt.
  Ik woon zelf tussen bij de Marokkaanse enTurkse Moskee hier in Rotterdam en het enigste wat ik merk van de vrijdagmiddag is de oproep voor het gebed en dat het wat drukker is op straat dan normaal.maar overlast is toch echt wel iets anders.Mensen die bezwaar hebben tegen de oproep voor gebed zijn zeker vergeten de klokken die altijd luiden en ook op zondagmorgen vroeg je het bed uit rammelde,dus niet zo kortzichtig en leer leven met elkaar.

 4. eric
  03 augustus 2006 om 11:08 uur.

  Juist het gaat allemaal om tollerantie en acceptatie.

  Ben voorstander van vrijheid van geloof, echter in gelijke mate.

  Ik stel daarom voor voor elke bouvergunning voor een moskee in de E.U er een voor een kerk in de Maghreb tegenover te zetten.

  In dat geval lijkt me een tweede huisje er leuk.
  Komt de economie daar ook eens goed op gang wat dan weer zijn weerslag op geheel Afrika zal hebben.

  Vrede voor allen;

  Mvg, Eric.

Plaats je reactie